Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a respins Ordonanţa Guvernului Tăriceanu care prevedea îngheţarea majorării salariilor profesorilor cu 50%, în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale, care stabilise că acest act normativ este neconstituţional.
Proiectul de lege pentru respingerea Ordonanţei 136/2008 privind stabilirea unor măsuri privind salarizarea profesorilor-îngheţarea salariilor, a fost respinsă în Comisie, înregistrânsu-se şapte abţineri, majoritatea venind din parte liberalilor.
OUG emisă de Guvernul PNL amâna aplicarea majorării salariale de 50% pentru profesori, majorare prevăzută de Legea iniţiată de PSD şi adoptată de Parlament, până la 1 aprilie 2009 şi anula legea iniţiată de PSD. Ordonanţa a fost contestată la Curtea Constituţională, care a decis că actul normativ încalcă litera textului fundamental.
De altfel, decizia Curţii Constituţionale a fost şi argumentul reprezentantului Guvernului, care a solicitate respingerea Ordonanţei.
"Este vorba de celebra "Lege 50%", cu impactul său", a amintit la rândul său deputatul PSD Anghel Stanciu. "La comisie s-a prezentat o ordonanţă care prevedea o majorare de 5%. Noi n-am făcut mare lucru şi i-am mai pus un zero. Noi am făcut-o conştient şi suntem conştienţi că, aşa cum a spus Obama, cea mai mare investiţie este în învăţământ. Ministerul fuge de a spune exact câţi bani avem, cât sunt creşterile salariale. Şi Costel Iancu avea masterat dat de noi. Toată această argumentaţie (împotriva majorării salariilor prefesorilor-n.r.) este un manifest anti-educaţie, anti-şcoală, scris de oameni needucaţi, dar lansaţi cu sprijinul nostru, care deţinem puterea", a perorat, ironic, Anghel Stanciu.
"Vorbim degeaba şi vă cer să conduceţi lucrările în aşa fel încât să fim eficienţi, cred că este o malformaţie profesională şi să facem cât mai puţine declaraţii politice şi filosofice", a intervenit democrat-liberalul Marius Gondor.
Liberalul Marian Stroe a acuzat Ministerul Educaţiei că "se ascunde în spatele ordonanţei discutate de Comisie pentru a nu oferi un punct de reper când se vor face majorările salariale".Ordonanţa urmează să intre pe ordinea de zi a plenului Camerea Deputaţilor, for decizional în acest caz, cu raport de respingere din partea Comisiei de învăţământ.
Ordonanţa fusese respinsă anterior şi la Senat.
Sursa: NewsIn
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu