31 dec. 2011

LA MULTI ANI !

BIROUL OPERATIV AL S.L.I.P.C. VA DORESTE UN    AN 2012  
PLIN DE BUCURII, PROSPERITATE SI DE REALIZARI IN TOT CEEA CE INTREPRINDETI !


LA MULTI ANI !

22 dec. 2011

SARBATORI LINE SI LUMINATE !


Fie ca naşterea domnului ISUS HRISTOS să vă umple sufletele de lumină, sănătate, fericire şi să deschidă poarta spre un
An Nou plin de realizari remarcabile, bucurii şi impliniri!

LA MULŢI ANI!


Biroul Operativ al
Sindicatului Liber al Invatamantului
Preuniversitar Clujean

Sarbatori fericite !

Mesajul presedintelui FSLI,
Prof. Simion Hancescu
cu ocazia Sarbatorilor de iarna

Scrisoare deschisa

Scrisoare deschisa FSLI catre MECTS

13 dec. 2011

EDUCAȚIA PE LOCUL I

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ
lansează Campania națională:
„EDUCAȚIA, PE LOCUL I”

În cadrul acestei campanii vor avea loc dezbateri pe problemele sistemului de învățământ românesc în următoarele localități: București, Constanța, Craiova, Galați, Timișoara, Sibiu, Iași și Baia Mare, în perioada decembrie 2011-ianuarie 2012.
Prima dezbatere va avea loc luni, 12 decembrie 2011, la sediul FSLI, din Bulevardul Regina Elisabeta, nr 32, Sector 5, București, începând cu ora 9:30. Tema supusă dezbaterii este:

“Învățământul din România vs piața muncii. Soluții pentru corelarea celor două domenii, pentru ieșirea din impasul economic”.

La această dezbatere au fost invitați: ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Daniel Petru Funeriu, ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Sulfina Barbu, președintele Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, Elvira Rodica Andronescu, reprezentanți ai patronatelor, reprezentanți ai sindicatelor, reprezentanți ai organizațiilor studențești, directori ai unităților de învățământ cu profil tehnic, cadre didactice, reprezentanți ai Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București, reprezentanți ai Agenției Municipale de Ocupare a Forței de Muncă București, precum și parlamentari din Comisia de educație și Comisia de Muncă.
Conform datelor pe care le avem, se remarcă o scădere, în ultimii ani, a numărului de absolvenți de învățământ profesional și de ucenici, precum și de învățământ postliceal și de maiștri. Totodată apar diferențe foarte mari între pregătirea persoanelor care își caută de lucru și cerințele angajatorilor.
În același timp, din datele înregistrate de EUROSTAT rata de participare a populaţiei din grupa de vârstă 25-64 de ani la formare profesională continuă a scăzut la nivel naţional de la 1,5% în 2008 la 1,3% în 2010, iar la nivelul regiunii Bucureşti - Ilfov a crescut de la 1,5% în 2009 la 1,8% în 2010, însă tot este foarte departe de ţinta europeană de 12,5%.
În aceste condiții, Legea educației naționale nu prevede soluții clare prin care să fie rezolvată această problemă.
Sistemul de învățământ românesc a fost într-o permanentă criză: financiară, de resurse umane, de idei. Printr-un parteneriat solid și o dezbatere reală putem identifica problemele educației, ca apoi să oferim soluțiile și căile de rezolvare.
Concluziile dezbaterilor vor sta la baza unei inițiative de îmbunătățire a cadrului legislativ actual. Încercăm prin aceste demersuri să aducem “EDUCAȚIA PE LOCUL I”

10 dec. 2011

LEGEA 230/2011 - pt aprobarea OUG 71/2009 (esalonare plati drepturi castigate prin hotarari judecatoresti 2012-2016)


(...)
Art. 1.
(1)Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel:
a) in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;
b) in anul 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu;
c) in anul 2014 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
d) in anul 2015 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
e) in anul 2016 se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.
(...)

* Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 864 din 8 decembrie 2011

Legea 228/2011 si Legea 229/2011





In atentia membrilor de sindicat SLIPC (virament cotizatie)

IN ATENTIA MEMBRILOR DE SINDICAT SLIPC! - Comunicat privind viramentul cotizatiei de sindicat din contul membrului in contul SLIPC prin incheierea unui contract de debit intre membru si Banca

Chestionar european online

Comitetul European Sindical pentru Educatie - ETUCE doreste sa elaboreze un "Studiu privind măsuri politice destinate îmbunătăţirii gradului de atractivitate al profesiei de cadru didactic în Europa"

Acest studiu include un chestionar asupra meseriei de profesor în Europa. Chestionarul constituie o etapă esenţială a studiului asupra măsurilor ce se impun pentru ameliorarea atractivităţii profesiei de profesor în Europa. Acest studiu mobilizează 27 de experţi de diferite naţionalităţi şi trebuie să conducă la mai buna înţelegere a diversităţii meseriei de profesor în cele 32 de ţări europene. Studiul se face pentru stabilirea obiectivelor ce vor sta la baza recomandărilor care se vor adresa decidenţilor politicilor naţionale în educaţie, în vederea:

•Atragerii
•Formării
•Reţinerii celor mai buni candidaţi la această meserie.

Punctul de vedere al cadrelor didactice din Romania/ studentilor este la fel de important pentru pertinenţa acestui studiu pus în practică la solicitarea Comisiei Europene (cererea de ofertă EAC/34/2010) ca si opiniile cologilor din alte tari. Rezultatele studiului vor fi accesibile pe site-ul Comisiei Europene.

Chestionarul se completeaza on-line, in limba romana, folosind urmatorul link: http://survey.neodoc.biz/index.php?sid=83925&lang=ro  iar timpul estimat pentru completare este de 10 minute.

Va multumim pentru implicarea dvs.!

Memoriu de protest FSLI si Declaratia ETUCE ca raspuns

DECLARAŢIA ETUCE PRIVIND EDUCAŢIA ÎN ROMÂNIA - Răspuns la Memoriul de protest privind starea sistemului de educaţie şi a angajaţilor din învăţământul preuniversitar din România trimis de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) către ETUCE şi Comisarii Europeni pentru Educaţie, Androula Vassiliou şi Ocupare şi Afaceri Sociale, Lazlo Andor

5 dec. 2011

SEDINTA CU LIDERII - 8 DECEMBRIE 2011, ORA 14.00

În atenţia liderului de sindicat din unităţile de învăţământ

Joi, 08.12.2011, ora 14.00, va avea loc şedinţa cu liderii de sindicat la sediul S.L.I.P.C., etaj I, sala 101 (Amfiteatru).
Ordinea de zi cuprinde probleme de maximă importanţă referitoare la reţinerea cotizaţiei de sindicat şi altele de actualitate.
Prezenţa dumneavoastră sau a unui membru din nucleul grupei sindicale din unitatea pe care o reprezentaţi, este obligatorie.

Prezidiul S.L.I.P.C.,
Preşedinte: prof. Lucia Maria Cojocaru
Vicepreşedinte: prof. Vioara Temian