10 ian. 2012

Cotele contributiilor de asigurari sociale pentru anul 2012

Cotele de contributie ale angajatorilor si salariatilor pentru anul 2012 au fost stabilite de doua acte normative: Legea nr. 294/2011 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 913 si Legea nr. 293/2011 a bugetului de stat pe 2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 914 (ambele monitoare fiind publicate in 22 decembrie 2011).

Potrivit Legii nr. 294/2011, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 este 2.117 lei.

Contributiile la asigurari sociale (pensii)
Pentru anul 2012, cotele de contributie de asigurari sociale sunt:
•31,3% pentru conditii normale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori;
•36,3% pentru conditii deosebite de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 25,8 % datorate de angajatori;
•41,3% pentru conditii speciale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.

Legea 294/2011 mai stabileste ca, in cota de contributie individuala de asigurari sociale, este inclusa si cota de 3,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
"In anul 2012, pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea si achitarea drepturilor finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat si a celor din bugetul asigurarilor pentru somaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor platite si se suporta din bugetul din care se finanteaza dreptul respectiv", mai prevede actul normativ citat.

Contributiile la somaj
In ceea ce priveste contributiile la bugetul asigurarilor de somaj pentru anul 2012, cotele sunt stabilite astfel, potrivit Legii 294/2011:
•0,5% - contributia datorata de angajatori;
•0,5% - contributia individuala.
De asemenea, angajatorii mai datoreaza o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, diferentiata in functie de clasa de risc, cuprinsa intre 0,15% - 0,85%, precum si o contributie de 0,25% pentru la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

Contributiile la sanatate
Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2012 (Legea nr. 293/2011), pentru acest an, cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate sunt cele prevazute de Legea nr.95/2006, si anume:
•5,2% pentru cota datorata de angajatori, prevazuta la art.258 din Legea nr.95/2006;
•10,7% pentru cota datorata de persoanele prevazute la art.259 alin.(6) din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
•5,5% pentru celelalte categorii de persoane care au obligatia platii contributiei direct sau cu plata din alte surse.

Ajutorul de deces
Legea asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 (Legea 294/2012) mai stabileste si cuantumul ajutorului de deces astfel:
•in cazul asiguratului sau pensionarului,cuantumului acestui ajutor este de 2.117 lei;
•in cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces este de 1.059 lei.

Cat plateste angajatorul, cat plateste angajatul

In sinteza, contributiile datorate de angajator sunt urmatoarele:
•contributia de pensii pentru conditii:
a) normale de munca - 20,8%;
b) deosebite de munca - 25,8%;
c) speciale de munca - 30,8%;
•contributia datorata in functie de clasa de risc intre 0,15 si 0,85%,
•contributia de asigurari de sanatate - 5,2%;
•contributia pentru concedii si indemnizatii - 0,85%;
•contributia datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj - 0,5%;
•contributia datorata la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale - 0,25%.

Aceste cote se aplica incepand cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2012, care au termen legal de declarare pana la 27 februarie 2012.

Pentru angajati, cotele contributiilor sunt urmatoarele:
•contributia individuala de asigurari sociale - 10,5%, indiferent de conditiile de munca;
•contributia individuala de asigurari de sanatate - 5,5%;
•contributia individuala datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj - 0,5%.

Un comentariu:

Anonim spunea...

DECIZIE MODEL. Judecatorii de la Strasbourg au decis ca, atunci cand interesul public o impune, statul poate micsora salariile bugetarilor.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, ia in calcul promovarea unui recurs in interesul legii, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea aplicarii hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), prin care s-a stabilit ca reducerile salariale de 25% din sectorul bugetar sunt legale.
Admiterea recursului ar insemna unificarea practicii judiciare, in instantele romanesti, in cazurile bugetarilor care contesta Legea 118/2010, prin care s-a hotarat diminuarea salariala de 25%. Decizia procurorului general survine unei hotarari a CEDO, din decembrie 2011, in care se specifica: "Revine statului, sa stabileasca, de o maniera discretionara, ce beneficii trebuie platite angajatilor sai din bugetul de stat. Statul poate dispune introducerea, suspendarea sau incetarea platii unor astfel de beneficii prin modificari legislative corespunzatoare". Motivatia Curtii Europene Judecatorii de la Strasbourg au motivat ca interesul public primeaza, mai ales ca este vorba despre restabilirea echilibrului bugetar national. "Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat neincalcarea de catre Statul roman a dispozitiilor articolului 1 din Protocolul Aditional nr. 1 la Conventie, sub aspectul reducerii cu 25% a salariilor, ca ur­mare a aplicarii Legii nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si com­pletarile ulterioare. Curtea (...) recunoaste statului o larga marja de apreciere in a alege modalitatile de punere in aplicare si pentru a stabili daca si consecintele lor sunt justificate de interesul public, de scopul realizarii obiectivului legii in cauza", au explicat judecatorii de la Strasbourg. Solutii contradictorii, in tara Hotararea a fost pronuntata intr-o cauza intentata statului roman de doi angajati ai Primariei Chisineu Cris, carora si Tribunalul Arad si Curtea de Apel Timisoara le respinsesera, anterior, definitiv si irevocabil, aceeasi solicitare.
Practic, CEDO a declarat inadmisibile cererile introduse de Felicia Mihaies si Adrian Gavril Sentes, impotriva Romaniei. Nu toate instantele roma­nesti au adoptat, insa, aceeasi solutie, mii de litigii intentate de bugetari, impotriva reducerilor salariale de 25%, prevazute de Legea 118/2010, fiind castigate de acestia. Pe langa faptul ca instantele romanesti vor trebui sa tina cont, pe viitor, de hotararea CEDO, situatia va trebui reglementata, motiv pentru care Laura Codruta Kovesi ia in calcul promovarea recursului in interesul legii. Astfel, practica judiciara ar fi unificata cu decizia CEDO si nu s-ar mai crea discrepante intre salariile primite de bugetarii angajati pe aceeasi functie, dar care fie nu au actionat statul in in­stanta, fie au pierdut litigiile.

"Revine statului sa stabileasca, de o maniera discretionara, ce beneficii trebuie platite angajatilor sai (...).“