11 sept. 2017

Mesajul Președintelui F.S.L.I. cu ocazia începutului de an şcolar 2017-2018

Stimați colegi,
Dragi elevi şi părinți,
 
 
Înainte de orice, sunt cadru didactic și de aceea mă voi adresa mai întâi vouă, elevilor. Poate că v-ați săturat de încurajări sau de formulările devenite un clişeu: “voi sunteți viitorul”, “speranța acestei țări de mai bine”. Îmi pare rău, dragi elevi, dacă nu mai credeți în aceste cuvinte. Da, au devenit clișee pentru că le-au folosit oameni care nu au crezut în ele, care nu au făcut nimic pentru a vă ajuta să creșteți așa cum ne dorim cu toții. Dar, chiar așa, eu vă spun că sunt adevărate! Este foarte important să luptați pentru viitorul vostru!
Îmi doresc să credeţi că aveţi forţa să faceţi tot ceea ce vă propuneţi, că puteți fi oriunde vă doriți să fiți şi că nu vă veţi simţi niciodată, nicăieri, inferiori! Nu aveţi de ce!
Noi, profesorii voştri, avem misiunea de a vă ghida. Voi sunteţi cei care, prin propriile forţe, puteţi să mişcaţi lumea. Noi vă mai luminăm din când în când calea. Vă așteaptă încercări grele: bacalaureat, teste naționale, testări, teze. Pe unii, simple liniuțe sau tabla înmulțirii. În faţa emoţiilor voastre avem datoria să ne deschidem, noi, profesorii voştri. Regret însă că nu e suficient doar acest lucru. Din păcate, începe un nou an şcolar, cu probleme vechi de zeci de ani, aşa cum sunt multe dintre şcolile în care învaţă unii dintre voi, nemodernizate, cu bănci scorojite, cu biblioteci sau laboratoare goale. Şi tot goale vor fi şi băncile, în prima zi de şcoală, pentru unii dintre voi, care nu vor primi manuale.
Neajunsurile ne lovesc pe toți: profesori, elevi și părinți. Guvernul nu a trecut clasa în fața noastră, a dascălilor, dar nici în fața voastră, a elevilor.
Vreau să mă adresez colegilor mei, cărora le spun că în mine vor găsi mereu un partener. Nu e simplu să fii la... centru, când armele pe care le ai sunt... puţine. Am fost amăgiţi cu majorări de salarii, sporuri sau alte beneficii. Nu cerem ceva exagerat şi am mai spus-o: în educaţie nu poți să faci performanţă cu profesori care nu sunt plătiţi corect. Guvernul trebuie să se gândească la un lucru: ce poate să transmită unor copii un profesor umilit?
Aşa cum a făcut de fiecare dată, FSLI va face tot posibilul ca nici actualii guvernanţi să nu îşi bată joc de angajații din învățământ. Am trimis un ultimatum Guvernului Tudose și așteptăm, până pe 25 septembrie, un răspuns ferm. În caz contrar, începem protestele.
Este ruşinos, domnilor care conduceţi ţara, ca cifrele să ne arate că România este țara din U.E.care alocă cei mai puţini bani pentru educaţie: 248 de euro pe cap de locuitor, în condiţiile în care media este de 1.400 de euro.
Este ruşinos că astăzi nu avem o coerenţă în programele şcolare, că sunt depăşite de realitatea de pe piaţa muncii. Este grav că avem şcoli care se deschid, deşi nu au avizul ISU. Este revoltător că un profesor debutant câştigă cât un muncitor necalificat.
În faţa acestei situaţii, părinții și cadrele didactice trebuie să devină o echipă, pentru că interesul nostru comun sunt copiii. Pentru asta, trebuie să încetăm să mai punem presiune şi pe părinți! Ei nu trebuie să mai aibă povara cumpărării auxiliarelor, cretă, să schimbe bănci sau să înlocuiască geamurile sparte, ca să nu le înghețe copiii în clase!
De 27 de ani Federația Sindicatelor Libere din Învățământ este alături de salariații din învățământ, dar și de partenerii noștri: părinți și elevi. Așa vrem să rămânem și în acest an.
Am încredere că împreună vom reuși să consolidăm, treptat, sistemul de învățământ. Îmi doresc să fie un an şcolar care să aducă schimbarea în bine acestui sistem. În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Îmi doresc şi eu o Românie mai bună, pentru noi toţi, dar mai ales pentru copiii acestei țări și pentru cei care construiesc destine şi care modelează acești copii.
 
Preşedinte FSLI,
Simion HANCESCU

Niciun comentariu: