31 mar. 2011

Guvernul României ne îndeamnă la ignorarea justiţiei

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră decizia coaliţiei de guvernare luată astăzi, 31.03.2011, potrivit căreia salariile personalului didactic sunt plafonate, a fi o încălcare gravă a drepturilor pe care profesorii le-au câştigat în instanţă. Prin această hotărâre Guvernul demonstrează încă o dată că România nu este un stat de drept, iar nerespectarea justiţiei anulează rolul acesteia. „La nivelul federaţiei noastre sunt 7 mii de hotărâri judecătoreşti irevocabile pentru reîncadrare potrivit Legii 221/2008 şi peste 50 de mii de procese pe rol. Nerecunoaşterea acestor reîncadrări pe posturi şi a majorărilor salariale obţinute prin hotărâri irevocabile reprezintă o nerespectare a rolului pe care îl are un cadru didactic în formarea copiilor, cei care reprezintă viitorul acestei naţiuni. Ţinând cont că protestele organizate de colegii noştri din Botoşani şi Suceava, chiar şi sub forma grevei generale, nu au înduplecat Guvernul, federaţiei noastre îi rămâne o singură şansă, aceea de a se adresa forurilor internaţionale, pentru a ne câştiga dreptatea. Cerem, totodată, pe această cale, demisia primului ministru Emil Boc şi a ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, pentru iresponsabilitatea de care dau dovadă şi pentru nerespectarea legilor acestui stat. Le reamintim membrilor Guvernului faptul că preşedintele Traian Băsescu a declarat că hotărârile judecătoreşti irevocabile se pun în aplicare. Dacă revenirea economiei româneşti înseamnă noi tăieri de salarii, înseamnă că totul este o minciună, iar România este în plină recesiune”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI. Contact: Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I., 0722.779.716 Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare, 0728.999.847

28 mar. 2011

Secretarul de stat din cadrul M.E.C.T.S., Oana Badea, continuă atacul la adresa F.S.L.I.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a aflat cu stupoare de acuzaţiile d-nei secretar de stat, Oana Badea, potrivit cărora federaţia noastră nu ar fi luat parte la dezbaterile privind Legea Educaţiei Naţionale, care au avut loc în Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor. Aceste declaraţii au fost făcute ieri, 25.03.2011, la Palatul Cultural-Arad, unde s-a organizat o dezbatere pe marginea noii legi, la care au luat parte cadre didactice şi părinţi. O invităm pe d-na secretar de stat să consulte stenogramele şi lista de prezenţă a invitaţilor care au participat la dezbaterile din Comisia de Învăţământ. Din partea federaţiei noastre au fost prezenţi: Simion Hancescu, preşedinte şi Liviu Marian Pop, secretar general. F.S.L.I. nu a lipsit de la nicio astfel de şedinţă. Declaraţia d-nei secretar de stat este tendenţioasă şi demonstrează lipsa de comunicare între reprezentanţii Ministerului Educaţiei, a căror prezenţă la dezbatere din cadrul Comisiei de Învăţământ a alternat. Aceste acuzaţii au fost făcute după ce, în urmă cu o săptămână, liderului F.S.L.I. Dolj, Constantin Rada, nu i s-a permis să ia cuvântul la o întâlnire similară cu cea de la Arad. „Prin ceea ce face, d-na secretar de stat induce în eroare, cu bună ştiinţă, opinia publică doar pentru a decredibiliza federaţia noastră în faţa angajaţilor din învăţământ dar şi în faţa părinţilor. F.S.L.I. a făcut toate demersurile pentru ca această lege să fie în folosul elevilor dar şi al cadrelor didactice şi să creeze premisele reformării sistemului educaţional din România. De altfel, obiectivele susţinute de F.S.L.I. la dezbaterea privind LEN apar şi în strategia federaţiei semnată în anul 2002. Afirmaţiile Oanei Badea ar putea fi un atac la adresa singurei federaţii din învăţământ care a avut curajul să organizeze în ultima perioadă acţiuni de protest şi care a demarat iniţiativa legislativă privind modificarea unor articole din LEN, contestate de elevi, părinţi şi cadre didactice ”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I. Contact: Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I.- 0722.779.716 Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare F.S.L.I.-0728.999.847

Protestele dascălilor din Botoșani și Suceava se mută în București

Membrii oranizațiilor sindicale afiliate la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, din județele Suceava și Botoșani vor picheta, luni, 28.03.2011, sediul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Protestul va avea loc în intervalul orar 9.00-16.00 şi sunt aşteptate 300 de persoane. În paralel, continuă greva generală la nivelul unităților de învățământ din cele două judeţe. Membrii noștri de sindicat sunt dispuși să continue aceste forme de protest până când Guvernul României va găsi o soluție pentru rezolvarea problemelor salariale. Vă reamintim, cauza protestelor este neplata salariilor aferente lunii februarie. Atragem atenția autorităților statului că astfel de probleme vor apărea și în restul județelor, întrucât fondurile destinate pentru plata salariilor nu ajung decât până în luna octombrie a acestui an, ceea ce înseamnă că în lunile noiembrie-decembrie 2011 angajații din învățământ riscă să nu îşi primească salariile. “Este revoltător ceea ce se întâmplă cu angajaţii din şcolile din Botoşani şi Suceava care sunt împinşi de Guvernul României să rămână în grevă generală. În ciuda demersurilor făcute şi a protestelor, nimic nu sensibilizează acest guvern. Oamenii sunt de-a dreptul disperaţi, iar acţiunile de protest pot scăpa de sub control“, a declarat Simion Hancescu, președinte F.S.L.I.
Contact:
Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I.- 0722.779.716
Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare F.S.L.I.-0728.999.847

24 mar. 2011

Ministerul Educaţiei şi Guvernul României vor să ţină profesorii din Botoşani şi Suceava, în grevă generală

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia opiniei publice că ne confruntăm cu cea mai dificilă situaţie din perioada postdecembristă. Deşi colegii noştri din judeţele Suceava şi Botoşani sunt în grevă generală de două săptămâni şi organizează mitinguri şi marşuri la nivelul prefecturilor din cele două judeţe, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului precum şi Guvernul României REFUZĂ dialogul social, stabilit prin acte normative. Angajaţii din învăţământ din cele două judeţe protestează din cauza faptului că nu şi-au primit salariile aferente lunii februarie şi nu li se recunoaşte reîncadrarea conform Legii 221/2008, obţinută prin sentinţe irevocabile.
F.S.L.I. a făcut numeroase adrese oficiale prin care a solicitat întâlniri la care să participe reprezentanţii autorităţilor statului care pot găsi o soluţie pentru rezolvarea problemelor salariale extrem de grave cu care se confruntă colegii din cele două judeţe.
Atragem atenția, pe această cale, autorităților statului că astfel de probleme vor apărea și în restul județelor, întrucât fondurile acordate pentru plata salariilor nu ajung decât până în luna octombrie a acestui an, ceea ce înseamnă că în lunile noiembrie-decembrie 2011 angajații din învățământ nu vor primi salariile.
“Situația în care sunt colegii noștri este strigătoare la cer. Oamenii aceștia au ajuns să își cerșească drepturile, iar tot ce primesc este dispreț și umilire. Prin neplata acestor salarii, domnul ministru, Daniel Petru Funeriu și domnul prim ministru Emil Boc nu fac decât să îşi dea acordul pentru greva generală și să ignore faptul că sacrifică în acest moment actul educativ”, a declarat Simion Hancescu, președinte F.S.L.I.

Contact: Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I.- 0722.779.716
Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare F.S.L.I. -0728.999.847

17 mar. 2011

Sindicatele nu au voie să dezbată Legea Educaţiei Naţionale

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ semnalează opiniei publice, pe această cale, o situaţie extrem de gravă. În cadrul primei dezbateri organizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe marginea metodologiilor privind aplicarea Legii Educaţiei Naţionale, liderului FSLI Dolj, Constantin Rada, nu i s-a permis să vorbească. Dezbaterea a avut loc la Sala Filarmonicii Oltenia din Craiova, iar secretarul de stat Oana Badea nu i-a permis liderului de sindicat să îşi spună punctul de vedere privind tematica abordată. La această dezbatere au participat cadre didactice din judeţ.
F.S.L.I. dezaprobă atitudinea secretarului de stat Oana Badea şi atrage atenţia că un astfel de comportament încalcă dreptul la liberă exprimare, prevăzut de Constituţia României, la art. 30 (1)”Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.”
“În aceste condiţii, în care unui cadru didactic, lider de sindicat, nu i se permite la o dezbatere publică, într-o instituţie publică, să îşi exprime punctul de vedere, nu mai putem vorbi de România ca despre un stat de drept, ci despre un regim dictatorial. Probabil că este un alt demers făcut de M.E.T.C.S. prin care se doreşte distrugerea sindicatelor ”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I.

Contact: Simion Hancescu, preşedinte FSLI- 0722.779.716
Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare FSLI-0728.999.847

Senat: Profesorii nu pot face grevă în perioada bacalaureatului şi a examenului de gimnaziu

Plenul Senatului a adoptat miercuri un proiect de lege iniţiat de PDL prin care cadrele didactice nu vor mai putea face grevă în perioada bacalaureatului şi a evaluării naţionale din ultima clasă de gimnaziu.

Proiectul, iniţiat de grupul senatorilor PDL, prevedea în prima sa formă ca greva profesorilor să fie posibilă numai cu condiţia asigurării a cel puţin o treime din activitatea didactică, însă acesta a primit un raport de respingere din partea comisiei sesizate pe fond. La solicitarea plenului, proiectul a fost reîntors în comisie pentru un raport suplimentar, senatorul PDL Mihail Hărdău, membru în comisia de învăţământ, a propus un amendament prin care personalul didactic va putea declara grevă cu condiţia de a asigura desfăşurarea continuă a proceselor de evaluare naţională din ultima clasă de gimnaziu, respectiv a examenului de bacalaureat.
Proiectul a fost adoptat de Senat cu 43 de voturi "pentru" şi 37 "împotrivă", în calitate de primă Cameră sesizată. Senatorii PSD şi PNL s-au opus adoptării, motivând că reprezentanţii puterii încearcă să îngrădească profesorilor dreptul la grevă, nefiind un proiect pentru protejarea elevilor, aşa cum s-a încercat să fie justificat.
Senatorul PSD Toni Greblă a acuzat că, deşi pare inofensiv, proiectul alege "aleatoriu" două momente din anul şcolar şi încurcă situaţia din învăţământ. "Este rolul partenerilor sociali de a menţine acel dialog în cadrul general al învăţământului românesc, încât să nu provoace grave conflicte care să ducă la greva generală în preajma unor evenimente importante în învăţământ. Proiectul acesta poate să limiteze drastic dreptul la grevă al cadrelor didactice", a spus pesedistul.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, for decizional.
http://www.realitatea.net/senat-profesorii-nu-pot-face-greva-in-perioada-bacalaureatului-si-a-examenului-de-gimnaziu_814407.html

OFERTE TURISTICE




9 mar. 2011

13 mii de cadre didactice din judeţele Suceava şi Botoşani ameninţă cu închiderea şcolilor

Membrii organizaţiilor sindicale afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, din judeţele Suceava şi Botoşani, ameninţă cu închiderea şcolilor dacă nu vor primi, integral, salariile aferente lunii februarie. Potrivit datelor transmise de către direcţiile generale ale finanţelor publice din cele două judeţe, salariile colegilor noştri pot fi acoperite doar în proporţie de 30%, aceasta fiind consecinţa stabilirii cheltuielilor de personal pe baza costurilor standard per elev.
Reamintim faptul că membrii noştri de sindicat, din judeţele amintite mai sus, au obţinut în instanţă reîncadrarea pe post conform prevederilor Legii 221/2008.
Solicităm, pe această cale, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Guvernului României să intervină pentru rezolvarea acestei situaţii deosebit de grave. În cazul în care autorităţile nu vor interveni, colegii noştri sunt hotărâţi să înceteze activitatea.
“Ceea ce se întâmplă în cele două judeţe confirmă faptul că România nu mai este un stat de drept, atâta timp cât hotărâri judecătoreşti irevocabile sunt călcate în picioare de actualul Guvern”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte .F.S.L.I.

Contact:
Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I.- 0722.779.716
Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare F.S.L.I.-
0728.999.847

Raspuns MECTS - gradatie de merit personal didactic auxiliar 2011