25 aug. 2009

Sindicaliştii din Educaţie resping ultima variantă a proiectului legii de salarizare unitare

Sindicaliştii din Educaţie resping categoric ultima variantă a proiectului privind legea salarizării unice pentru bugetari, spunând că acesta accentuează actualele inechităţi privind salarizarea şi determină prăbuşirea, iremediabilă, a învăţământului românesc.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret", Federaţiei Educaţiei Naţionale şi ai Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater" susţin că reforma şcolii va fi sortită eşecului, atât timp cât guvernanţii îşi vor bate joc, mai departe, de resursa umană din învăţământ, recompensând munca cu salarii de mizerie.
"Salariaţii din învăţământ riscă să rămână, în continuare, Cenuşăreasa sectorului bugetar, iar actualii bugetari de lux nu-şi vor pierde acest statut. După ce, în urma negocierilor între reprezentanţii salariaţilor bugetari şi cei ai MMFPS s-a conturat un proiect de grilă care elimina inacceptabilele discrepanţe salariale actuale, conducerea aceluiaşi minister, în mod unilateral, a «mutilat» această grilă, diminuând cu peste 40% coeficienţii de ierarhizare pentru salariaţii din învăţământ şi sănătate. Pentru a demonstra că nu sunt cu nimic mai prejos decât «specialiştii» de la MMFPS, contabilii Ministerului Finanţelor au mai dat o lovitură acestor categorii de salariaţi, aruncându-i şi mai mult spre partea inferioară a grilei", reclamă sindicaliştii din Educaţie.
Sindicaliştii amintesc că printre principiile stabilite de Guvern a fost şi cel conform căruia ar fi trebuit să existe echivalenţe între salariile din învăţământ şi cele din sectoarele bugetare privilegiate: justiţie, administraţie publică centrală şi locală, poliţie şi armată.
În opinia lor, reprezentanţii de la Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor au ignorat acest principiu, dând dovadă de "lipsă de viziune şi profesionalism" şi, în realitate, au propus un proiect de lege care ar trebui să se intituleze "lege privind salarizarea inechitabilă în sectorul bugetar".
Cele patru federaţii reprezentative din învăţământ solicită Guvernului, Preşedinţiei, conducerilor partidelor politice, precum şi parlamentarilor, ca viitoarea lege a salarizării în sectorul bugetar să aibă la bază, grila de salarizare negociată cu partenerii de dialog social, aceasta fiind singura variantă care ar putea conduce la creşterea calităţii actului educaţional.
Coeficienţii de ierarhizare din proiectul legii unice de salarizareîn sectorul bugetar au fost reduşi, după analiza financiară făcută de Ministerul Finanţelor, cu până la 25%. În urmă cu o lună şi jumătate, Guvernul a mai efectuat o ajustare a coeficienţilor cu aproximativ 40%.
Varianta analizată de Guvern este ca, în viitoarea lege a salarizării unice, raportul dintre salariul mediu şi cel minim să fie de 2 la 1, iar masa salarială să scadă de la 9,4% din PIB, cât este în 2009, la 6% din PIB în 2015.
Guvernul a anunţat că intenţionează să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului, la 2 septembrie, pentru un pachet de legi care include şi noul sistem de salarizare în sectorul bugetar.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ma intreb daca cei care ne "apara interesele" le cunosc. Daca ma uit la cod, la statutul personalului didactic, la norma didactica... imi vine greu sa cred. In plus nu am descoperit in nicio formula de lege o incercare onesta de a elimina din sistem incompetentii. Fisa de evaluare a activitatii didactice, elaborata inainte de a elabora legea si fisa postului, este o dovada vie de incompetenta, se pare acceptata tacit de cei care ne reprezinta.De ce oare?

Pe de alta parte e cam dificil sa discuti cu un grup de oameni care, dupa ce au votat o lege, decid sa nu o mai respecte, pentru ca nu au bani. Nici cel mai prost avocat nu ar decide sa-si apere un client, acuzat de nerespectarea unei legi, cu argumentul, "pai daca nu am avut bani..."

In ceea ce priveste cele 10 zile fara plata in invatamant- familia mea va fi afectata de doua ori- in primul rand: ori pierzand 50% din salariul pe o luna, si-ori obligata la munca silnica (evident ca sa nu imi pierd servicul) si in al doilea rand; copilului meu i se va limita dreptul la educatie, sau va fi sub presiunea momentului.

Nu mai exista cale de intoarcere in tara asta- daca stai la masa negocierii cu hotii, iar acestia iti cer sa te sacrifici, dupa ce te-au mintit si furat.In consecinta, daca ceva rau si tembel se va inventa, cu siguranta sistemul il va ingurgita. Sa ne ierte copiii si Dumnezeu pentru atata prostie si reavointa.