21 aug. 2008

Elevii, la un pas să rămână fără corn şi lapte (detalii)

În prima zi de şcoală, este posibil ca aproximativ două milioane de elevi să nu aibă pe bănci cornuri, lapte şi miere

Consiliile judeţene nu au respectat calendarul de atribuire a contractelor
Elevii, la un pas să rămână fără corn şi lapte
Cornul şi laptele ar putea să nu mai ajungă în şcoli, din această toamnă, pentru că autorităţile locale nu s-au grăbit să organizeze încă licitaţiile pentru furnizori. În plus, şi lingura de miere promisă de Ministerul Educaţiei poate să lipsească din meniul elevilor. Conform calendarului de atribuire a contractelor, pe 31 iunie ar fi trebuit stabilite firmele care au câştigat licitaţiile, iar pe 1 septembrie ar trebui să se semneze contractele. După cum reiese dintr-o centralizare realizată la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, doar în judeţul Suceava s-a stabilit cine va distribui micul dejun şcolarilor. “Există un calendar de atribuire. Noi ne-am ţinut de calendar, am colaborat foarte bine cu consiliul judeţean şi toate au ieşit cum trebuie”, ne-a declarat Dumitru Paşniciuc, subprefectul judeţului Suceava. În restul judeţelor, cei aproximativ două milioane de elevi este posibil să nu mai beneficieze de programul guvernamental, cel puţin în prima lună de şcoală.

În majoritatea cazurilor, consiliile judeţene nu au făcut nici măcar o prezentare a ofertelor. Multe dintre licitaţii sunt programate să se desfăşoare la sfârşitul lunii august. În judeţul Argeş, de exemplu, licitaţia este programată pentru 29 august, la ora 12. “Dacă lucrurile decurg normal, s-ar putea semna contractul chiar atunci! Dacă apare însă o contestaţie poate dura chiar şi 30 de zile până Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se pronunţă! Doamne fereşte să se întâmple acest lucru!”, ne-a declarat Dorian Toteanu, şef serviciu Achiziţii şi Licitaţii, din cadrul Consiliului Judeţean Argeş. Începând cu acest an şcolar, preşcolarii şi elevii din clasele I-IV ar trebui să primească săptămânal şi câte 60 de grame de miere, ca supliment nutritiv.

Lista alimentelor interzise – pusă pe lista de aşteptare

Nici mult trâmbiţata listă a alimentelor interzise în şcoli nu este într-un stadiu prea avansat. După ce a apărut cu mare întârziere, ba pentru că era ministrul Nicolăescu în concediu, ba pentru că sindicatele din alimentaţie aveau câte ceva de comentat, acum bate pasul pe loc. Deşi Ministerul Sănătăţii a aprobat legea pentru o alimentaţie sănătoasă în şcoli pe 2 iulie, lista alimentelor interzise încă nu a fost semnată. Acest lucru va duce la un posibil conflict între agenţii comerciali care ar trebui să încheie contracte cu autorităţile locale, în această perioadă, pentru a-şi vinde produsele în şcoli.

Calendarul de atribuire a licitaţiilor
25 mai – anunţarea licitaţiei
18 iunie – primirea ofertelor
31 iunie – stabilirea ofertelor câştigătoare
1 septembrie – semnarea contractelor

Elena Larion
Sursa: http://www.gandul.info/actualitatea/elevii-la-un-pas-sa-ramana-fara-corn-si-lapte.html?3927;2943128

Niciun comentariu: