22 aug. 2008

Grãdiniţe de lux cu 200 de euro pe lunã (detalii)


Grãdiniţele private din Cluj devin din ce în ce mai cãutate, chiar dacã pãrinţii plãtesc pânã la 700 lei/lunã. în timp ce în grãdiniţele de stat ei învaţã sã deseneze, sã cânte sau sã picteze dupã metode clasice, în cele private lucreazã în perechi sau în echipã, au la dispoziţie piscine, sãli de sport şi de spectacole, cabinete de consiliere.
“Sunt foarte mulţumitã. Când ajunge acasã, fiica mea îmi zice cã a învãţat ceva nou. Ştie foarte multe poezii, cântece. Am mai fost şi la alte grãdiniţe, dar nu am fost la fel de mulţumitã”, declarã Cora Bian, mamã care şi-a dat copilul la o grãdiniţã particularã.
“De când este la grãdiniţa privatã, copilul meu a evoluat. Eu nu am timp sã mã ocup de ea, sunt ocupatã. Condiţiile sunt foarte bune”, susţine o altã mamã.
Spaţiile de joacã la grãdiniţele private clujene sunt de peste 3.000 mp. Acestea sunt dotate cu sãli de sport, bucãtãrii moderne cu meniuri fãcute de medici nutriţionişti, sãli de spectacole, paturi individuale, cabinete de consiliere şi cabinete medicale. “Vom asigura copiilor condiţii plãcute, comode, igienice la cele mai înalte standarde, dar şi o educaţie de calitate. Ei îşi vor petrece zilele în cele mai luxoase moduri: vor învaţã sã înoate, sã deseneze, sã picteze”, a declarat directoarea de la grãdiniţa Patricia, ce se va deschide pe str. Emil Racoviţã.
La grãdiniţele particulare, unii copii care se înscriu pot fi respinşi. “Unul dintre motivele pentru care am respins copii a fost acela cã nu aveau memoria dezvoltatã”, precizeazã Olimpia Turcu, directoarea grãdiniţei Kinderland. “La noi se studiazã limbile germanã, englezã, maghiara, artele marţiale, informatica, arte plastice, muzica instrumentalã şi de percuţie. Mulţi se înscriu şi înainte cu trei ani pentru a avea un loc la grãdiniţã”, susţine Turcu.
La grãdiniţele particulare, pãrinţii îşi încredinţeazã odraslele educatoarelor cu studii superioare şi atestat lingvistic. La grãdiniţele de stat existã probleme cu numãrul limitat de locuri, raportat la solicitãrile din ce în ce mai numeroase.
“Cu toate cã solicitãrile la unitãţile de stat depãşesc numãrul de locuri în grãdiniţe, fiecare copil primeşte un loc, chiar dacã în unele cazuri se depãşeşte numãrul maxim de 20 de persoane într-o grupã”, a declarat Anca Radu, purtãtor de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

La stat este mai ieftin
Clujenii care care vor sã-şi dea copiii la o grãdiniţã privatã scot lunar din buzunar între 450 şi 700 de lei. Cei care se mulţumesc sã-şi trimitã copiii la grãdiniţele de stat plãtesc maxim 150 de lei.
In Cluj-Napoca existã aproape 20 de astfel de instituţii particulare şi 29 de stat. Pe lângã cele deschise zilnic, în Cluj mai existã şi grãdiniţe sãptãmânale, în care pãrinţii îşi pot lãsa odraslele de luni pânã vineri.

Svetlana PARA
Sursa: http://www.ziuadecj.ro/action/printableArticle?ID=15580

Niciun comentariu: