19 iul. 2011

Învățământul nu mai atrage oameni bine pregătiți, din cauza salariilor mici

Comunicat de presa FSLI 18 iulie 2011


Subfinanțarea sistemului de învățământ, salariile din care nu se poate trăi și lipsa modernizării unităților de învățământ sunt principalele motive care transformă acest sistem într-o „paria” pentru oamenii valoroși. Rezultatele concursului național de titularizare ne demonstrează faptul că spre acest domeniu nu se mai îndreaptă oamenii bine pregătiți profesional, întrucât nu sunt motivați să facă acest lucru. Grila de salarizare care pornește de la 660 de lei, echivalentul unui salariu pe care îl primește muncitorul necalificat, este principalul motiv care ține departe de sistemul de învățământ candidații competitivi.
Statisticile Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului arată că numărul tinerilor care se îndreaptă către o carieră profesională a scăzut de la un an la altul (Dacă în anul 2008, din numărul total al candidaților, aproximativ 10.000 erau absolvenți de studii superioare ai acelui an, în anul 2011 numărul lor s-a redus la jumătate). Și în acest caz, motivul este același: nu poți face performanță într-un sistem care nu își respectă salariații.
Facem apel către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și Guvernul României ca, în baza rezultatelor acestui concurs național, să ia toate măsurile necesare astfel încât sistemul de învățământ să devină unul atractiv pentru oamenii de calitate. Altfel, pregătirea generațiilor viitoare de elevi va fi pusă sub semnul întrebării.


Simion Hancescu, Președinte FSLI- 0722779716
Marilena Gheorghiță, Departamentul de Comunicare FSLI- 0728999847

4 iul. 2011

Rezultatele bacalaureatului arată dezorganizarea din învătământ

Federatia Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că rezultatele slabe de la examenul de bacalaureat din acest an arată, de fapt, dezorganizarea care există în sistemul educațional românesc.
Pentru notele obținute la acest examen nu trebuie să îi facem responsabili doar pe elevii dezinteresați de învățătură. Vina o poartă în egală măsură și cadrele didactice, părinții precum și reprezentanții Ministerului Educației. Nu ne putem aștepta la performanțe deosebite în învățământ, în general, și la examenul de bacalaureat, în special, dacă reforma sistemului nu începe de la baza acestuia, din primul an de școlarizare al copilului. Avem în continuare programe școlare mult prea încărcate, un sistem de învățământ neatractiv și care nu este centrat pe abilitățile fiecărui elev, unități de învățământ în care lipsesc investițiile și resursă umană nemotivată. Abia după ce vom rezolva aceste probleme, putem afirma că rezultatele examenului de bacalaureat arată capacitatea produsului școlii românești - elevul.
FSLI recomandă tuturor factorilor decizionali din țară, ca în baza acestor rezultate, să privească sistemul de învățământ cu mai mult interes și responsabilitate și să folosească dialogul social ca pe un mijloc de rezolvare a problemelor grave cu care se confruntă educația din România.


Contact:
Simion Hancescu, președinte FSLI-0722779716
Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare FSLI-0728.999.847