23 feb. 2011

FSLI incepe actiunile de protest

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va organiza în zilele de 2, 3, şi 4 martie 2011 acțiuni de pichetare a sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Acţiunile de pichetare vor avea loc în intervalul orar 12,30 – 14,30.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va organiza în zilele de 2, 3, şi 4 martie 2011 Motivele protestului nostru sunt următoarele:

1. Refuzul MECTS de a recunoaşte încadrarea personalului didactic potrivit prevederilor Legii 221/2008, în condiţiile în care peste 90% din membrii noştri de sindicat au obţinut în instanţă aceast drept;
2. Încălcarea prevederilor Legii 118/2010, potrivit cărora, începând cu data de 1 ianuarie 2011 ar fi trebuit să se revină la salariile din 2010;
3. Diminuarea costului standard per elev pentru anul 2011 cu 22% faţă de anul 2010, măsură care va conduce la neacoperirea fondurilor destinate salariilor aferente acestui an;
4. Tergiversarea elaborării Regulamentului de acordare în anul 2011 a sporurilor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice;
5. Anumite prevederi ale Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cum ar fi: nereducerea cu 2 ore a normei didactice pentru personalul didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I, structura ciclurilor de învăţământ, componenţa consiliilor de administraţie;
6. Refuzul MECTS de a emite ordinul pentru acordarea distincţiilor şi premiilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat “Gheorghe Lazăr” pentru anul şcolar 2009-2010;

Vă reamintim faptul că federaţia noastră consultă în această perioadă membrii de sindicat în vederea declanşării unei greve generale în luna mai 2011.

Contact: Simion Hancescu, preşedinte FSLI: 0722. 77.97.16

Modificari Codul Muncii

Proiect pentru modificarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii

21 feb. 2011

INSTRUCTIUNI M.E.C.T.S.

Naveta personalului didactic va fi decontata, in urma demersurilor facute de FSLI

În urma demersurilor făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a emis instrucţiuni privind decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul didactic.
Vă reamintim că federaţia noastră a trimis mai multe adrese prin care a atras atenţia M.E.C.T.S. că o dată cu intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale cheltuielile de transport nu mai sunt decontate de către autorităţile locale, întrucât a fost abrogată Legea 108/2007, care făcea referire la acest drept.
Dacă M.E.C.T.S. nu ar fi venit cu această măsură, aproximativ 75.000 de angajaţi din sistem ar fi pierdut între 20 şi 60% din veniturile lunare, iar tolerarea acestei situaţii ar fi dus la scăderea calităţii învăţământului din mediul rural, întrucât exista riscul major ca multe dintre cadrele didactice să renunţe la posturile ocupate şi să crească astfel numărul necalificaţilor.
M.E.C.T.S. ar fi putut rezolva această problemă mult mai uşor, dacă ar fi ţinut cont de propunerea federaţiei noastre adusă la proiectul LEN, prin care solicitam ca decontarea navetei să fie reglementată de această lege.
“Este o mică victorie obţinută de FSLI, într-un război dus cu autorităţile statului care nu vor să mai ofere nimic în folosul românilor. Mă bucur că MECTS s-a trezit măcar în al doisprezecelea ceas şi a reglementat problema decontării navetei. Dacă nu s-ar fi luat măsuri, situaţia ar fi fost catastrofală pentru cei care îşi pierdeau jumătate din venituri pentru plata transportului”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.


Contact:
Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I., 0722.779.716
Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare, 0728.999.847

10 feb. 2011

LEGEA EDUCAȚIEI NAȚIONALE MODIFICATĂ PRIN ORDIN DE MINISTRU !

Metodologie de calcul salarii

METODOLOGIE DE CALCUL SALARII - aplicatie Edusal

Experimentul LEN începe astăzi, 9 februarie 2011

Ministrul Educaţiei, Daniel Petru Funeriu, a început de astăzi să coordoneze marele experiment numit Legea Educaţiei Naţionale, transformându-ne pe noi toţi- profesori, elevi, părinţi- în simplii cobai de laborator.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia că ziua de 9 februarie 2011, în care intră în vigoare Legea Educaţiei Naţionale, este momentul în care se pune în aplicare planul de “reformare”, care în opinia noastră va duce la distrugerea iremediabilă a sistemului de educaţie. Vă dăm câteva argumente:

- reducerea a 15.000 de posturi, începând cu acest an;
- modificarea ciclurilor de învăţământ, fără asigurarea infrastructurii necesare iar cei care vor absolvi 9 clase vor fi aruncaţi pe piaţa muncii, ca muncitori necalificaţi;
- concursul de titularizare la nivelul şcolii va provoca haos în sistem;
- reducerea drastică a veniturilor cadrelor didactice navetiste prin nedecontarea cheltuielilor de transport;
- minimalizarea rolului cadrelor didactice în luarea deciziilor majore privind procesul instructiv-educativ, din cauza structurii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.

Ţinând cont de responsabilitatea pe care o avem faţă de membrii noştri, cerem ministrului Educaţiei, Daniel Petru Funeriu, să participe la discuţii cu membrii Biroului Operativ al federaţiei noastre, aşa cum i-am mai solicitat într-o adresă oficială. Totodată, F.S.L.I. îi va cere preşedintelui Traian Băsescu să participe la o întâlnire cu membrii Biroului Operativ pentru a-i prezenta neregulile din sistem. Îi vom solicita preşedintelui Traian Băsescu să medieze conflictul existent între Guvern şi salariaţii din învăţământ, ca urmare a neaplicării unitare a hotărârilor judecătoreşti privind majorarea salarială prevăzută în Legea 221/2008.
Vă reamintim că federaţia noastră a hotărât să iniţieze un proiect legislativ prin care să modifice anumite prevederi din Legea Educaţiei Naţionale, proces care este în plină desfăşurare. Totodată, i-am cerut premierului Emil Boc să emită un act normativ prin care să reglementeze aplicarea unitară a Legii 221/2008, ţinând cont că majoritatea sindicatelor au obţinut în instanţă aplicarea acestei legi. Între timp, membrii de sindicat sunt consultaţi în legătură cu formele de protest la care vor recurge.


Simion Hancescu, preşedinte Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ- 0722.779.716

Scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei, Daniel Funeriu






1 feb. 2011

Raspuns MECTS - Distinctii GH.Lazar


Comunicat de presa FSLI

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ vă aduce la cunoştinţă faptul că Recursul în interesul legii înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de către Procurorul general al României, d-na Laura Codruţa Kovesi, pentru aplicarea unitară a Legii 221/2008, a fost formulat în urma sesizării Colegiului de conducere al Curţii de Apel Galaţi.
F.S.L.I. precizează că acest demers a fost iniţiat de către Sindicatul Liber din Învăţământ Tecuci - Galaţi şi Sindicatul Liber „Educaţia” Galaţi, afiliate la federaţia noastră, care au solicitata în instanţă aplicarea corectă şi unitară a Legii nr. 221/2008.

Argumentăm cele spuse mai sus printr-un extras din Recursul în interesul legii expediat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 26.01.2011:

“ În practica judiciară s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la ,,Aplicarea dispoziţiilor Legii nr.221/2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, referitor la pretenţiile formulate de această categorie de personal, având ca obiect plata diferenţelor dintre drepturile salariale încasate şi cele cuvenite în baza acestui act normativ, începând cu data de 1 octombrie 2008, actualizate în funcţie de coeficientul de inflaţie până la data efectivă a plăţii.”Urmare sesizării formulate de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Galaţi nr. 3225/25A din 13 mai 2010, transmisă prin adresa nr.47/SU/2010 din 19 mai 2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, s-a verificat practica judiciară la nivelul întregi ţări, în problema de drept enunţată, constatându-se că aceasta este neunitară atât sub aspectul temeiniciei acţiunilor formulate de reclamanţi vizând acordarea diferenţelor dintre drepturile salariale cuvenite în baza Legii nr. 221/2008, începând cu data de 1 octombrie 2008 şi drepturile salariale efectiv încasate, cât şi sub aspectul perioadei pentru care au fost recunoscute aceste drepturi.”
Preşedinte FSLI, Simion Hancescu

INTERVIU

Guvernul Romaniei a raspuns solicitarii FSLI privind interzicerea comertului cu produse etnobotanice