24 dec. 2010

SARBATORI FERICITE !




Fie ca naşterea domnului ISUS HRISTOS
să vă umple sufletele de lumină, sănătate,
fericire, de tot binele din lume
şi să deschidă poarta spre un
An Nou plin de bucurii şi impliniri!
LA MULŢI ANI!

Biroul Operativ al
Sindicatului Liber al Invatamantului
Preuniversitar Clujean

21 dec. 2010

LEGEA NR. 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice

LEGE privind sistemul unitar de pensii publice promulgata prin Decret nr. 1224/2010, publicata in Monitorul Oficial 852 din 20 decembrie 2010
ANEXE

Sursa: http://www.cdep.ro/

LEGEA EDUCAȚIEI NAȚIONALE ȘI LEGEA SALARIZĂRII UNITARE

OUG 113 / 2010


Guvernul a emis recent O.U.G. 113/2010 conform căreia drepturile salariale câştigate în instanţă până la data de 31 decembrie 2010 vor fi acordate, eşalonat, în perioada 2012-2014, respectiv 34%-2012; 33%-2013; 33%-2014.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că această O.U.G. este o nouă dovadă a dispreţului pe care îl manifestă Guvernul României faţă de lege şi salariaţi. Este o nouă lovitură pentru angajaţii statului care mai sperau că, prin justiţie, vor recupera o parte din drepturile salariale care le-au fost tăiate în mod ilegal.

„Într-un stat de drept o sentinţă judecătorească trebuie pusă în aplicare imediat, nu amânată până când Guvernul va fi în stare să găsească soluţii prin care să acorde drepturile salariale. Nu este exclusă nici posibilitatea ca Executivul să mai amâne încă o dată aceste termene. În condiţiile în care Guvernul s-a lăudat că în 2010 au crescut substanţial încasările la bugetul de stat, comparativ cu anii trecuţi, ne întrebăm de ce nu s-a revenit la salariile din luna iunie 2010 şi de ce a fost nevoie de o astfel de ordonanţă prin care să amâne plăţile? Răspunsul este unul singur: actuala Putere ori minte, ori fură din salariile celor 1,3 milioane de bugetari, ” a declarat Simion Hancescu, preşedinte Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

CONTRACT COLECTIV DE MUNCĂ UNIC LA NIVEL NAŢIONAL PE ANII 2011-2014

Încheiat conform art. 10 şi 11 din Legea nr. 130/1996, republicată, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei cu nr. ______
Click AICI pentru a descarca CCMUN 2011-2014

15 dec. 2010

Guvernul calcă în picioare salarizarea bugetarilor

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ nu este de acord cu angajarea răspunderii guvernamentale pe Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi nici pe cea privind salarizarea în 2011 a acestei categorii de personal.
F.S.L.I. atrage atenţia opiniei publice că Guvernul României încalcă orice formă de dialog social şi tratează cu dezinteres problema salariilor din sistemul public. Ţinând cont de importanţa acestor acte normative şi de efectele pe care le produc în rândul a 1,3 milioane de bugetari, cele două legi ar fi trebuit să fi adoptate prin dezbatere parlamentară. Guvernul calcă în picioare prevederile Legii 118/2010, potrivit căreia după 31 decembrie 2010 bugetarii ar fi trebuit să revină la salariile din luna iunie(înainte de reducerea cu 25%), lucru cerut şi de Curtea Constituţională a României. Reamintim faptul că majorarea de 15% propusă pentru anul 2011 reprezintă, de fapt, o scădere de 1% dacă ţinem cont de rata inflaţiei şi de faptul că premiul anual aferent anului 2010, nu se mai acordă.
Legea cadru de salarizare este făcută doar pentru clientela politică, lucru demonstrat de poziţionarea “şefilor” în partea superioară a grilei de salarizare. Deşi reprezintă domenii cheie pentru o ţară care aspiră spre o dezvoltare durabilă, angajaţii din educaţie, cercetare şi sănătate au primit doar „resturi” salariale.
“Guvernul nu face altceva decât să îşi bată joc de peste un million de salariaţi. Promovarea acestei legi prin angajarea răspunderii guvernamentale nu demonstrează decât un singur lucru: graba unui Guvern iresponsabil, pentru a da raportul în faţa Fondului Monetar Internaţional că a reuşit să pună în aplicare măsurile de austeritate. În realitate, în spatele acestor tăieri sunt ascunse interesele de partid, în funcţie de care sunt împărţiţi banii în această ţară”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I.
Pentru mai multe detalii:
Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I., 0722.779.716
Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare, 0728.999.847

14 dec. 2010

FSLI cere elaborarea unui act normativ prin care să fie interzis comerţul cu plante etnobotanice

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ care reprezintă interesele a aproximativ 200 de mii de membri, solicită Guvernului României să ia de urgenţă măsurile necesare prin care să fie interzisă, cu desăvârşire, comercializarea produselor etnobotanice în ţara noastră, prin adoptarea unei hotărâri de Guvern. De asemenea, cerem şi Parlamentului României să voteze un proiect legislativ prin care se poate pune capăt unui act de distrugere în masă.

Potrivit celui mai recent Raport Naţional privind Situaţia Drogurilor 2010, în cursul anului trecut peste 1300 de persoane, majoritatea tineri, au ajuns la spital din cauza intoxicaţiilor grave cu plante etnobotanice, iar în primele 6 luni ale anului 2010 s-au înregistrat peste 200 de cazuri. Acestea sunt însă doar datele oficiale pentru că, în realitate, numărul celor care apelează la magazinele de etnobotanice este mult mai mare. În plus, consumatorii ajung doar în ultimul stadiu la spital, iar medicii fac eforturi mari pentru a-i ajuta pe dependenţi să renunţe la acest viciu care poate cauza moartea.

În acest context, FSLI consideră că întreaga societate este responsabilă de efectele acestui fenomen necontrolat de autorităţile statului şi trebuie să se mobilizeze pentru a preveni aceste situaţii.

Îngrijorător este faptul că majoritatea consumatorilor sunt tinerii de 14-16 ani şi suntem revoltaţi că multe dintre aceste magazine care vând iluzii şi distrug vieţi sunt amplasate în apropierea unităţilor de învăţământ. Din păcate, doar în câteva oraşe autorităţile locale au luat măsura închiderii acestor centre de comercializare, care pun în pericol viaţa copiilor.

F.S.L.I. consideră că substanţele etnobotanice reprezintă un atentat la sănătatea cetăţenilor şi contribuie la distrugerea unor vieţi. Ne întrebăm care este diferenţa între vânzarea de droguri şi comercializarea acestor produse, dacă şi unele şi altele au acelaşi efect devastator asupra vieţii umane? Nu înţelegem lipsa de reacţie a autorităţilor statului care permit un astfel de comerţ şi ne întrebăm dacă, potrivit Constituţiei României, o astfel de activitate nu constituie un atac la siguranţa naţională?

În condiţiile de faţă nu putem să credem decât că Guvernul României face un troc prin care bugetul statului câştigă bani din taxele şi impozitele aplicate acestui comerţ, în defavoarea unor tineri care îşi pun viaţa în pericol.

Facem apel la părinţi şi elevi să ni se alăture în lupta împotriva comercializării şi consumului de substanţe halucinogene, pentru a putea împreună să oprim acest flagel şi să oferim tinerilor dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică, garantate prin Constituţie.

Contact:

Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I., 0722.779.716

Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare, 0728.999.847

Traian Băsescu aruncă incompetenţa Guvernului pe umerii dascălilor

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind calitatea educaţiei din România, un atac la adresa cadrelor didactice şi a sindicatelor care le reprezintă. Astfel de declaraţii nu mai sunt o noutate pentru noi, întrucât domnul preşedinte şi-a făcut un obicei din a arunca cu noroi în sistemul de învăţământ, doar pentru a masca greşelile şi nepăsarea Guvernului pe care îl protejează.

Rezultatele slabe ale elevilor, despre care a vorbit preşedintele Traian Băsescu, nu sunt cauzate de carenţele actualei legi a învăţământului, ci de faptul că miniştrii Educaţiei nu au fost în stare să adapteze programele şcolare la noile cerinţe europene.

Cum îşi explică şeful statului faptul că în timpul celor două mandate ale sale, la conducerea Ministerului Educaţiei s-au perindat cinci miniştri, care au propus trei proiecte de lege şi abia acum consideră că România are nevoie urgentă de o lege a educaţiei? Cine l-a oprit pe domnul preşedinte să le impună miniştrilor, care au provenit din partidul pe care îl conduce din umbră, să ia măsurile pentru îmbunătăţirea calităţii actului educaţional?

Cum îşi imaginează preşedintele că se poate face un învăţământ de calitate, cu şcoli care mai funcţionează în condiţii insalubre, elevi nevoiţi să parcurgă pe jos distanţe mari, pentru că nu le este asigurat transportul şi cadre didactice care nu se pot întreţine din salariile de mizerie pe care le primesc? Toate acestea au o cauză: educaţia din România a fost întotdeauna subfinanţată, acest domeniu primind anual, în mod constant, în jur de 3% din PIB. Preşedintele ţării trebuie să înţeleagă faptul că nu putem avea calitate în educaţie, fără dascăli bine plătiţi. Această problemă s-ar fi putut rezolva dacă s-ar aplica Legea 221/2008, promulgată de Traian Băsescu care a argumentat că angajaţii din educaţie nu pot face performanţă fără salarii motivante.

Pentru mai multe detalii:

Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I., 0722.779.716

Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare, 0728.999.847

GUVERNUL CALCA IN PICIOARE SALARIZAREA BUGETARILOR