30 mar. 2009

REFERENDUM - in atentia liderului de sindicat

Având în vedere faptul că salariaţii din învăţământ continuă să fie umiliţi, deoarece:
1. Guvernul refuză aplicarea Legii nr. 221/2008 privind majorarea salariilor personalului didactic;
2. Descentralizarea învăţământului preuniversitar, aşa cum intenţionează să o facă actuala Putere, ar avea consecinţe dezastruoase asupra sistemului de învăţământ şi a salariaţilor acestuia;
3. M.E.C.I. a modificat Planurile - cadru pentru învăţământul liceal, în mod haotic, fără să se ţină cont de interesele elevilor;
4. Nu există o viziune coerentă şi unitară în ceea ce priveşte reforma în învăţământ,
rugam membrii de sindicat sa isi exprime optiunea pentru formele de protest la care vom recurge, pentru susţinerea revendicărilor.
In vederea centralizarii datelor referitoare la referendumul organizat de cele patru federatii sindicale din invatamant, va rugam sa aduceti la secretariatul SLIPC pana luni, 6 aprilie 2009, ora 14.00 tabelele completate de catre membrii de sindicat.
Pentru nesindicalistii care doresc sa isi exprime optiunea, va trebui completat un tabel separat.

Prezidiul SLIPC
Presedinte Prof. Lucia Cojocaru
Vicepresedinte Inst. Vioara Temian

28 mar. 2009

Ministrul educatiei, d-na Ecaterina Andronescu, in vizita in judetul Cluj

Alaturat puteti accesa cateva dintre articolele aparute in presa clujeana in urma vizitei* facute in data de 27 martie 2009 de d-na ministru Ecaterina Andronescu si de catre Secretarul de Stat din Ministerul Educatiei, Cercetraii si Inovarii, d-na Oana Badea, in cateva unitati de invatamant din judetul Cluj:

*Ministerul Educaţiei verifică modul în care se asigură calitatea în învăţământul preuniversitar

*Ministrul Ecaterina Andronescu a vizitat mai multe unităţi de învăţământ din judeţele Arad, Cluj şi Mureş

Ministrul Educaţiei la Dej
Misiune ministerială pentru descoperirea învăţămîntului turdean
Ministrul Educaţiei, în campanie electorală prin satele Clujului
Andronescu vrea tabara la scoala din Cornesti
Andronescu va lua în considerare introducerea unei ore de sport în clasele primare
Andronescu: „Legea învăţămîntului, va fi trimisă în Parlament luna viitoare”
Andronescu promite adoptarea legii invatamantului
Andronescu: "Traversăm un moment de discreditare a şcolii"
Andronescu, solicitata sa responsabilizeze parintii
Andronescu ii critica pe liceenii maghiari

Sindicaliştii din educaţie se vor întâlni cu preşedintele Traian Băsescu pe 13 aprilie

Sindicatele din educaţie şi reprezentanţii ministerului de resort vor discuta, pe 13 aprilie, cu preşedintele Traian Băsescu despre legea majorării salariilor profesorilor şi problema descentralizării în sistemul preuniversitar, a spus liderul sindical Aurel Cornea.

"Am stabilit întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu pentru 13 aparilie, când urmează să discutăm atât despre salarii şi sporuri, cât şi despre descentralizare şi modul în care vor fi numiţi directorii şcolilor. Vom aborda toate problemele din învăţământ", a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.
Acestă discuţie fusese anunţată pentru săptămâna viitoare, când a fusese programat şi un referendum printre cadrele didactice pentru stabilirea modului în care se vor declanşa acţiunile de protest faţă de amânarea aplicării legii 221/2008 privind majorarea salariilor profesorilor.
Sindicaliştii au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor declanşa greva generală dacă nu vor primi 6% din PIB la Educaţie şi dacă nu se vor mări salariile din învăţământ, în conformitate cu legile în vigoare, spunând şi că nu acceptă nicun fel de amendament la prevederile legale. Legea adoptată anul trecut prevedea şi ca majorările să se facă retroactiv, din octombrie 2008, aceasta fiind şi promisiunea făcută de reprezentanţii PSD înainte de alegeri. Profesorii mai au de primit, după creşterile salariale acordate de guvernul Tăriceanu, majorări de 33% în sistemul preuniversitar, şi de 50% pentru cei din învăţământul superior.
Recent, nemulţumirile sindicaliştilor din Educaţie au vizat şi modificările la programa şcolară iniţiate de ministrul de resort, Ecaterina Andronescu. "Am criticat încă de la început modalitatea în care ministrul Ecaterina Andronescu a promovat ordinele privind planurile cadru (prin ordin de ministru - n.r.). Însă, am hotărât de comun acord să discutăm aceste ordine, pentru că ele priveau interesul membrilor de sindicat pe care ne-am angajat să îi reprezentăm, reuşind corectarea şi ameliorarea acestor faţă de propunerea inţială a ministerului", se precizează într-un comunicat comun al FSLI şi al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN). Cele mai criticate modificări sunt reducerea numărului de ore la Educaţie Fizică, Informatică şi Limbi străine, precum şi scoaterea materiei Logică din programa şcolară de liceu.
Alte nemulţumiri vizează deciziile legate de modul în care se face descentralizarea în învăţământul preuniversitar, implicarea prea mare a primarilor în şcoli, reducerea cu 30% a sporurilor salariale şi subfinanţarea cercetării, motiv pentru care sute de angajaţi din acest domeniu şi-au pierdut locul de muncă.
Sursa: NewsIn

Intâlnirea grupului de lucru privind elaborarea Legii unice de salarizare a personalului bugetar

Luni, 30 martie 2009, ora 1300 , la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, sala 205, strada Dem I Dobrescu nr. 2 B, sector 1 Bucureşti, va avea loc întâlnirea grupului de lucru privind elaborarea Legii unice de salarizare a personalului bugetar.

La intâlnire vor participa: Confederaţiile Sindicale la Nivel Naţional, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
Direcţia Politici Publice şi Comunicare

26 mar. 2009

Lista posturilor pentru miscarea de personal 2009-2010

Pe site-ul http://www.titularizare.edu.ro/ a fost afisata lista posturilor vacante si rezervate pentru miscarea de personal (anul scolar 2009-2010).
Metodologia miscarii de personal pentru judeţele nominalizate în ordinul ministrului educaţiei, cercetarii şi tineretului nr. 5573/2008 se găseşte aici.
Calendarul mişcării personalului didactic în anul şcolar 2009-2010 se găseşte aici.
Centralizatorul privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializarile, precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar se găseşte aici .

Băsescu se va întâlni cu sindicatele din învăţământ şi cu ministrul Educaţiei, săptămâna viitoare

Preşedintele Traian Băsescu se va întâlni, săptămâna viitoare, cu federaţiile sindicale din învăţământ, în prezenţa ministrului Educaţiei, pentru a discuta problemele sistemului, au declarat lideri de sindicat participanţi la întâlnirea de la Cotroceni.
"Preşedintele a recunoscut că în zona de educaţie este o problemă legată de promisiunile electorale şi de realităţile anului 2009 şi a fost de acord să organizeze o întâlnire cu toate federaţiile din învăţământ, pentru că vrea să se descarce de apăsarea asta a angajamentelor neonorate", a declarat Marius Petcu, preşedintele CNSLR, la finalul discuţiilor de la Palatul Cotroceni, ce au durat mai bine de două ore.
La rândul său, Aurel Cornea, preşedinte CSDR, a spus că i-a prezentat şefului statului toate problemele din învăţământ şi că, la propunerea şefului statului, în săptămâna următoare ar urma să aibă loc o întâlnire numai pe probleme de învăţământ cu federaţiile sindicale din învăţământ. "Acum pot anunţa angajamentul domnului preşedinte de a se întâlni cu noi şi a rezolva toate problemele la care am făcut referire", a spus Cornea."Nu plec foarte fericit. Ce pot să vă spun însă, şi mă voi referi în mod deosebit la învăţământ, este faptul că am ridicat domnului preşedinte Traian Băsescu toate problemele care frământă învăţământul românesc la ora actuală. Am explicat care este stadiul reformei în învăţământ, care sunt angajamentele pe care noi ni le-am asumat prin strategia pe care am semnat-o în prezenţa domniei sale privind dezvoltarea învăţământului.
De asemenea, i-am adus în atenţie celelalte probleme stringente, începând cu legea privind majorarea salariilor în învăţământ, continuând cu sporurile referitor la care există un articol ce ar urma să ni se aplice şi nouă în cazul în care rectificările de buget vor fi negative
", a precizat Cornea. Preşedintele FSLI a spus că a abordat şi problema descentralizării în învăţământ şi i-a prezentat preşedintelui punctele de vedere ale primarilor şi consiliului interministerial cu referire expresă la dorinţa expresă a acestora de a prelua," în mod abuziv", numirea directorilor şi profesorilor de şcoli."Acest lucru li se pare de neecceptat federaţiilor din învăţământ. Domnia sa a acceptat punctul nostru de vedere", a precizat Cornea.

Sursa: NewsIn

Comunicat comun al celor patru federatii sindicale din invatamant


Comunicat FSLI 26.03.2009

Ieri, 25 martie 2009, la Palatul Cotroceni, a avut loc o întâlnire între Preşedintele României, domnul Traian Băsescu şi reprezentanţii confederaţiilor sindicale reprezentative, cu ocazia căreia domnul Traian Băsescu a făcut o analiză a situaţiei economice în care se află România. Din datele prezentate a reieşit că ţara noastră se confruntă cu o gravă criză economică şi că, din nefericire, nici perspectivele nu sunt încurajatoare.
Prezent la această întâlnire din partea Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, domnul Aurel Cornea – Preşedinte al F.S.L.I– a prezentat problemele cu care se confruntă învăţământul:
Legea nr. 221/2008 nu se aplică;
Există riscul de a nu se acorda anumite sporuri şi drepturi pentru salariaţii din învăţământ, în condiţiile în care bugetul educaţiei va fi rectificat negativ;
Descentralizarea învăţământului preuniversitar, aşa cum este gândită de către Coaliţia PDL-PSD, ar avea consecinţe negative asupra întregului sistem de învăţământ.
Nu există o viziune unitară şi coerentă în ceea ce priveşte reforma în învăţământ, cauza principală fiind neadoptarea pachetului legislativ privind educaţia.
În urma acestor discuţii, domnul Preşedinte Traian Băsescu a luat decizia de a convoca, săptămâna viitoare, la Palatul Cotroceni, conducerile federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ pentru a analiza problemele prezentate de domnul Aurel Cornea, întâlnire la care va participa şi ministrul educaţiei, cercetării şi inovării, doamna Ecaterina Andronescu.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE FSLI,
Camelia PUZDREA
Bucureşti,
26 martie 2009

24 mar. 2009

Calendarul mişcării personalului didactic din învatamântul preuniversitar pentru anul şcolar 2009-2010 - ACTUALIZAT

Conţine modificările de ultimă oră aduse prin Ordinul nr. 3317 din 2 martie 2009 pentru modificarea Calendarului mişcării personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2009-2010, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 5.742/2008

Text integral actualizat poate fi accesat aici (modificarile sunt integrate în text) .

Sursa: http://sinvlex.blogspot.com/2009/03/calendarul-miscarii-personalului.html

20 mar. 2009

Directorii clujeni nu vor sa fie alesi de primar

Directorii de scoala ar putea fi numiti in functie de catre primari, si nu de inspectorii scolari, asa cum era pana in prezent. Un proiect legislativ al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii prevede ca modalitatea de ocuparea a posturilor de directori sa fie modificata. In prezent, pentru a ajunge in functia de director, candidatii sustin un concurs in fata consiliului de administratie al scolii, iar daca primesc avizul favorabil din partea consiliului, inspectorii scolari generali semneaza contractul de conducere pentru o perioada de patru ani. Potrivit modificarilor propuse, la concurs, directorii ar putea sa fie obligati sa prezinte un proiect managerial in care sa specifice obiectivele pe care le au in vedere. Consiliul de administratie ar urma sa fie compus din profesori din scoala, parinti, elevi si reprezentanti ai consiliilor locale.
Directorii clujeni si reprezentantii profesorilor spun ca o astfel de masura nu ar fi deloc benefica pentru invatamantul romanesc, ba, mai mult, ar politiza scolile publice. „Nu este o masura deloc buna. Noi nu suntem de acord ca autoritatile locale sa aleaga directorii. Deocamdata modalitatea prin care sunt alesi acum directorii in functii este foarte buna”, a declarat Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Clujean (SLIPC).
La randul sau, Marinela Marc, inspector scolar adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, crede ca o masura de acest gen, adoptata de minister, ar duce mai departe ideea de descentralizare. „Nu am vazut un proiect exact facut in acest sens, dar ar putea fi un punct de plecare pentru descentralizarea de care se vorbeste. Este firesc ca intre autoritatea locala si scoala sa existe comunicare, dar un director de scoala nu este numai un manager, trebuie sa fie mai mult decat atat. Intr-adevar, o astfel de masura ar putea politiza scolile”, a spus Marinela Marc.

Tudor Ravoiu
Sursa: http://www.citynews.ro/cluj/stiri/din-oras+10/directorii-clujeni-nu-vor-sa-fie-alesi-de-primar+39326/

Profesorii din Cluj au dat în judecată primăriile pentru că nu le-au majorat salariile cu 50%

Sindicaliştii din judeţul Cluj au dat în judecată toate primăriile şi şcolile din judeţ pentru că profesorilor nu li s-au majorat salariile cu 50%.

Este vorba de trei procese care implică 80 de primării şi toate şcolile din judeţul Cluj pentru neacordarea majorarii salariale, neacordarea anumitor sporuri de vechime şi aplicarea cu întârziere de şapte luni a unei legi care prevede majorari acordate cadrelor didactice cu gradul didactic I.
Sindicaliştii din Cluj sunt decişi să organizeze grevă generală în perioada tezelor unice şi să lase situaţia şcolară neîncheiată, dacă Ministerul Educaţiei nu le acceptă revendicările.
O altă nemulţumire a sindicaliştilor se referă la descentralizarea care ar permite, spun ei, amestecarea politicului în învăţământ, dacă directorii de şcoli ar fi numiţi de consilieriile locale. Nici reducerea numărului de ore la învăţământul preuniversitar nu îi lasă fără replică pe sindicalişti, ei consideră măsura "inoportună şi la nimereală".

Sursa: Realitatea TV

16 mar. 2009

Negocierile dintre Ministerul Muncii şi sindicate au eşuat, iar sindicaliştii ameninţă cu greve generale

Negocierile din această după-amiază între sindicaliştii din învăţământ şi reprezentanţii Ministerului Muncii s-au încheiat fără niciun rezultat. Preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor a anunţat că nu exclude începerea grevelor generale şi boicotarea examenelor naţionale.
Marius Nistor a declarat că sindicaliştii nu sunt de acord cu eliminarea salariului de merit, a primelor şi a sporului de antenă. Mai mult, membrii Spriru Haret se vor întâlni mâine în Consiliu Naţional pentru a decide dacă declanşează sau nu protestele de muncă. Potrivit lui Nistor, nu este exclusă declanşarea grevei generale şi boicotarea examenelor naţionale.
"Mâine îi invit din nou la discuţii pe Emil Boc, pe Mircea Geoană, pe Dan Nica, pe Ecaterina Andronescu şi chiar peTraian Băsescu, care poate îşi face timp între două meciuri de handbal să treacă să vorbească şi cu sindicatele", a declarat Marius Nistor, preşedinte executiv al Federaţiei "Spiru Haret".
Şi Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, a declarat că toate consultările au fost o încercare de a se mai trage de timp, întrucât există o ordonanţă a guvernului Boc de reducere a cheltuielilor de personal cu 20%.
Pe de altă parte, preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a avertizat că dacă Ordonanţa va ajunge în varianta actuală în Guvern, există posibilitatea ca discuţiile pe marginea Ordonanţei să se poarte şi la nivelul minsterelor Sănătăţii, Educaţiei şi Administraţiei şi Internelor.

Sursa: http://www.realitatea.net/

Ordonanţa care blochează majorarea salariilor dascălilor a trecut tacit de Senat

După ce l-au criticat pe fostul premier că a blocat printr-o ordonanță majorarea salariilor profesorilor cu 50%, Coaliţia guvernamentală a uitat de ordonanța cu pricina. Astfel că actul normativ a trecut tacit de Senat şi va ajunge nemodificat la Camera Deputaţilor.
Ordonanța care bloca majorarea cu 50% a salariilor dascălilor a ajuns pe 28 ianuarie la Comisia de buget din Senat și a primit aviz negativ. De atunci și până acum nu a mai băgat-o nimeni în seamă. Senatorii și-au adus aminte de ea abia la trei zile după ce fusese adoptată pentru că expirase termenul de dezbatere a ei. Ordonanța ajunge în forma inițială la Camera Deputaților care este camera deiczională.
Comisia de Muncă, cea care ar fi trebuit să lucreze la acest act normativ, nu a venit cu nicio explicație. Ordonanţa Cabinetului Tăriceanu bloca legea prin care profesorii primeau majorarea de 50% și eşalona creşterile salariale din aprilie până în octombrie.

Sursa: Realitatea TV

450 de copii din Cluj au renunţat la şcoală în primul semestru

Numărul elevilor care abandonează şcoala creşte îngrijorător. Numai în judeţul Cluj, în primul semestru al acestui an şcolar, peste 450 de elevi au renunţat să mai vină la orele de curs. Părinţii spun că pur şi simplu nu mai au bani să-i trimită la şcoală pe cei mici. Nu au nici cu ce să-i îmbrace, darămite pentru caiete şi cărţi.
În judeţul Cluj, numărul copiilor care nu vin la şcoală a crescut cu aproape jumătate faţă de primul semestru al anului trecut. Abandonul şcolar a apărut şi la şcolile de arte şi meserii.
"Provin din zone defavorizate, comunităţi de romi, se remarcă abandon şcolar şi în cazul elevilor care frecventează şcoli de arte şi meserii", a precizat Anca Radu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.Cei mai mulţi copii care renunţă la şcoală sunt din mediul rural. Cei din familia Groza, din satul Topa Mică, spre exemplu.
"Trebe bani. Unde să meargă la şcoală, bani sa-i imbrac nu, casuţă mică, cu ce să-i trimit la scoala? Îi trimit acolo numa de circ. N-am bani domnule, va spun clar. Am trei copii care nu mărg" s-a plâns Volga Groza, o mamă.
Autorităţile spun că există soluţii pentru a-i ajuta pe copiii săraci, dar pentru asta, trebuie să înveţe foarte bine.
"Am inceput chiar o campanie umanitară, am primit haine pentru aceştia,ne-am adresat diverselor fundaţii pentru a primi burse. Din păcate ei nu se încadrează în programul acestora de burse, pentru că rezultatele la învăţătură sunt foarte slabe" a declarat Georgeta Ristoiu, director şcoală.
Mulţi dintre cei care au renunţat la şcoală sunt şi copii care au plecat cu părinţii în străinătate.

Sursa: Realitatea TV

15 mar. 2009

NORME METODOLOGICE pentru acordarea TICHETELOR DE VACANTA

HOTĂRÂRE nr. 215 din 4 martie 2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea tichetelor de vacanţă

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Se aprobă Normele metodologice privind acordarea tichetelor de vacanţă, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 145 din data de 9 martie 2009

ANEXĂ: NORME METODOLOGICE privind acordarea tichetelor de vacanţă

Sursa: http://sinvlex.blogspot.com/2009/03/normele-metodologice-privind-acordarea.html

Lista candidatilor admisi GRADATII DE MERIT

12 mar. 2009

Informare FSLI 12.03.2009

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ - Simion Hancescu, Liviu Marian Pop și Levente Vadasz - au participat astăzi, 12.03.2009, la ședința Comisiei pentru Dialog Social, care a avut ca scop, eliminarea inadvertențelor existente în conținutul Planurilor-cadru aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru învățământul liceal.
În urma analizării acestora, s-a convenit ca ora de consiliere și orientare să nu apară în trunchiul comun, aceasta fiind activitate extracurriculară, urmând ca diriginții claselor liceale să primească indemnizația de 10%, prevăzută la articolul 51, aliniatul 4, din Legea nr.128/1997, cu modificările și completările ulterioare.
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării împreună cu federațiile reprezentative din învățământ, vor elabora un regulament prin care se vor stabili modalitățile de desfășurare a activității de consilere și orientare la clasele IX-XII.
Această măsură a permis reintroducerea în Planurile-cadru, a disciplinei istorie la clasa a XII-a de liceu, filiera tehnologică.
În cadrul aceleiași ședințe, părţile au convenit să se modifice Planurile-cadru pentru învăţământul liceal special.
De asemenea, s-a identificat soluția pentru încadrarea maiștrilor instructori și subinginerilor din Școlile de arte și meserii, pe posturi de instruire practică la clasa a IX-a de liceu, filiera tehnologică.
Mulțumim colegilor care au trimis propuneri referitoare la remedierea problemelor apărute în aceste Planuri-cadru.

Departament Comunicare,
Claudia PUZDREA

Bucureşti, 12.03.2009

Informare FSLI 11.03.2009

Astăzi, 11.03.2009, la sediul Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social în cadrul căreia s-au analizat ordinele MECI privind Planurile-cadru pentru învățământul liceal. În urma discuțiilor avute, s-au convenit următoarele:
1. Reintroducerea orei de consiliere și orientare la clasele a IX-a și a XI-a, de la liceele tehnologice;
2. La clasele a XII-a, profilul tehnologic, elevii vor studia alternativ istoria și geografia, în cadrul unei ore pe săptămână;
3. La liceele teoretice, vocaționale și tehnologice, vor fi prevăzute ore în afara orarului zilnic, pentru ansambluri/formaţii sportive şi/sau artistice, aprobate de către Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, la propunerea catedrelor de specialitate. Aceste ore intră în norma didactică a profesorului şi se înregistrează în condică. Precizăm că reprezentanții FSLI prezenți la această ședință au solicitat ca pentru educația fizică, să se prevadă două ore în trunchiul comun, propunere refuzată de reprezentanții ministerului.
4. Pentru clasele cu program de studiu intensiv al unei limbi moderne, clasele cu program de studiu în regim bilingv, clasele de matematică- informatică, intensiv informatică, se uitilizează orele din curriculumul diferenţiat și curriculumul la decizia şcolii, iar acolo unde este necesar, diferența se asigură cu depășirea numărului maxim de 30 de ore.
Menționăm că Planurile-cadru pentru clasele a X-a, a XI-a și a XII-a modificate recent, se vor aplica doar în anul școlar 2009-2010. Planurile-cadru valabile începând cu anul școlar 2010-2011, pentru aceste clase, vor fi elaborate de MECI împreună cu federațiile reprezentative, în cadrul unei comisii de lucru.

Departament Comunicare,
Claudia PUZDREA

București, 11.03.2009

PSD Cluj cere tichete cadou pentru dascali

Grupul de consilieri locali PSD ii solicita conducerii Primariei Cluj-Napoca sa prinda in bugetul pe anul 2009 fondurile necesare acordarii de tichete cadou pentru profesorii si personalul nedidactic din invatamintul preuniversitar.
"Consideram ca trebuie sa gasim solutii, pentru a le acorda tichete profesorilor cel putin la nivelul anului trecut, in semn de respect pentru activitatea pe care acestia o desfasoara in folosul comunitatii clujene, in interesul copiilor nostri.
Anul trecut s-au acordat tichete cadou pentru patru evenimente, in valoare totala de 600 de lei pe persoana", a declarat pentru citynews.ro liderul consilierilor PSD, Remus Lapusan. El a precizat ca in schita de buget supusa dezbaterii publice nu s-a pomenit nimic despre acesti bani, fapt sesizat de cadrele didactice.
"Am fost contactat de sindicalistii din invatamantul preuniversitar care mi-au sesizat faptul ca nu s-a vorbit nimic de tichetele cadou si mi-au cerut sa sustin introducerea in buget a sumelor necesare", a mai adaugat Lapusan.Liderul social-democrat a precizat ca in 2008 efortul bugetar pentru plata celor patru tichete cadou pentru dascali s-a ridicat la 3,4 milioane de lei.
In replica, purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian, a precizat pentru citynews.ro ca in proiectul de buget local pe 2009 sunt prevazute fonduri pentru acordarea de tichete cadou profesorilor si personalului nedidactic din invatamantul preuniversitar.
Cornelia Trif
Sursa: http://www.citynews.ro/

10 mar. 2009

Informare FSLI 10.03.2009

Astăzi, 10.03.2009, la sediul Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social. În cadrul ședinței s-au convenit următoarele:
1. Reanalizarea, la propunerea FSLI, în cadrul unei comisii de lucru, a Planurilor cadru pentru învățământul liceal, având drept scop îndreptarea inadvertențelor identificate în recentele ordine emise pentru modificarea acestora.
2. Elaborarea de către M.E.C.I. a unui proiect de ordonanță de urgență prin care să se reglementeze încadrarea absolvenților Ciclului I Bologna, precum și posibilitatea pretransferului personalului didactic de predare, atât din mediul rural în mediu urban, cât și de la un ciclu inferior de învățământ, la unul superior. Pretransferul din mediul rural în mediul urban se va putea realiza în condițiile în care solicitantul a dobândit un post în mediul rural în urma unui concurs de titularizare, la care a obținut minim nota 7. Pentru a doua categorie de salariați, condiția care trebuie să o îndeplinească cel care solicită pretransferul este aceea de a fi parcurs, în ultimii cinci ani, un program de perfecționare/formare continuă.
Tot astăzi, la sediul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, a avut loc o nouă reuniune a grupului de lucru pentru discutarea proiectului Ordonanței de Urgență a Guvernului privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal din sectorul bugetar. La această reuniune a participat din partea CSDR-FSLI - Simion Hancescu, prim-vicepreședinte al F.S.L.I.
Argumentele aduse în cadrul acestor discuții, i-au determinat pe reprezentanții ministerului muncii să accepte eliminarea din acest proiect de ordonanță a tuturor articolelor care vizau învățământul, după cum urmează:
-salariul de merit;
-acordarea de premii cu excepția premiului anual;
-plata orelor suplimentare;
-modificarea articolului nr.1 din Legea nr.315/2006 privind stimularea achiziționării de cărți, în sensul că acest ajutor financiar să se acorde cadrelor didactice și/sau suplinitoare calificate din învățământul preuniversitar de stat, care au vârsta de până la 35 de ani la data depunerii solicitării;
-abrogarea Legii nr.291/2006 privind modificarea și completarea Legii învățământului nr. 84/1995, în sensul eliminării de la finanțarea de bază a cheltuielilor pentru transportul elevilor, cheltuielilor pentru navetă, respectiv a celor 6 călătorii pe cale ferată, pentru cadrele didactice de predare și didactice auxiliare;
-abrogarea Legii nr.149/2007 pentru completarea art.44 din Legea nr. 128/1997, ceea ce ar însemna că toate orele de educație fizică din învățământul primar vor intra din nou în norma didactică a învățătorilor/institutorilor;
-abrogarea Legii nr.258/2007 privind practica elevilor și studenților.
Vă reamintim faptul că, în timpul negocierilor care au avut loc între reprezentanții confederațiilor sindicale și cei ai Guvernului României, la solicitarea domnului Președinte al FSLI - Aurel Cornea, Primul-Ministru al României - domnul Emil Boc, a acceptat eliminarea din Proiectul ordonanței sus menționate, a articolelor care vizau eliminarea salariilor de merit, a premiilor și a plații orelor suplimentare.
Menționăm că începând de mâine, 11.03.2009, vor fi analizate, împreună cu reprezentanții MECI, toate Panurile cadru pentru învățământul liceal și se vor face corecturile necesare.
Mulțumim colegilor care au trimis propuneri referitoare la remedierea problemelor apărute în aceste Planuri cadru.

Departament Comunicare FSLI,
Claudia PUZDREA

7 mar. 2009

Adrese F.S.L.I. catre M.E.C.I.




Ecaterina Andronescu nu renunţă la programul „Cornul şi laptele”

Deşi iniţial declarase că îl va înlocui cu o masă caldă
Ecaterina Andronescu nu renunţă programul „Cornul şi laptele”


Elevii vor beneficia în continuare de programul „Cornul şi laptele”, introdus în perioada guvernării Năstase. Deşi, în faţa comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor, declarase că elevii vor primi în loc de corn şi lapte, câte o masă caldă la amiază ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a precizat, ieri, că programul after-school, ce urmează a fi introdus începând cu viitorul an şcolar, se va derula numai în acele şcoli ce dispun de săli pe ce pot fi amenajate în acest sens: „Programul „Cornul şi laptele” nu dispărea. Doar în şcolile în care vom putea organiza programul after-school fondurile vor fi realocate pentru un prânz cald”. (R.F.)
Sursa: http://www.gandul.info/

Ministerul Educaţiei lucrează cu primăriile la introducerea în şcoli a programelor de after-school

Ecaterina Andronescu a declarat, vineri, că, în prezent, ministerul pe care îl conduce lucrează cu primăriile pentru implementarea programului de after-school în instituţiile unde există spaţiul necesar.

"Dorim ca, odată cu reducerea numărului de ore şi a cantităţii de materie predată la şcoală, să implementăm, încă de anul şcolar viitor, un program de after-school pentru elevi. Prin acest program elevii vor petrece mai mult timp la şcoală sub supravegherea dascălilor, care îi vor ajuta la lecţii, vor pregăti activităţi extracurriculare, artistice sau sportive şi vor avea parte şi de o masă caldă", a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Ecaterina Andronescu.Ministrul se gândeşte să acopre costurile pentru masa elevilor, parţial din fondurile pentru programul "Cornul şi Laptele", parţial din banii părinţilor. "Nu vom renunţa la programul prin care se asigură zilnic cornuri şi produse lactate pentru elevi, dar în şcolile unde va exista after-school, ne gândim să înlocuim cornul şi laptele cu o masă caldă", a precizat ministrul Educaţiei.Andronescu a adăugat că programul va fi introdus treptat în şcoli, la început în instituţiile unde există spaţiul necesar, urmând ca ulterior să se construiască mai multe clădiri care să adăpostească elevii la after-school.
Ministrul Ecaterina Andronescu, a precizat vineri că nu vrea să renunţe la şcolile de arte şi meserii (SAM), dar că înscrierile la aceste instituţii vor fi oprite până când se va găsi o metodă prin care acest tip de educaţie să devină eficient.
Potrivit Ministerului Educaţiei, din anul şcolar 2009-2010 nu se vor mai putea face înscrieri la SAM-uri, acestea urmând să mai funcţioneze doar pentru elevii care au început deja aceste şcoli.
Din 2010-2011, SAM-urile se vor transforma în licee tehnologice, însă asta se va întâmpla numai în funcţie de dotări şi de specializarea pe care o va dobândi personalul didactic. Practic, în baza acestor două criterii, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) va da dreptul SAM-urilor să devină licee tehnologice.
Elevii din viitoarele licee tehnologice vor avea opţiunea să termine şcoala după doi ani, iar după o perioadă între şase săptămâni şi şase luni de practică vor obţine direct un certificat de calificare de nivelul al II-lea, superior celui obţinut în prezent la SAM, după doi ani de studii. Dacă vor să continue şcoala, ei vor avea posibilitatea să mai facă încă doi ani, pentru a susţine examenul dea bacalaureatul, iar după un alt stagiu între şase şi opt săptămâni de practică vor putea obţine un certificat de calificare de nivelul al III-lea.

Sursa: NewsIn

Programul "Laptele şi cornul" va fi înlocuit de proiectul "After school"

O masă caldă şi un profesor care supraveghează lecţiile după terminarea orelor-de asta vor beneficia şcolarii din toamnă. Este vorba despre înlocuirea programului "Laptele şi cornul".

Ecaterina Andronescu îşi doreşte, prin acest proiect, ca şcolarii să beneficieze de ajutorul unui profesor atunci când îşi fac temele.
Mai mult, elevii vor fi consiliaţi şi în cadrul activităţilor extracuriculare. Banii pe care Guvernul îi cheltuie zilnic cu laptele şi cornul fiecărui copil vor fi transferaţi în noul program.
Ministrul Educaţiei a spus că proiectul va fi implementat iniţial în şcolile care dispun de spaţiu, iar ulterior se vor găsi soluţii şi pentru cele care au sălile ocupate şi după-amiaza. Ecaterina Andronescu a declarat că noul program va oferi copiilor posibilitatea unei pregătiri şcolare mult mai eficiente.
Sursa: Realitatea TV

Ministrul Educaţiei dă înapoi: orele opţionale de sport vor fi, de fapt, obligatorii

Elevii vor face două ore de sport în afara orarului, fiind evaluaţi prin calificative admis/respins
Ministerul scoate logica şi psihologia din curricula liceelor cu profil real şi reduce numărul de ore în cazul limbilor străine

Liceenii vor fi obligaţi să facă, săptămânal, trei ore de sport şi nu una, aşa cum prevede noua programă stabilită de Ministerul Educaţiei. Astfel, pe lângă ora de educaţie fizică prevăzută în trunchiul comun al disciplinelor, elevii vor fi nevoiţi să parcurgă alte două ore, în afara programului şcolar.
Mai exact, fiecare şcoală va stabili anumite sporturi de echipă, profesorii urmând să întocmească liste ce vor conţine opţiunea liceenilor. “Rămâne în trunchiul comun o oră de educaţie fizică al cărei conţinut se va derula ca şi până acum şi voi trece două ore în activitatea extracurriculară. Vom cere profesorilor prin fişa postului să constituie echipe, iar elevii vor alege între handbal, baschet sau gimnastică, de exemplu. Practic, îi obligăm pe profesori să facă aceste ore pentru că e absolut necesar să dezvoltăm spiritul competiţional”, a declarat, ieri, ministrul Ecaterina Andronescu, precizând că cele două ore de sport devin condiţii de promovare.
Practic, deşi nu vor primi note, şcolarii vor fi evaluaţi prin acordarea de calificative gen admis/respins, în funcţie de progresul individual şi nu de performanţa sportivă. „Acum, orele de sport sunt neeficiente. Copiii vin cu treningul în ghiozdan şi fac orele de sport printre bănci. Prin faptul că vor face sport în afara celor 7-8 ore din program, îi vom motiva”, a mai spus ministrul. Pe de altă parte, consilierul prezidenţial Mariana Bitang, prezentă la conferinţa de presă, s-a arătat încântată de propunerea ministerului, cerând ca la cele două ore de sport să participe şi elevii care beneficiază în prezent de scutiri medicale, argumentând că „orice deficienţă fizică se reduce tot prin mişcare”. În ceea ce priveşte restul programei de liceu, Ecaterina Andronescu a mai spus că la liceele cu profil real vor fi scoase orele de logică şi de psihologie, în timp ce orele de limbi străine vor fi reduse în cazul tuturor liceelor. „În loc de patru ore la limba străină rămân trei, iar în cazul celei de-a doua limbi străine, se va face doar o oră. Vi se pare aşa o nenorocire?”, a întrebat retoric şefa învăţământului.
Sursa: http://www.gandul.info/

Elevii devin tot mai obezi. Ministerul Educaţiei scoate sportul din orar

Ministerul Educaţiei a finalizat ieri planurile-cadru pentru liceu. Vestea bună pentru liceeni este că noile planuri pun în aplicare intenţia şi promisiunea ministrului Ecaterina Andronescu de a reduce numărul de ore pe săptămână.
Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, d-na Doina Pană, ne-a declarat, ieri, că luni seară MEC urma să posteze pe site-ul edu.ro noile planuri-cadru pentru liceu. Se propune astfel ca pentru clasele IX-XII orarul să se reducă în medie cu 3 ore pe săptămână. Orele de curs tăiate în noua formulă vor fi cele de sport, a doua limbă străină şi o oră din cadrul orelor de cultură de specialitate. „Nu am umblat la curricula profilului teoretic, la disciplinele trunchiului comun (n.n. – trunchiul comun înseamnă disciplinele obligatorii pentru un anumit profil şi specializare), ci doar la profilurile vocaţional şi tehnologic (profesional şi tehnic), unde am scos orele de sport şi a doua limbă străină din grupul orelor din curriculum la dispoziţia şcolii (CDS) sau din curriculum la dispoziţia comunităţii locale (CDL). Sunt însă şi specializări la care am lăsat şi peste 30 de ore, la clasele de balet, coregrafie sau sport, fiindcă aceste ore nu solicită în mod deosebit intelectul.
30 de ore pe săptămână – cifra limită a MEC
Intenţia lăudabilă a MEC este totuşi într-o oarecare contradicţie cu situaţia actuală a numărului de ore pe săptămână, care în curriculul actual cuprinde un număr de ore minim şi maxim.
În tabelul alăturat prezentăm care este numărul de ore pe săptămână în acest moment. După cum se poate lesne observa, dacă s-ar adopta numărul minim de ore, practic, s-ar putea descongestiona orarul săptămânal începând cu clasa întâi şi până la ultima clasă de liceu. Învăţământul nostru preuniversitar suferă însă de o disproporţie serioasă între numărul orelor din trunchiul comun şi numărul orelor din curriculum la dispoziţia şcolii. În ţările UE, raportul este în general între 50-55-60% ore din trunchiul comun şi 50-45-40% ore la dispoziţia şcolii.
Curriculum la dispoziţia şcolii reprezintă în învăţământul obligatoriu european tocmai acea parte flexibilă atât ca număr de ore săptămânal, cât şi ca discipline şcolare prin care să se dezvolte aptitudinile şi interesele educaţionale ale elevilor, ca să se poată realiza o pregătire mai serioasă în aria curriculară ce-l interesează pe elev. Franţa, spre exemplu, are în trunchiul comun pentru liceu 6-7 discipline şcolare, lăsând la latitudinea conducerii şcolii o plajă mare de opţionale. În plus, la francezi, numărul orelor săptămânale este foarte flexibil, tocmai în funcţie de aceste opţionale. Noi am restrâns extrem de mult numărul orelor din CDS şi, mai ales, n-am diversificat aproape deloc aria curriculară a disciplinelor. De regulă, la orele de CDS se face aprofundarea unei discipline din trunchiul comun, ceea ce duce atât la supraîncărcarea conţinutului de învăţat, cât şi la dezinteresul crescut al elevilor pentru şcoală.
Ora de sport – prima tăiată de pe listă
Decizia grupului de lucru din MEC, în privinţa orelor de sport, intră din păcate în coliziune cu ultimele recomandări ale organismelor UE.
Sportul este unul dintre punctele sensibile în curriculă.Parlamentul European a invitat ţările membre să-i confere respectivei discipline un caracter obligatoriu în şcoli şi licee astfel încât elevii să beneficieze săptămânal de cel puţin trei ore de educaţie fizică.
De ce sunt bune orele de sport
Unul dintre principalele beneficii ale sportului, atrage atenţia Bruxellesul, este rolul important pentru sănătatea publică, în special în lupta împotriva obezităţii, boală ce afectează în prezent 21 de milioane de copii europeni. Trei milioane dintre aceştia sunt elevi, conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Sedentarismul combinat cu o alimentaţie deficitară, bazată pe mâncarea gen fast-food, face ca anual în Europa 85000 de copii să devină obezi. În România, o treime dintre copii devin obezi până să ajungă în băncile şcolii, 70% dintre cei care au vârste cuprinse între trei şi şase ani consumând legume şi fructe doar de două-trei ori pe săptămână. Risurile pe care le implică obezitatea merg, de la diabet şi afecţiuni cardiace, până la anumite tipuri de cancer.
Şase ore pe zi la liceu - orarul propus de Ministerul Sănătăţii
Trei-patru ore în clasă pentru elevii din învăţământul primar, cel mult cinci ore de curs la gimnaziu şi maximum şase ore la liceu, aşa ar trebui să arate orarul şcolarilor în opinia Ministerului Sănătăţii. Potrivit unui ordin propus anul trecut, elevii nu vor mai avea două ore consecutive la aceeaşi materie şi nici nu vor mai susţine două teze în aceeaşi săptămână. De asemenea, orele dedicate educaţiei fizice ar urma să fie intercalate celor teoretice, astfel încât să nu mai fie programate la începutul sau la finalul orarului.
Sindicatele nu ştiu nimic despre reducerea orelor la liceu
Secretarul de stat Pană spune că decizia ministerului nu va afecta cadrele didactice. „Avem mulţi necalificaţi în învăţământ şi nu vor fi probleme majore cu profesorii care să nu-şi mai poată completa norma didactică“. „Poate vor apărea un caz, două, izolate, dar nu reprezintă nici o îngrijorare pentru sistem reducerea numărului de ore pe săptămână“, spune dna. Pană. Nu acelaşi lucru însă îl spun sindicatele. Preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret“, Marius Nistor, declara: „Ce ore? A fost doar o discuţie formală cu doamna ministru. Noi nu ştim cine este comisia aceea care lucrează, nu m-a întrebat nimeni nimic, nu ni s-a solicitat prezenţa, deşi o astfel de măsură implică să fie discutată cu partenerii sociali. Reducerea numărului de ore afectează numărul locurilor de muncă şi, de aceea, trebuie să discutăm, să analizăm cu creionul în mână şi apoi vedem. Noi n-am fost chemaţi la o asemenea decizie şi, în acest sens, ea nu poate fi altceva deecât o propunere, din punctul nostru de vedere.“
Info plus:
3 ore de sport pe săptămână

„Parlamentul European invită statele membre să confere educaţiei fizice un caracter obligatoriu în şcoli şi licee şi să accepte acele principii conform cărora, în orar, ar trebui să se prevadă cel puţin trei ore de educaţie fizică pe săptămână, în vreme ce şcolile ar trebui să fie încurajate să depăşească acest prag, în funcţie de posibilităţi”. Art. 10 al Rezoluţiei PE din 13 noiembrie 2007 privind rolul sportului în educaţie
21 de milioane de copii obezi în Europa. 70% dintre preşcolarii români sunt obezi

Sursa: http://www.gandul.info/

6 mar. 2009

Raspunsul MECI la adresa celor patru federatii sindicale


Elevii clujeni de la sate, fără profesori

Dascălii ar putea renunţa să mai facă naveta, dacă Guvernul taie decontarea transportului. Profesorii consideră că Executivul nu face decât să îngrădească un drept constituţional al elevilor.
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, depus la sfârşitul lunii februarie, prevede eliminarea sporurilor de transport pentru profesorii care predau în mediul rural. Dacă măsura se va materializa, părinţii de la sate vor trebui să asigure transportul dascălilor la şcoli sau aceştia vor trebui să scoată bani din buzunarul propriu.
Un dezastru
Angela Anastasiu, o profesoară care face naveta din Cluj-Napoca la Valea Ierii, spune că nu va mai merge la şcoală dacă nu îi va mai fi decontat transportul. „Fac naveta săptămânal, plătesc 50 de lei pe drum, plus cazarea aici şi lemnele pentru foc”, a spus profesoara.
Potrivit acesteia, în judeţ există sute de profesori în aceeaşi situaţie, care vor renunţa la a mai preda în mediul rural în cazul în care Executivul va tăia decontarea transportului. „Am colegi pentru care drumul costă chiar şi 500 de lei, deoarece fac naveta zilnic. Vă spun, nu vom mai merge”, a adăugat Anastasiu.
Nu vor ajunge banii
Profesorii vor renunţa să meargă la cursuri, deoarece salariul nu e motivant. Majoritatea celor care fac naveta câştigă lunar până la 800 de lei, iar naveta se ridică până la 200 de lei. Se îngrădeşte un drept constituţional al profesorilor şi al elevilor”, ne-a declarat Lucia Cojocaru, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Cluj. Cojocaru a adăugat că, în cel mai rău caz, în mediul rural vor lucra suplinitori sau profesori necalificaţi. „Problema e că nu toţi sunt din mediul rural (suplinitorii, n.r.), iar copiii ar putea rămâne fără profesori”, a completat liderul FSLI.

Sursa: www.adevarul.ro

4 mar. 2009

Informare FSLI 04.03.2009

Astăzi, 4.03.2009, la sediul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale a avut loc reuniunea grupului de lucru privind discutarea Legii de salarizare unitară a personalului bugetar. La această întâlnire, din partea C.S.D.R., a participat prim-vicepreședintele F.S.L.I., Simion Hancescu.
Cu această ocazie s-a convenit ca toate principiile de bază ale legii unitare de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, stabilite între confederațiile sindicale și Guvernul-Tăriceanu în luna noiembrie 2008, să stea la baza acestei legi.
De asemenea, s-a stabilit că acest grup de lucru se va întâlni săptămânal, până la finalizarea acestui proiect de Lege.
Tot astăzi, 4.03.3009, la sediul M.E.C.I. a avut loc o nouă întâlnire a comisie de negocierea a C.C.M.U.N.R.I., prilej cu care reprezentanții federațiilor sindicale au anunțat oficial conducerea ministerului că negocierile acestuia se vor amâna, până la momentul eliminării din proiectul ordonanței de urgență a dispozițiilor care afectează drepturile elevilor, studenților și personalului din învățământ referitoare la anumite sporuri și alte drepturi.
Urmare a faptului că M.E.C.I. a modificat planurile de învățământ, fără consultarea partenerilor de dialog social, reprezentanții F.S.L.I. prezenți la această întâlnire – doamna Ioana Purcărea și domnul Liviu Marian Pop - au solicitat anularea acestor ordine și discutarea lor în ședința Comisiei de Dialog social, care va avea loc marți, 10 martie 2009. Totodată, s-a cerut elaborarea de către M.E.C.I. a unui studiu de impact și a unei notei de fundamentare care să stea la baza modificării planurilor de învățământ.
Vă rugăm ca, în regim de urgență, să ne trimiteți observații la aceste ordine, care sunt postate pe site-ul M.E.C.I.

Departament Comunicare,
Claudia PUZDREA

București, 04.03.2009

Federatiile sindicale din invatamant amana negocierea contractului colectiv de munca unic la nivel de ramura


Adresa FSLI plata drepturilor salariale




3 mar. 2009

Adresa comuna ISJ - SLIPC plata cu ora invatatori/educatori/institutori cu grad didactic I si 25 ani vechime (rectificat)














Anca Radu (ISJ): „Nu ştiu cine s-ar mai duce să predea la ţară”

* Fără decontarea transportului, şcolile de la sate vor rămîne fără dascăli şi fără elevi
Amăgiţi de luni bune cu creşteri salariale care se tot amînă, mai nou, profesorii au aflat că s-ar putea să rămînă fără salariu de merit, fără plata orelor suplimentare, fără anumite sporuri şi fără suta de euro pentru achiziţionarea de materiale didactice. Sub pretextul crizei economice, o ordonanţă de urgenţă aflată în dezbatere i-ar putea lăsa atît pe profesorii cît şi pe elevii care fac naveta fără dreptul de a li se deconta suma cheltuită pe transport. Reprezentanţii ministerului educaţiei, ai sindicatelor din învăţămînt cît şi ai inspectoratului şcolar judeţean susţin că o asemenea măsură nu se justifică din punct de vedere financiar.
„Sumele implicate sînt infime raportate la bugetul de stat. Nu de aici se face economia. Dacă se aprobă ordonanţa, ne aşteptăm ca din ce în ce mai mulţi profesori care fac naveta să renunţe la catedre. În locul lor vor rămîne necalificaţii. Se îngrădeşte dreptul elevilor la o educaţie de calitate”, a declarat Lucia Cojocaru, lider Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt. Sceptici se arată şi cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.
„Nu ştiu cine s-ar mai duce să predea în mediul rural. Nu rentează. E greu să plăteşti transportul dintr-un salariu de debutant, de 700 sau 800 de lei”, spune Anca Radu, purtător de cuvînt ISJ Cluj. Robert Lorentz, consilier de imagine al ministrului educaţiei, este de părere că dacă se aprobă această ordonanţă, se va încuraja abandonul şcolar. „Deocamdată nu s-a votat nimic. Ordonanţa trebuie să intre în parlament în dezbatere unde trebuie discutate anumite aspecte sociale. Toată lumea a promis avantaje profesorilor, dar de fapt li se tot ia din drepturi. În aceste condiţii ne aşteptăm la valuri de greve din partea cadrelor didactice”, a declarat Lorentz.
Învăţămîntul nu rentează
Alina Prodan este directoare la şcoala cu clasele I-VIII din Cutca, o localitate aflată la aproximativ 30 de kilometri de Gherla. Majoritatea profesorilor, dar şi a elevilor de aici fac naveta pentru a ajunge la ore. „Cutca e la 26 de kilometri de Gherla. La noi la şcoală vin copii din patru sate alăturate. Dacă mi-aş plăti transportul, aş cheltui lunar cam 170 de lei. Normal că nu este convenabil să vii de la aşa distanţă şi să-ţi plăteşti tu transportul. Elevii de etnie romă sigur nu vor mai veni la ore. Părinţii nu au posibilităţi materiale”, a declarat Alina Prodan, directoarea Şcolii cu clasele I-VIII din Cutca, judeţul Cluj.
Se caută soluţii
Guvernul vrea să reducă cheltuielile prin renunţarea la subvenţiile pentru transport a elevilor şi profesorilor. În acest scop se urmăreşte modificarea Legii 291/ 2007, care cuprinde prevederi despre decontarea transportului la elevi, studenţi, pentru naveta în mediul rural. Sindicaliştii se arată profund nemulţumiţi de această iniţiativă a guvernanţilor, mai ales în condiţiile în care nu au fost consultaţi în prealabil. „Am fost puşi în faţa faptului împlinit. Am înaintat un memoriu către primul-ministru şi sperăm să se găsească soluţii în urma discuţiilor dintre liderii sindicatelor din învăţămînt şi cei de la finanţe”, a declarat Lucia Cojocaru, lider FSLI.
Criza, bat-o vina!
Puşi în faţa faptului împlinit, profesorii clujeni se tem că nu vor avea de ales şi că vor fi nevoiţi să accepte faptul că li se mai ia un drept. „Deocamdată nu vreau să mă gîndesc că s-ar putea aproba ordonanţa respectivă. Însă, dacă se confirmă, mă voi resemna. Nu văd ce aş putea face ţinînd cont şi de criza prin care trecem”, a declarat Andrei Florean, profesor în Căşeiu, lîngă Dej.
Pasaţi dintr-o parte într-alta
Nici una din instituţiile clujene implicate nu dispune de o statistică a numărului de profesori şi elevi din judeţ care beneficiază la ora actuală de decontarea transportului. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj motivează că nu sînt interesaţi de unde vine un profesor, atîta timp cît este prezent la oră şi că atribuţia decontării transportului revine consiliilor locale. Nici consiliul judeţean nu ştie mai multe, însă reprezentanţii spun că cei de la Direcţia Generală a Finanţelor ar trebui să deţină date, deoarece acolo îşi raportează consiliile locale cheltuielile. Cei de la finanţe pun capăt misterului şi afirmă că, pentru a afla numărul profesorilor şi al elevilor care beneficiază de decontarea transportului trebuie sunat la fiecare consiliu local din judeţ şi, pe baza evidenţelor lor, trebuie făcut mai apoi un calcul. Simplu ca bună ziua.

Sursa: www.ftr.ro

Scoala dupa buget

Guvernul i-ar putea lasa pe dascali fara banii pentru plata orelor suplimentare, in prag de primavara. In plus, elevii, studentii si profesorii si-ar putea lua ramas-bun si de la decontarea transportului, daca guvernantii vor vota un proiect de Ordonanta inregistrat la Guvern si obtinut de NewsIn

Reducerea cheltuielilor, cosmarul profesorilor

Un proiect de Ordonanta obtinut de NewsIn ar putea sa le dea o lectie profesorilor, elevilor si studentilor. Potrivit actului inregistrat la Guvern, subventiile de transport in mediul rural ar putea fi taiate. Conform actului, ar fi reduse si salariile de merit, primele ar fi desfiintate, iar orele suplimentare nu ar mai fi platite. Reprezentantii principalelor sindicate au semnat o scrisoare deschisa prin care le-au cerut guvernantilor o intilnire pe aceasta tema.
"Sintem revoltati de modul in care s-a pus in aplicare proiectul cu sporurile. Speram sa fie doar un vis urit. Miine (azi - n.r.) vom avea o intilnire la Guvern in care am solicitat in mod expres participarea ministrului Finantelor. Pina la aceasta ora se da plata orelor suplimentare, insa e jale cu celelalte sporuri. Speram sa nu ni se ia", a spus ieri presedinta Sindicatului Liber pentru Invatamintul Preuniversitar Cluj (SLIPC), Lucia Cojocaru.
Decontarea transportului, o necesitate la sate
Guvernul propune sa se reduca cheltuielile si prin renuntarea la subventiile pentru transport si pentru practica elevilor si profesorilor, prin modificarea Legii 291/2007 care prevede decontarea transportului pentru naveta in mediul rural a profesorilor si a elevilor.
"Speram sa ramina doar la nivel de discutie sistarea decontarii transportului pentru elevi si studenti. Ar fi un dezastru sa nu se mai acorde banii pentru transport in mediul rural. In aceste conditii, nici un profesor si nici un elev nu ar mai fi tentat sa mearga la scoala la sat. Noi avem toata deschiderea si bunavointa pentru negocieri, insa speram sa nu ni se ia toate sporurile si sa fim pusi in fata faptului implinit. Oamenii sint foarte nemultumiti si am putea recurge si la greva", a admis Cojocaru, reprezentanta dascalilor din Cluj.
Se cauta al 13-lea salariu
Unii din dascali sint ghinionisti. Presedintele SLIPC a punctat ieri ca nu toti dascalii au primit al 13-lea salariu. "Era vorba ca il vom primi toti, insa, din informatiile mele, angajatii din Inspectoratele Scolare, de la scolile sportive si de la Palatele Copiilor nu si-au primit al 13-lea salariu inca si nu stim daca acesta se va mai acorda", a aratat Cojocaru. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a promis simbata, la Miercurea-Ciuc, ca al 13-lea salariu va fi acordat pina la finele lunii martie, cel tirziu.

Sursa: www.monitorulcj.ro

2 mar. 2009

M.E.C.I. a publicat grupele de itemi pentru examenul de Bacalaureat 2009 (probele scrise)

Pe data de 27 februarie 2009, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a postat, pe site-ul http://subiecte2009.edu.ro/ , grupele de itemi pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2009.
Grupele de itemi sunt disponibile la acest URL: http://subiecte2009.edu.ro/bacalaureat/subiecte/ .

Modificarea contributiilor la pensii

In conformitate cu prevederile Legii nr. 19 din 26/02/2009 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009 , publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 122 / 27 Februarie 2009 , incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2009, cotele pentru contribuțiile de asigurări sociale pentru conditii normale de munca datorate de angajator și angajați se stabilesc la 31,3%, din care 10,5% datorate de angajați și de 20,8% datorate de angajator.

1 mar. 2009

PROIECT de Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar 27.02.2009

Luând în considerare actualul context internaţional caracterizat printr-o profundă criză financiară şi economică globală, principalele caracteristici ale politicii bugetare în perioada următoare vor fi subordonate obiectivelor de susţinere a creşterii economice şi de reducere a inflaţiei, atingerii unui deficit bugetar la un nivel corelat cu obiectivele macroeconomice, precum si susţinerea procesului de convergenţă a economiei româneşti cu economiile europene,
având în vedere opiniile şi recomandările Comisiei Europene şi ale organismelor financiare internaţionale, referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare, pentru anul 2009 se urmăreşte integrarea politicii financiare care vizează cheltuielile de personal în sectorul bugetar în ansamblul politicilor macroeconomice formulate pentru perioada următoare, cu scopul asigurarii stabilităţii macroeconomice, a procesului de dezinflaţie, menţinerii deficitului de cont curent în limite sustenabile,
pentru păstrarea echilibrelor bugetare, sunt necesare unele măsuri menite să reducă volumul cheltuielilor bugetare la un nivel care să permită respectarea angajamentelor interne şi internaţionale asumate de Guvernul României, inclusiv în ceea ce priveşte nivelul deficitului bugetar,
în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată,

în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.


Art. 1. – (1) Legea nr.490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.096 din 24 noiembrie 2004, cu modificările ulterioare, se abrogă.
(2) Personalul de specialitate din cadrul structurilor care au ca obiect de activitate gestionarea asistenţei financiare comunitare acordate României prin instrumentele de preaderare PHARE, ISPA şi SAPARD, prin Fondul European pentru Garantare în Agricultură, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi prin fondurile structurale şi de coeziune beneficiază de salarii de bază corespunzătoare funcţiilor în care este încadrat şi pot beneficia de o primă lunară de până la 75% din salariul de bază, în funcţie de îndeplinirea criteriilor şi condiţiilor stabilite prin hotărâre a Guvernului.
(3) Pentru a beneficia de prima lunară prevăzută la (2), instituţiile publice vor solicita Guvernului aprobarea structurilor şi a personalului care au ca obiect de activitate gestionarea asistenţei financiare comunitare.
(4) În termen de 45 de zile de data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin hotărâre a Guvernului se vor stabili criteriile, condiţiile şi procentul ce urmează a fi acordat potrivit alin.(2).
(5) Prima lunară prevăzută la alin.(2) se acordă persoanelor care gestionează fonduri comunitare începând cu luna următoare celei în care s-a obţinut aprobarea Guvernului prevăzută la alin.(3).
(6) Drepturile stabilite în temeiul Legii nr. 490/2004 şi al hotărârilor Guvernului prin care s-au aprobat structurile din cadrul ministerelor şi instituţiilor care au ca obiect de activitate gestionarea asistenţei financiare comunitare, numărul şi structura posturilor, precum şi criteriile de încadrare a personalului pe funcţii specifice, nu se mai acordă începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Art. 2. – (1) Articolul 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/2006 privind unele măsuri pentru întărirea capacităţii administrative a României pentru integrarea în Uniunea Europeană, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 90 din 31 ianuarie 2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 47/2008, cu modificările ulterioare, se abrogă.
(2) Drepturile stabilite în temeiul art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/2006 nu se mai acordă începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Art. 3. – (1) Articolul 10 alineatul (3) din Legea nr.339/2007 privind promovarea aplicării strategiilor de management de proiect la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale judeţene şi locale, se abrogă.
(2) Specialiştii pregătiţi în managementul de proiect cu finanţare internaţională beneficiază de salarii de bază corespunzătoare funcţiilor în care sunt încadraţi şi pot beneficia de o primă lunară de până la 75% din salariul de bază, în funcţie de îndeplinirea criteriilor şi condiţiilor stabilite prin hotărâre a Guvernului.
(3) În termen de 45 de zile de data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin hotărâre a Guvernului se vor stabili criteriile, condiţiile şi procentul ce urmează a fi acordat potrivit alin.(2).
(4) Pentru a beneficia de prima prevăzută la alin.(2), ordonatorii de credite vor stabili prin act administrativ persoanele beneficiare.
(5) Prima prevăzută la alin.(2) se acordă începând cu luna următoare lunii în care s-a emis actului administrativ prevăzut la alin.(4).
(5) Drepturile stabilite în temeiul art.10 alin.(3) din Legea nr.339/2007 nu se mai acordă începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Art. 4. – (1) Articolul 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2006 privind funcţia de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 365 din 26 aprilie 2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 228/2007, cu modificările ulterioare, se abrogă.
(2) Drepturile stabilite în temeiul art. 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2006 nu se mai acordă începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Art. 5. – (1) Articolul 7 din Legea nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 162 din 25 februarie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
(2) Funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi sucursalelor judeţene ale acesteia beneficiază de salarii de bază corespunzătoare funcţiilor în care sunt încadraţi şi şi pot beneficia de o primă lunară de până la 75% din salariul de bază, în funcţie de îndeplinirea criteriilor şi condiţiilor stabilite prin hotărâre a Guvernului.
(3) În termen de 45 de zile de data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin hotărâre a Guvernului se vor stabili criteriile, condiţiile şi procentul ce urmează a fi acordat potrivit alin.(2).
(4) Prima lunară prevăzute la alin.(2) se acordă începând cu luna următoare lunii în care s-a aprobat hotărârea Guvernului prevăzută la alin.(3).
(5) Drepturile stabilite în temeiul art. 7 din Legea nr. 1/2004 nu se mai acordă începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Art. 6. – Salarii de merit, astfel cum sunt acestea reglementate de actele normative, nu se acordă personalului bugetar în anul 2009.
Art. 7. – În anul 2009 pentru toate categoriile de personal din autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare a acestora şi de data constituirii fondului de premiere, nu se aplică prevederile din actele normative în vigoare prin care se reglementează acordarea de premii, cu excepţia premiului anual.
Art. 8. – (1) În anul 2009 ordonatorii de credite ai autorităţilor şi instituţiilor publice indiferent de modul de finanţare şi subordonare au obligaţia de a compensa orele prestate peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din aceste instituţii numai cu timp liber corespunzător, care se acordă în tot cursul anului 2009, cu excepţia celor prestate în luna decembrie a anului 2009 care se pot compensa până la data de 31 ianuarie 2010.
(2) Dispoziţiile alin.(1) nu se aplică personalului de specialitate medico-sanitar şi sanitar auxiliar din unităţile sanitare.
Art. 9. – În anul 2009 nu se acordă sporul pentru condiţii vătămătoare acordat personalului bugetar care îşi desfăşoară activitatea în autorităţi şi instituţii publice în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înaltă frecvenţă şi staţii de bruiaj.
Art. 10. – Alineatul (3) al articolului 30 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de bază şi al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar şi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II şi III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică, precum şi unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 din 1 februarie 2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 177/2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
„(3) Consilierii pentru afaceri europene, pe lângă salariul de bază, stabilit în condiţiile legii, beneficiază şi de spor de vechime şi majorările prevăzute de dispoziţiile legale aplicabile personalului contractual din autorităţi şi instituţii publice şi, după caz, prevăzute în mod expres de dispoziţiile legale speciale aplicabile în autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea.
Art. 11. – Indemnizaţiile de conducere pentru personalul bugetar, prevăzute în actele normative, reprezintă limite maxime până la care conducătorii autorităţilor sau instituţiilor publice, având calitatea de ordonatori de credite, pot stabili nivelurile individuale.
Art. 12. – Alineatul (2) al articolului 37 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2008 privind statutul funcţionarului public denumit manager public, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.484 din 30 iunie 2008, se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Pentru activitatea desfăşurată, managerii publici beneficiază de prime, spor de vechime şi alte drepturi salariale, în condiţiile legii.”
Art. 13. – Alineatul (7) al articolului 9 din Ordonanţa Guvernului nr.119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 799 din 12 noiembrie 2003, cu modificările ulterioare, se abrogă.
Art. 14. – Prin derogare de la prevederile art.5 alin.(7) din Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 953 din 24 decembrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, de la data intrării in vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la data de 31 decembrie 2009, membrii Comitetul pentru Audit Public Intern vor primi o indemnizaţie de şedinţă egală cu 1% din nivelul echivalent salariului brut al secretarilor de stat; indemnizaţia se suportă din bugetul statului, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice.
Art. 15. - Articolul 14 din Legea nr. 495/2004 privind salarizarea şi alte drepturi băneşti ale personalului din administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe şi de la misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1136 din 1 decembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
Art. 16. – Alineatul (3) al articolului 18 din Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 953 din 24 decembrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
Art. 17. – Alineatele (1) – (3) ale articolului 17 din Hotărârea Guvernului nr. 1.344/2007 privind normele de organizare şi funcţionare a comisiilor de disciplină, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 768 din 13 noiembrie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
Art. 18. – Articolul 42 din Hotărârea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 530 din 14 iulie 2008, cu modificările ulterioare, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
Art. 19. – Articolul 33 din Hotărârea Guvernului nr.833/2007 privind normele de organizare şi funcţionare a comisiilor paritare şi încheierea acordurilor colective, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 565 din 16 august 2007, se abrogă.
Art. 20. – (1) Ordonatorii principali de credite au obligaţia de a se încadra în limitele de cheltuieli cu personalul, aşa cum sunt acestea prevăzute în legea bugetară anuală.
(2) În cazul în care prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă nu sunt suficiente pentru încadrarea în limitele de cheltuieli cu personalul, aprobate, fiecare ordonator principal de credite are obligaţia ca în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă să ia toate măsurile necesare pentru încadrarea în limita cheltuielilor de personal aprobate în condiţiile legii.
Art.21. Art. 1 din Legea nr. 315 din 12 iulie 2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice, în învăţământul preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, Nr. 617 din 18 iulie 2006 se modifică şi va avea următorul cuprins:
”(1) Se acordă un ajutor financiar cadrelor didactice şi/sau suplinitoare calificate din învăţământul preuniversitar de stat, care au vârsta de până la 35 ani la data depunerii solicitării, în vederea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice.”
Art.22. Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă următoarele acte normative se abrogă:

a) Legea nr. 258 din 19 iulie 2007 privind practica elevilor şi studenţilor publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, Nr. 493 din 24 iulie 2007;
b) Legea nr. 291 din 7 iulie 2006 pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, Nr. 598 din 11 iulie 2006;
Art.23. Legea nr. 149 din 1 iunie 2007 pentru completarea art. 44 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, Nr. 388 din 8 iunie 2007, se abrogă la data de 1 septembrie 2009.

PRIM – MINISTRU
EMIL BOC

Sursa: http://www.mmuncii.ro/ro/articole/2009-02-27/proiect-de-ordonanta-de-urgenta-privind-reglementarea-unor-masuri-financiare-in-domeniul-cheltuielilor-de-personal-in-sectorul-bugetar-1009-articol.html

Legea bugetului de stat pe anul 2009 si Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009

Legea nr. 19 din 26/02/2009 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009 a fost publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 122 / 27 Februarie 2009 , iar Legea nr. 18 din 26/02/2009 a bugetului de stat pe anul 2009 a fost publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 121 / 27 Februarie 2009 .