27 feb. 2009

Scrisoare adresata domnului prim-ministru Emil Boc


Informare FSLI 27.02.2009

Astăzi, 27.02.2009, la sediul Ministerului Finanțelor Publice, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social de la nivelul acestui minister. În mod surprinzător, pe ordinea de zi a ședinței trebuia să se analizeze un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar. Conform acestui proiect de act normativ, unul dintre domeniile cele mai afectate ar urma să fie învățământul. Astfel, Guvernul Boc intenționează să elimine anumite drepturi salariale și să modifice sau să abroge anumite acte normative:
- salariul de merit;
- acordarea de premii cu excepția premiului anual;
- plata orelor suplimentare;
- modificarea articolului nr.1 din Legea nr.315/2006 privind stimularea achiziționării de cărți, în sensul că acest ajutor financiar să se acorde cadrelor didactice și/sau suplinitoare calificate din învățământul preuniversitar de stat, care au vârsta de până la 35 de ani la data depunerii solicitării;
- abrogarea Legii nr.291/2006 privind modificarea și completarea Legii învățământului nr. 84/1995, în sensul eliminării de la finanțarea de bază a cheltuielilor pentru transportul elevilor, cheltuielilor pentru navetă, respectiv a celor 6 călătorii pe cale ferată, pentru cadrele didactice de predare și didactice auxiliare;
- abrogarea Legii nr.149/2007 pentru completarea art.44 din Legea nr. 128/1997, ceea ce ar însemna că toate orele de educație fizică din învățământul primar vor intra din nou în norma didactică a învățătorilor/institutorilor;- abrogarea Legii nr.258/2007 privind practica elevilor și studenților.
În aceste condiții, reprezentanții CSDR-FSLI – domnii: Iacob Baciu, Aurel Cornea și Simion Hancescu – prezenți la această ședință, au refuzat discutarea acestui proiect de ordonanță și, după discuții tensionate cu reprezentanții M.F.P., au părăsit ședința. Aceeași atitudine au avut-o și reprezentanții celorlalte confederații sindicale prezenți la acestă ședință. Reprezentanții CSDR-FSLI au solicitat o altă întâlnire la care să participe miniștrii Gheorghe Pogea și Marian Sârbu și în cadrul căreia să se prezinte stenograma negocierilor purtate în vederea stabilirii măsurilor anticriză, din luna ianuarie 2009.
Reamintim faptul că în timpul acestor negocieri pe care reprezentanții confederațiilor sindicale le-au avut cu cei ai Guvernului, în urma solicitării domnului președinte Aurel Cornea, șeful Executivului domnul Emil Boc, s-a angajat că neacordarea salariului de merit, a premiului de 2% și neplata orelor suplimentare nu vizează personalul din învățământ.Ceea ce s-a întâmplat astăzi demonstrează faptul că și actualul Guvern este duplicitar atâta timp cât angajamentele asumate sunt abandonate după scurt timp.
De asemenea, măsurile pe care intenționează să le adopte Guvernul României denotă faptul că și actuala Putere manifestă o atitudine de dispreț față de angajații din învățământ.

Departament Comunicare FSLI,
Claudia PUZDREA

26 feb. 2009

Profesorii îşi vor primi toate sporurile şi primele, inclusiv banii de materiale didactice

Ministerul Educaţiei nu va renunţa la niciun spor pentru personalul din învăţământ, profesorii urmând să primească, în continuare, indemnizaţia de 2%, prima de merit, plata pentru orele suplimentare şi banii pentru materialele didactice, a declarat joi, pentru NewsIn, liderul sindical Aurel Cornea.

"Ne-am întâlnit cu doamna ministru Andronescu pentru discutarea contractului colectiv de muncă şi am vorbit şi despre diferitele indemnizaţii şi prime acordate profesorilor. Ministrul ne-a asigurat că se vor plăti în continuare banii pentru materiale educative, câte 100 de euro de profesor. Cât despre celelalte prime şi indemnizaţii, la negocierea bugetului, ministrul Emil Boc ne-a asigurat că se vor plăti şi acestea, inclusiv orele suplimentare", a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.
Sindicaliştii se arată însă nemulţumiţi de lipsa de transparenţă de care dă dovadă guvernul în luarea deciziilor. "Când am discutat despre buget, ni s-a promis una, acum aflăm că există proiecte legislative care arată altceva. Am solicitat o întrevedere de urgenţă cu premierul, care să lămurească toate neclarităţile legate de buget", a adăugat Cornea.
Ecaterina Andronescu i-a asigurat, joi, pe sindicalişti că Ministerul Educaţiei nu va iniţia proiecte legislative care să dezavantajeze cadrele didactice.
Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut, miercuri, de NewsIn, profesorii de peste 35 de ani ar urma să nu mai primească cei 100 de euro de care beneficiază anual pentru achiziţionarea materialelor didactice. Surse sindicale spun că această măsură a făcut parte dintr-o listă de propuneri privind posibile reduceri bugetare dictate de criza economică.
Printre propunerile care vizau sistemul educativ se mai numărau reducerea cheltuielilor la decontările de transport pentru elevi, studenţi şi profesori, precum şi reducerea fondurilor pentru stagiile de practică la elevi şi studenţi.

Sursa: NewsIn

25 feb. 2009

Comisia de învăţământ a respins ordonanţa lui Tăriceanu de îngheţare a salariilor profesorilor

Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a respins Ordonanţa Guvernului Tăriceanu care prevedea îngheţarea majorării salariilor profesorilor cu 50%, în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale, care stabilise că acest act normativ este neconstituţional.


Proiectul de lege pentru respingerea Ordonanţei 136/2008 privind stabilirea unor măsuri privind salarizarea profesorilor-îngheţarea salariilor, a fost respinsă în Comisie, înregistrânsu-se şapte abţineri, majoritatea venind din parte liberalilor.
OUG emisă de Guvernul PNL amâna aplicarea majorării salariale de 50% pentru profesori, majorare prevăzută de Legea iniţiată de PSD şi adoptată de Parlament, până la 1 aprilie 2009 şi anula legea iniţiată de PSD. Ordonanţa a fost contestată la Curtea Constituţională, care a decis că actul normativ încalcă litera textului fundamental.
De altfel, decizia Curţii Constituţionale a fost şi argumentul reprezentantului Guvernului, care a solicitate respingerea Ordonanţei.
"Este vorba de celebra "Lege 50%", cu impactul său", a amintit la rândul său deputatul PSD Anghel Stanciu. "La comisie s-a prezentat o ordonanţă care prevedea o majorare de 5%. Noi n-am făcut mare lucru şi i-am mai pus un zero. Noi am făcut-o conştient şi suntem conştienţi că, aşa cum a spus Obama, cea mai mare investiţie este în învăţământ. Ministerul fuge de a spune exact câţi bani avem, cât sunt creşterile salariale. Şi Costel Iancu avea masterat dat de noi. Toată această argumentaţie (împotriva majorării salariilor prefesorilor-n.r.) este un manifest anti-educaţie, anti-şcoală, scris de oameni needucaţi, dar lansaţi cu sprijinul nostru, care deţinem puterea", a perorat, ironic, Anghel Stanciu.
"Vorbim degeaba şi vă cer să conduceţi lucrările în aşa fel încât să fim eficienţi, cred că este o malformaţie profesională şi să facem cât mai puţine declaraţii politice şi filosofice", a intervenit democrat-liberalul Marius Gondor.
Liberalul Marian Stroe a acuzat Ministerul Educaţiei că "se ascunde în spatele ordonanţei discutate de Comisie pentru a nu oferi un punct de reper când se vor face majorările salariale".Ordonanţa urmează să intre pe ordinea de zi a plenului Camerea Deputaţilor, for decizional în acest caz, cu raport de respingere din partea Comisiei de învăţământ.
Ordonanţa fusese respinsă anterior şi la Senat.

Sursa: NewsIn

Ordonanţă de urgenţă nr. 8 din 18/02/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta

Textul integral al Ordonanţei de urgenţă nr. 8 din 18/02/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă poate fi accesat aici .

Informare FSLI


20 feb. 2009

Ecaterina Andronescu: Bugetul aprobat astăzi susţine majorarea salariilor profesorilor cu 33%

Ministrul Educaţiei susţine că bugetul aprobat de Parlament e suficient pentru creştrea salariilor cu 33% pentru profesorii din domeniul preuniversitar.
Ecaterina Andronescu a declarat că majorarea salariilor trebuie reglementată printr-un act normativ. Andronescu a subliniat însă că salariile cadrelor didactice vor creşte doar în funcţie de performanţa acestora.
"Fiecare profesor va fi evaluat în baza criteriilor de performanţă, pe care ministerul educaţiei le elaborează acum cu sindicatele din învăţământ. Cadrele didactice se vor autoevalua dar se va ţine cont şi de părerea colegilor de catedră, a părinţilor şi a elevilor", a afirmat Ecaterina Andronescu. Ministerul Educaţiei a fost ultimul minister de pe lista guvernului al cărui buget nu fusese aprobat de Parlament până acum din cauza sutelor de amendamente dezbătute în şedinţa de joi din plen.

Sursa: Realitatea TV

12 feb. 2009

În ciuda zvonurilor, nu se elimină sporurile sau alte drepturi băneşti ale salariaţilor din învăţământ


Potrivit adresei Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării nr. 26.765/11.02.2009, în prezent nu există bază legală pentru eliminarea unor drepturi salariale prevăzute de lege. Plata drepturilor salariale se va face cu respectarea prevederilor legale, în vigoare la data plăţii acestora.

11 feb. 2009

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu, continuă dialogul cu sindicatele

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit ieri, 10 februarie 2009, la sediul MECI, cu reprezentanţii tuturor federaţiilor sindicale din învăţământ. Au participat Aurel Cornea şi Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ), Gheorghe Isvoranu şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret"), Constantin Ciosu şi Aristică Mihai Pleniceanu (Federaţia Educaţiei Naţionale), Răzvan Bobulescu şi Anton Hadăr (Federaţia Sindicală Alma Mater).
Din partea Ministerului Educaţiei au mai participat Mihnea Costoiu - secretar de stat, Adriana Pană - secretar de stat, Gheorghe Asănică - secretar general şi Mihai Păunică - director general Direcţia Generală Buget Finanţe Patrimoniu şi Investiţii.
Au fost abordate următoarele subiecte:
- proiectul bugetului Educaţiei pe anul 2009;
- problemele aflate în divergenţă în discuţiile purtate în cadrul comisiei de negociere a contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură învăţământ.
Soluţiile găsite au fost acceptate de ambele părţi;
- comunicarea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării către inspectoratele şcolare că nu există bază legală pentru eliminarea drepturilor salariale legale;
- continuarea discuţiilor legate de măsurile de reformă şi de criteriile de performanţă.

BIROUL DE PRESĂ
Sursa: http://www.edu.ro/index.php/pressrel/11344

Reacţia F.S.L.I. la suspendarea negocierilor contractului colectiv de muncă


10 feb. 2009

Poziţia FSLI faţă de adoptarea Ordinului privind modul de plată a personalului didactic care face parte din comisiile pentru tezele unice

Astăzi, 10.02.2009, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a primit Ordinul Nr. 3094/30.01.2009 privind modul de plată a personalului didactic care face parte din comisiile pentru organizarea şi desfăşurarea tezelor cu subiect unic la clasele a VII-a şi a VIII-a, în anul şcolar 2008-2009.
Este surprinzător şi revoltător faptul că, acest ordin conţine prevederi contrare celor pe care le-am negociat cu reprezentanţii M.E.C.I., în data de 29.01.2009.
Conform ordinului sus menţionat, sumele acordate pentru cei care fac parte din aceste comisii, au fost menţinute la nivelul celor din Ordinul 2853/19.12.2007. De asemenea, au fost excluţi de la plată, pe nedrept, preşedinţii de comisii.
Vă reamintim faptul că, faţă de sumele prevăzute în Ordinul 2853/19.12.2007, convenisem cu reprezentanţii M.E.C.I. ca, prin noul ordin, acestea să crească cu procente cuprinse între 20% şi 25%.
În aceste condiţii, F.S.L.I. solicită ministrului Educaţiei anularea Ordinul nr. 3094/30.01.2009 şi emiterea altuia, care să ţină cont de solicitările federaţiei noastre.

Prim-vicepreședinte F.S.L.I.,
Prof. Simion HANCESCU

Ordin 3094 / 30.01.2009 privind modul de plata a personalului didactic care face parte din comisiile pentru org. si desf. TEZELOR CU SUBIECT UNIC




COMUNICAT DE PRESA COMUN

F.S.L.I.
F.S.I. „SPIRU HARET"
F.E.N.
F.N.S. „ALMA MATER"

Negocierea contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură învăţământ a fost suspendată astăzi, 10 februarie 2009, la iniţiativa reprezentanţilor celor patru federaţii sindicale.
Motivele care au stat la baza suspendării sunt următoarele:
1. Nerespectarea de către M.E.C.I. a obligaţiei prevăzute de art. 4 alin. (2) din Legea nr. 130/1996 privind negocierea contractului colectiv de muncă – respectiv aceea de a pune la dispoziţia reprezentanţilor federaţiilor sindicale o serie de informaţii de natură să permită o analiză comparată a situaţiei locurilor de muncă, a clasificării profesiilor şi meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru şi a organizării programului de lucru (materialele în cauză trebuiau puse la dispoziţia partenerilor sociali încă de la jumătatea lunii ianuarie 2009);
2. Nerespectarea de către M.E.C.I. a obligaţiei asumate la prima reuniune din acest an – aceea de a face observaţii şi propuneri pe marginea proiectului comun de contract colectiv prezentat de cele patru federaţii sindicale reprezentative;
3. Prezentarea de către M.E.C.I. a unui proiect de contract, care:
- nu conţine drepturi a căror acordare şi cuantum sunt reglementate prin dispoziţii legale;
- nu conţine drepturi reglementate de Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional pe Anii 2007 – 2010, cu încălcarea principiului instituit la art. 8 alin. (2) din Legea nr. 130/1996;
- nu conţine o serie de drepturi negociate în conformitate cu prevederile art. 50 alin. (12) din Statutul personalului didactic şi consacrate de contractul colectiv de muncă la nivel de ramură în vigoare, precum şi de cele anterioare;
- nu conţine prevederile din contractul colectiv de muncă în vigoare, ce consacră dialogul social;
4. Lipsa de reacţie a M.E.C.I. faţă de abuzurile autorităţilor locale din întreaga ţară care, încâlcând prevederile legale în vigoare, au dispus sistarea plăţii orelor suplimentare, a salariului de merit, a gradaţiei de merit, a premiului lunar din suma de 2% din fondul de salarii, a sporului pentru condiţii grele, periculoase, nocive, penibile sau altele asemenea etc.
Federaţiile sindicale au solicitat să li se pună la dispoziţie Proiectul de buget pentru anul 2009 elaborat de M.E.C.I., avizat de Ministerul Finanţelor Publice şi aprobat de Guvernul României, precum şi Memorandumul prin care Executivul a solicitat fiecărui minister reducerea cu 20% a cheltuielilor de personal, pentru o totală transparenţă în relaţia cu partenerii sociali.
Negocierile sunt suspendate până în momentul în care ministrul educaţiei va prezenta liderilor federaţiilor sindicale toate informaţiile solicitate privind bugetul pe anul 2009 şi măsurile pe care Guvernul intenţionează să le adopte în privinţa unor drepturi ale salariaţilor din învăţământ.

Bucureşti,
10 februarie 2009

Preşedinte F.S.L.I Preşedinte F.S.I. „SPIRU HARET"
Aurel CORNEA Gheorghe ISVORANU
Secretar General F.E.N. Preşedinte F.N.S. „ALMA MATER"
Constantin CIOSU Răzvan C. BOBULESCU

9 feb. 2009

Adresa F.S.L.I. catre Ministerul Finantelor Publice







Profesorii şi pensionarii au dat Guvernul în judecată pentru nerespectarea legii

Nemulţumiri tot mai multe în privinţa salariilor şi pensiilor după definitivarea proiectului de buget. Profesorii şi pensionarii cheamă Guvernul în instanţă, supăraţi că nu şi-au primit majorările promise în campanie şi votate în Parlament.

"În momentul de faţă nu am pregătit proteste, aşteptăm cu decenţă şi bun simt, ca întotdeauna, ca lucrurile să rse rezolve pe cale legală. Din nefericire, un lucru pe care de altfel nu ni-l dorim, în condiţiile în care nu se va intra într-o situaţie de normalitate, împreună cu colegii noştri din teritoriu şi cu reprezentanţii de la celelalte federaţii, vom stabili şi măsuri care să ducă la forme de luptă sindicală extreme, legale", a declarat duminică Aurel Cornea, preşedinte FSLI.
Legea adoptată anul trecut prevedea şi ca majorările să se facă retroactiv, din octombrie 2008, aceasta fiind şi promisiunea făcută de reprezentanţii PSD-ului înainte de alegeri. Profesorii mai au de primit, după creşterile salariale acordate de guvernul Tăriceanu, majorări de 33% în sistemul preuniversitar, şi de 50% pentru cei din învăţământul superior.

5 feb. 2009

Pozitia CSDR-FSLI prezentată de domnul Aurel CORNEA la întâlnirea cu Primul-ministru Emil BOC

Luni, 02.02.2009, la sediul Guvernului României a avut loc întâlnirea dintre reprezentantii Executivului si cei ai confederatiilor sindicale, pentru analizarea Proiectului de buget.
Prezent la această întâlnire în calitate de reprezentant al CSDR, domnul Aurel Cornea nu a fost de acord cu Proiectul bugetului pentru anul 2009, care presupune un moratoriu de înghetare a salariilor până la jumătatea lunii aprilie a.c. .
De asemenea, domnul Aurel Cornea, conform mandatului primit si din partea celorlalte federatii din învătământ, a reiterat primului ministru Emil Boc faptul că nu se renuntă sub nicio formă la acordarea a 6% din P.I.B. pentru Educatie si nici la aplicarea în integralitate a legii de majorare a salariilor pentru personalul didactic.

Departamentul Comunicare F.S.L.I.
București, 04.02.2009
http://www.fsli.ro/

1 feb. 2009

Ordonanta de urgenta a Guvernului 1/29.01.2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/29.01.2009 privind unele măsuri în domeniul salarizării personalului din sectorul bugetar poate fi accesată aici .

Extras din OUG nr. 1 / 2009:
(...)
Art. 2 La articolul 11 alineatul (1), literele a) si b) din Ordonanta Guvernului nr. 15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 si in anul 2009 personalului din invatamant, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 82 din 30 ianuarie 2008, aprobata cu modificari prin LEGEA nr. 221 / 27.10.2008 , cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"a) pentru perioada 1 ianuarie-31 martie 2009, coeficientii de multiplicare si valorile coeficientului de multiplicare 1,000 sunt prevazuti pentru toate functiile didactice si didactice auxiliare in anexele nr. 1.1a, 1.2a, 2a si 3a;
b) pentru perioada 1 aprilie-31 august 2009 se va acorda o treime din cresterea salariilor de baza obtinute prin aplicarea coeficientilor de multiplicare si a valorilor coeficientului de multiplicare 1,000 prevazuti pentru toate functiile didactice si didactice auxiliare in anexele nr. 1.1b, 1.2b, 2b si 3b;".
Art. 3 Valorile coeficientului de multiplicare 1,000 prevazute in anexele nr. 1.1a, 1.2a, 2a, 3a, 1.1b, 1.2b, 2b si 3b la Ordonanta Guvernului nr. 15/2008, aprobata cu modificari prin LEGEA nr. 221 / 27.10.2008 , cu modificarile si competarile ulterioare, se aplica corespunzator perioadelor stabilite la art. 2 din prezenta ordonanta de urgenta.
(...)