28 feb. 2012

Sondaj FSLI: 74,12% dintre parinti nu sunt de acord cu infiintarea clasei pregatitoare

In perioada 21-27 februarie 2012 Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a efectuat un sondaj de opinie on-line in randul personalului din invatamant si parintilor.

Conform acestui sondaj, 25,88% dintre parinti sunt multumiti de infiintarea clasei pregatitoare, iar 74,12% nu sunt de acord cu infiintarea acesteia.
Dintre cei care sunt de acord cu infiintarea clasei pregatitoare, 65,15% considera ca sistemul de invatamant nu este pregatit pentru a introduce aceasta clasa incepand cu anul scolar 2012-2013.
In privinta profesorilor care au raspuns la acest sondaj rezultatea sunt asemanatoare cu cele efectuate in randul parintilor, diferentele fiind sub marja de eroare de 3%.
Mai mult, din cele 1863 de persoane, in proportie de 55,56% sustin ca aceasta clasa trebuie sa functioneze la gradinita.
Dupa parerea celor care au raspuns la sondaj, cele 3 conditii minime necesare functionarii optime a clasei pregatitoare sunt:
- baza materiala (banci, scaune, grupuri sanitare, spatiu suficient in sala de curs, etc);
- existenta programei scolare ;
- corpul profesoral special format.
Aproximativ 74% dintre cei care au raspuns, considera ca cele 3 conditii minime trebuie asigurate de catre minister, 17% de catre autoritatile locale si 9% de catre parinti si profesori.
Fara aceste conditii minime principalele riscuri enumerate de catre repondenti, sunt:
- copii suprasolicitati, nespravegheati, surmenati, stresati si obositi;
- dezechilibrul emotional si nu numai, al copilului, la o varsta atat de frageda;
- copiii vor fi cobaii unui experiment nereusit;
- premisele cresterii abandonului si esecului scolar;
- randament scolar scazut;
- dezvoltarea fizica defectuoasa din cauza mobilierului scolar.

Sondajul a fost realizat de catre FSLI, on-line, in perioada 21-27 februarie 2012. La acest sondaj au raspuns 1865 de persoane, din care 765 parinti. Marja de eroare a sondajului este de 3%. www.fsli.ro

Presedinte FSLI
Simion HANCESCU

Niciun comentariu: