25 oct. 2017

FSLI: Dramele copiilor nu trebuie ignorate! În prezent, un consilier școlar are în grijă 800 de elevi!

             Cazul elevului din Brăila, care a încercat să se sinucidă în faţa colegilor săi, este un semnal de alarmă pentru noi toţi, dar mai ales pentru cei care au putere de decizie. Fenomenul bullying-ului în şcoli arată că sistemul de educaţie nu este pregătit, în acest moment, să evite și să gestioneze astfel de situații. Existenţa unui singur consilier şcolar la 800 de elevi este o problemă importantă care ar trebui rezolvată urgent. Altfel, cazurile în care copiii îşi arată, prin gesturi disperate, nevoia de atenţie, vor fi din ce în ce mai multe.  Datoria noastră este să găsim o soluţie pentru aceşti elevi. 

            3 din 10 copii sunt excluşi din grupul de colegi, 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi, iar 1 din 4 copii a fost umilit în faţa colegilor, arată un studiu realizat în 2016 de Organizaţia Salvaţi Copiii România, cu privire la fenomenul de bullying în şcolile româneşti.

          “Atenţia noastră ca profesori trebuie să fie sporită şi în ceea ce priveşte nevoia copilului de afecţiune, nu doar în procesul de predare. Colegii mei, prin rolul pe care îl au şi mai ales prin formarea profesională, sesizează modificările care intervin în comportamentul elevilor de la clasă. Nu de puţine ori, cadrele didactice sunt primele care observă când copiilor le lipsesc atenţia, dragostea părinţilor sau liniştea de acasă ori au probleme de integrare. Deşi cadrele didactice au pregătire psihopedagogică, intervenţia lor este limitată. Aici este nevoie de prezenţa şi suportul consilierilor şcolari, cu o pregătire mult mai bună în gestionarea acestor situaţii. În acest moment, în şcolile noastre sunt doar 1.900 de consilieri şcolari. Practic, un consilier trebuie să se ocupe de 800 de elevi, ceea ce este practic imposibil. Ar trebui ca un consilier școlar să se ocupe de cel mult 400 de elevi.Această situaţie nu trebuie neglijată, dacă vrem ca educaţia să fie una sănătoasă şi axată pe nevoile reale ale copilului. Considerăm că Guvernul trebuie să găsească, alături de specialişti, o soluţie pentru a creşte numărul consilierilor şcolari în unităţile de învăţământ. Altfel, suntem responsabili pentru orice gest al copiilor care trăiesc o dramă”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.


Pentru informaţii suplimentare și declarații:
Preşedinte FSLI, Simion Hancescu: 0722.779.716


Niciun comentariu: