11 aug. 2011

DOAR CÂŢIVA LEI VALOREAZĂ ÎNVĂŢĂMÂNTUL ROMÂNESC ?



Articol din TRIBUNA INVATAMANTULUI nr. 1110-1111



Sărăcia care bântuie prin buzunarele cadrelor didactice a făcut ca mulţi dintre colegii noştri să răspundă prezent Odinului 4363/01/06/2011, respectiv 4364/01.06.2011, privind modul de plată a personalului didactic care face parte din comisiile pentru organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale a elevilor de clasa a VIII-a, precum şi desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat şi pentru examenele de absolvire/certificare a competenţelor profesionale pentru învăţământul profesional, liceal şi postiliceal – sesiunile anului 2011.
Profesorii care au corectat lucrările elevilor înscrişi la examenele de capacitate au aflat că vor primi mai puţini bani pentru munca lor, pentru că ordinul mai sus citat prevăzuse iniţial suma de 2 lei pe lucrare corectată, iar în urmă cu o săptămână, un alt ordin înjumătăţea suma, la doar 1 leu. Merge şi aşa. Sărăcia creează obedienţă, prin urmare colegii noştri, reduşi la un venit de subzistenţă, nu reacţionează, iar cei din minister mizează pe asta. Învăţământul românesc, considerat până azi de doi lei de către MECTS, a fost redus la un leu.
Cu un ministru lipsit de demnitate, urgisitul MECTS distribuie spre corpul profesoral rămăşiţe de la masa ministerelor mai bogate, de la cumpărăturile cochetei doamne Udrea Elena şi ale altora ca ea, iar mulţi dintre colegii de partid ai domniei sale primesc bani frumoşi pentru “evaluarea” unor studenţi pe care nici nu-i cunosc.
Nici soarta evaluatorilor de la concursul de titularizare prin examenul încă unic naţional, nu este mai bună, sumele sunt chiar mai inechitabil distribuite. Ordinul emis în acest sens decide că un informatician primeşte un leu /fişă operată/ candidat, iar un supraveghetor doar 20 de lei pe zi.
Dacă privim comparative şi ordinul privind plăţile de mizerie pentru desfăşurarea examenului de bacalaureat, observăm că MECTS şi-a delegat pe directori competenţele de mobilizare, iar aceştia, din exces de zel, au recurs la obligarea colegilor noştri de a asigura desfăşurarea acestui examen. Desigur că un director are suficiente pârghii de intimidare a angajaţilor, dar prin acelaşi mecanism al intimidării prin pauperizare înţelegem şi propria lor obedienţă. Se ştie că directorii au fost loviţi recent de diminuarea încadrării şi indemnizaţiei de conducere. Intimidarea este oricând mai eficientă decât un contract cinstit.
Ameninţările la adresa participanţilor curg, cu spume la gura celor care le proferează. “Dacă vom fi sesizaţi că au fost oferite daruri cadrelor didactice, vom face o cercetare administrativă şi vom lua măsurile de rigoare. Putem merge până la înlocuirea cadrului didactic vinovat din comisie", spune Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
“Pedepsele” ce se aplică pentru nerespectarea regulamentului de către cadrele didactice implicate în aceste examene nu se opresc aici, ei pot să rişte: suspendarea dreptului de a a mai supraveghea, salariu redus cu 15% , ba chiar dosar penal, şi cu toate acestea mulţi dintre colegii noştri participă la aceste evaluări.
Am devenit oare o categorie profesională masochistă, ne place să ne supunem, savurăm umilinţa, ne interzicem orice reacţie, orice tresărire de demnitate?
Sindicatul este o instituţie a demnităţii profesionale, de aceea suntem obligaţi să tragem un semnal de alarmă, nu asupra abuzurilor MECTS, care au devenit o a doua natură, ci asupra conduitei profesorilor. Dacă vă lăsaţi striviţi în continuare de tăvălugul umilinţei, veţi avea reflexul ca la rândul vostru să vă umiliţi elevii. Vom pierde astfel ultima umbră de respect pe care comunitatea ne-o mai păstrează. Treziţi-vă, stimaţi colegi!


Prof. Lucia Maria Cojocaru şi prof. Vioara Temian,
Sindicatul Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean

Niciun comentariu: