27 aug. 2008

Adrese pentru solicitarea primei de vacanta



Schimbări în bugetul municipiului (detalii)

Consilierii locali au votat în cadrul şedinţei de ieri o rectificare a bugetului muncipiului Cluj-Napoca pe anul 2008, în valoare de peste 836 de milioane de lei. Printre beneficiarii acestor modificări sunt Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC) Cluj-Napoca şi Regia Autonomă de Termoficare ale căror subvenţii au fost suplimentate cu 3,5 milioane de lei, respectiv un milion de lei. RATUC a primit alte aproximativ 4,5 milioane pentru investiţii, din care 510.000 lei vor fi utilizaţi pentru reabilitarea liniei de tramvai. Consiliul Local nu a omis nici tichetele cadou pentru profesori, oferite cu ocazia începerii anului şcolar şi a sărbătorilor de Crăciun, în valoare de 1,7 milioane de lei.
Alexandra Pacurar

Sursa: http://www.informatiacluj.ro/arhiva/205_1066/administratie/schimbari_in_bugetul_municipiului

23 aug. 2008

Tichete cadou pentru profesorii clujeni (detalii)

Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca va dezbate în şedinţa de marţi, 26 august, alocarea unei sume de 1,7 milioane de lei, destinată tichetelor acordate profesorilor din învăţământul preuniversitar.
De asemenea, CL va lua în discuţie şi alocarea a 2,4 milioane de lei pentru repararea terenurilor de sport din 18 licee clujene. Autorităţile locale intenţionează să “premieze” pe fiecare dintre cei 5.400 de dascăli din învăţământul preuniversitar cu tichete în valoare de 150 de lei cu ocazia începutului anului şcolar, dar şi de Crăciun. Banii ar urma să fie alocaţi printr-un proiect de hotărâre ce vizează rectificarea bugetului administraţiei locale.
De altfel, conform legii, profesorii din învăţământul preuniversitar au dreptul la patru tichete cadou pe an, valoarea acestora fiind stabilită de CL. în acelaşi timp, optsprezece licee din municipiu, cu terenuri de sport degradate, urmează să beneficieze de ajutorul Primăriei. Astfel, în şedinţa de marţi municipalitatea propune distribuirea unei sume de 2,4 milioane de lei, destinată reparaţiei terenurilor de sport.

(P.F.)
Sursa: http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=15615

Eliminat din bac pentru frauda (detalii)

Un elev care sustinea prima proba scrisa din cadrul examenului de bacalaureat la Centrul de la Grupul Scolar "Unirea" din Cluj-Napoca a fost eliminat pentru ca incerca sa copieze, potrivit surselor din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (I.S.J.) Cluj. "La proba scrisa la romana, un candidat a fost eliminat, fiind prins copiind. Avea casti in urechi, conectate la un telefon mobil", a declarat purtatorul de cuvint al I.S.J. Cluj, prof. Anca Radu. Pentru proba scrisa la limba romana s-au inscris, in judetul Cluj, 890 de candidati, dintre care s-au prezentat 837.

Promovabilitate de 100 la suta la probele orale

Toti candidatii din judetul Cluj care au sustinut in sesiunea de toamna a examenului de bacalaureat probele orale au fost declarati admisi, potrivit surselor citate. La proba de limba si literatura romana s-au inscris 1.870 de candidati, 58 dintre acestia neprezentindu-se la examen. Au fost obtinute 140 de note de 10, 261 de note intre 9 si 9.99, 368 de note intre 8 si 8.99, 436 de note intre 7 si 7.99, 363 de note intre 6 si 6.99 si 208 note intre 5 si 5.99. Proba de limba si literatura maghiara a fost sustinuta de 18 dintre cei 22 de candidati inscrisi. Au fost obtinute note intre 7 si 10. La proba de limbi moderne s-au inscris 392 de candidati si s-au prezentat 335. Cele mai multe note inregistrate au fost de 10 (79), la polul opus situindu-se notele cuprinse intre 5 si 5. 99 (17).

Au mai ramas trei probe

Ieri, elevii care apartin minoritatilor nationale au sustinut proba scrisa la limba si literatura materna. Examenul de bacalaureat continua luni, 25 august, cu proba obligatorie a profilului.

Ana-Maria VAIDA

am.vaida@ziarulfaclia.ro
Sursa: http://www.ziarulfaclia.ro/Eliminat-din-bac-pentru-frauda+15060

Bani pentru profesori si sportivi (detalii)

Bugetul municipiului Cluj-Napoca va fi rectificat pentru alocarea unor sume de bani destinate tichetelor cadou acordate profesorilor clujeni din invatamintul preuniversitar. Primarul Emil Boc a propus alocarea sumei de 17 miliarde de lei vechi, pentru tichetele acordate dascalilor, cu ocazia a doua evenimente: inceperea anului scolar si Craciunul.

De asemenea, se are in vedere alocarea sumei de opt miliarde de lei vechi pentru clubul de fotbal CFR. Universitatea a primit, pina in prezent, 30 de miliarde lei, iar CFR-15 miliarde de lei. "Ne-am tinut de cuvint atunci cind am spus ca ambele cluburi vor fi sprijinite", a declarat primarul. El a mai adaugat ca acest gest este un semn de recunoastere a performantei sportive din partea comunitatii.

A.M.C.
Sursa: http://www.ziarulfaclia.ro/Bani-pentru-profesori-si-sportivi+15079

22 aug. 2008

Raspunsul Ministerului Economiei si Finantelor privind impozitarea tichetelor cadou (detalii)

Dascalii clujeni vor primi inca doua tichete cadou (detalii)

La rectificarea bugetara de marti, Consiliul Local Cluj-Napoca va lua in discutie alocarea a 1,7 milioane de lei pentru acoperirea necesarului de fonduri pentru tichetele cadou ale dascalilor din invatamantul preuniversitar.
Primarul Emil Boc a precizat ca acesti bani reprezinta contravaloarea a cate doua tichete cadou, in valoare de aproximativ 1.500 lei fiecare. Aceste doua tichete sunt acordate pentru debutul anului scolar si pentru sarbatorile de iarna.
Reamintim ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, profesorii din invatamantul preuniversitar au dreptul la patru tichete cadou pe an, tichete a caror valoare o stabileste CL.
In municipiul Cluj-Napoca sunt inregistrate aproximativ 5.400 de cadre didactice.


Cornelia Trif
Sursa:
http://www.citynews.ro/Dascalii-clujeni-vor-primi-inca-doua-tichete-cadou+16180

Sedinte publice - detasari

IN ATENTIA CANDIDATILOR INSCRISI LA CONCURSUL DE DETASARE PRIN CONCURS/ CONCURS SPECIFIC, IN PERIOADA 18-19 AUGUST 2008

SEDINTELE PUBLICE DE REPARTIZARE PE POSTURI VACANTE / REZERVATE, PRIN DETASARE PRIN CONCURS SAU CONCURS SPECIFIC, PENTRU TOATE SPECIALIZARILE, VOR AVEA LOC IN DATA DE 23 AUGUST 2008, ORA 9.00, LA INSPECTORATUL SCOLAR JUDETEAN CLUJ, IN SALA DE SEDINTE (CAMERA 1)

Sursa: www.isjcj.ro

Grãdiniţe de lux cu 200 de euro pe lunã (detalii)


Grãdiniţele private din Cluj devin din ce în ce mai cãutate, chiar dacã pãrinţii plãtesc pânã la 700 lei/lunã. în timp ce în grãdiniţele de stat ei învaţã sã deseneze, sã cânte sau sã picteze dupã metode clasice, în cele private lucreazã în perechi sau în echipã, au la dispoziţie piscine, sãli de sport şi de spectacole, cabinete de consiliere.
“Sunt foarte mulţumitã. Când ajunge acasã, fiica mea îmi zice cã a învãţat ceva nou. Ştie foarte multe poezii, cântece. Am mai fost şi la alte grãdiniţe, dar nu am fost la fel de mulţumitã”, declarã Cora Bian, mamã care şi-a dat copilul la o grãdiniţã particularã.
“De când este la grãdiniţa privatã, copilul meu a evoluat. Eu nu am timp sã mã ocup de ea, sunt ocupatã. Condiţiile sunt foarte bune”, susţine o altã mamã.
Spaţiile de joacã la grãdiniţele private clujene sunt de peste 3.000 mp. Acestea sunt dotate cu sãli de sport, bucãtãrii moderne cu meniuri fãcute de medici nutriţionişti, sãli de spectacole, paturi individuale, cabinete de consiliere şi cabinete medicale. “Vom asigura copiilor condiţii plãcute, comode, igienice la cele mai înalte standarde, dar şi o educaţie de calitate. Ei îşi vor petrece zilele în cele mai luxoase moduri: vor învaţã sã înoate, sã deseneze, sã picteze”, a declarat directoarea de la grãdiniţa Patricia, ce se va deschide pe str. Emil Racoviţã.
La grãdiniţele particulare, unii copii care se înscriu pot fi respinşi. “Unul dintre motivele pentru care am respins copii a fost acela cã nu aveau memoria dezvoltatã”, precizeazã Olimpia Turcu, directoarea grãdiniţei Kinderland. “La noi se studiazã limbile germanã, englezã, maghiara, artele marţiale, informatica, arte plastice, muzica instrumentalã şi de percuţie. Mulţi se înscriu şi înainte cu trei ani pentru a avea un loc la grãdiniţã”, susţine Turcu.
La grãdiniţele particulare, pãrinţii îşi încredinţeazã odraslele educatoarelor cu studii superioare şi atestat lingvistic. La grãdiniţele de stat existã probleme cu numãrul limitat de locuri, raportat la solicitãrile din ce în ce mai numeroase.
“Cu toate cã solicitãrile la unitãţile de stat depãşesc numãrul de locuri în grãdiniţe, fiecare copil primeşte un loc, chiar dacã în unele cazuri se depãşeşte numãrul maxim de 20 de persoane într-o grupã”, a declarat Anca Radu, purtãtor de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

La stat este mai ieftin
Clujenii care care vor sã-şi dea copiii la o grãdiniţã privatã scot lunar din buzunar între 450 şi 700 de lei. Cei care se mulţumesc sã-şi trimitã copiii la grãdiniţele de stat plãtesc maxim 150 de lei.
In Cluj-Napoca existã aproape 20 de astfel de instituţii particulare şi 29 de stat. Pe lângã cele deschise zilnic, în Cluj mai existã şi grãdiniţe sãptãmânale, în care pãrinţii îşi pot lãsa odraslele de luni pânã vineri.

Svetlana PARA
Sursa: http://www.ziuadecj.ro/action/printableArticle?ID=15580

21 aug. 2008

Elevii, la un pas să rămână fără corn şi lapte (detalii)

În prima zi de şcoală, este posibil ca aproximativ două milioane de elevi să nu aibă pe bănci cornuri, lapte şi miere

Consiliile judeţene nu au respectat calendarul de atribuire a contractelor
Elevii, la un pas să rămână fără corn şi lapte
Cornul şi laptele ar putea să nu mai ajungă în şcoli, din această toamnă, pentru că autorităţile locale nu s-au grăbit să organizeze încă licitaţiile pentru furnizori. În plus, şi lingura de miere promisă de Ministerul Educaţiei poate să lipsească din meniul elevilor. Conform calendarului de atribuire a contractelor, pe 31 iunie ar fi trebuit stabilite firmele care au câştigat licitaţiile, iar pe 1 septembrie ar trebui să se semneze contractele. După cum reiese dintr-o centralizare realizată la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, doar în judeţul Suceava s-a stabilit cine va distribui micul dejun şcolarilor. “Există un calendar de atribuire. Noi ne-am ţinut de calendar, am colaborat foarte bine cu consiliul judeţean şi toate au ieşit cum trebuie”, ne-a declarat Dumitru Paşniciuc, subprefectul judeţului Suceava. În restul judeţelor, cei aproximativ două milioane de elevi este posibil să nu mai beneficieze de programul guvernamental, cel puţin în prima lună de şcoală.

În majoritatea cazurilor, consiliile judeţene nu au făcut nici măcar o prezentare a ofertelor. Multe dintre licitaţii sunt programate să se desfăşoare la sfârşitul lunii august. În judeţul Argeş, de exemplu, licitaţia este programată pentru 29 august, la ora 12. “Dacă lucrurile decurg normal, s-ar putea semna contractul chiar atunci! Dacă apare însă o contestaţie poate dura chiar şi 30 de zile până Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se pronunţă! Doamne fereşte să se întâmple acest lucru!”, ne-a declarat Dorian Toteanu, şef serviciu Achiziţii şi Licitaţii, din cadrul Consiliului Judeţean Argeş. Începând cu acest an şcolar, preşcolarii şi elevii din clasele I-IV ar trebui să primească săptămânal şi câte 60 de grame de miere, ca supliment nutritiv.

Lista alimentelor interzise – pusă pe lista de aşteptare

Nici mult trâmbiţata listă a alimentelor interzise în şcoli nu este într-un stadiu prea avansat. După ce a apărut cu mare întârziere, ba pentru că era ministrul Nicolăescu în concediu, ba pentru că sindicatele din alimentaţie aveau câte ceva de comentat, acum bate pasul pe loc. Deşi Ministerul Sănătăţii a aprobat legea pentru o alimentaţie sănătoasă în şcoli pe 2 iulie, lista alimentelor interzise încă nu a fost semnată. Acest lucru va duce la un posibil conflict între agenţii comerciali care ar trebui să încheie contracte cu autorităţile locale, în această perioadă, pentru a-şi vinde produsele în şcoli.

Calendarul de atribuire a licitaţiilor
25 mai – anunţarea licitaţiei
18 iunie – primirea ofertelor
31 iunie – stabilirea ofertelor câştigătoare
1 septembrie – semnarea contractelor

Elena Larion
Sursa: http://www.gandul.info/actualitatea/elevii-la-un-pas-sa-ramana-fara-corn-si-lapte.html?3927;2943128

Programul “Cornul şi laptele”, în blocaj la Cluj (detalii)

Elevii din judeţul Cluj ar putea începe şcoala fără să beneficieze de programul “Cornul şi laptele”, iniţiat de pe vremea Guvernului Năstase. Licitaţia Consiliului Judeţean Cluj privind asigurarea acestui program a fost blocată de două societăţi, din pricina categoriei de lapte impuse.
Societăţile Dorna din Vatra Dornei şi Simultan din Timişoara au contestat caietul de sarcini elaborat de Consiliul Judeţean Cluj pentru licitaţia privind programul şcolar “Cornul şi laptele”. “Noi am specificat în caietul de sarcini, conform prevederilor guvernamentale, că solicităm lapte pasteurizat sau iaurt.
Or, cele două societăţi reproşează faptul că am exclus laptele ultrapasteurizat (UHT) şi ne-au contestat caietul de sarcini. în consecinţă, ar trebui să aşteptăm până când Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) ne va trimite un răspuns”, a informat la un post de televiziune local vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Fekete Emoke.
Administraţia judeţeană nu îşi poate permite însă să aştepte cele 30 de zile, aşa cum prevede legea, până când CNSC se va pronunţa, având în vedere că şcolarii îşi vor începe activitatea din 15 septembrie.
“Am vrut să venim în întâmpinarea acestor contestaţii, pentru că este mai convenabil, şi am decis să modificăm caietul de sarcini pentru a permite şi firmelor care oferă lapte UHT să participe la licitaţie. Am trimis deja această notificare către CNSC şi aşteptăm să primim cât mai repede un răspuns pentru a putea continua licitaţia”, a mai spus Fekete.
Liderul Sindicatului Liber al învăţământului Preuniversitar Cluj, Lucia Cojocaru, a învinovăţit autorităţile judeţene pentru faptul că licitaţia care ar trebui să asigure “Cornul şi laptele” în şcoli este în impas.
“Nu pot să spun decât că autorităţile publice sunt dezinteresate, având în vedere că mai sunt doar câteva săptămâni până când copiii încep şcoala. Sunt părinţi care nu au posibilităţi să le asigure copiilor pachetul de zi cu zi la şcoală şi atunci acest program este extrem de binevenit”, a subliniat Cojocaru.
Reprezentanţii Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean au informat că licitaţia privind atribuirea contractului “Cornul şi laptele” pentru şcolile clujene urma să se deschidă în 11 august. După ce reprezentanţii CNSC vor lua act de notificarea Consiliului Judeţean privind modificarea caietului de sarcini, licitaţia ar trebui să poată continua.

Sursa: http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=15550

Scoala de baschet la Cluj (detalii)

Oficialii de la "U" Mobitelco au ginduri marete in ceea ce priveste dezvoltarea fenomenului baschetbalistic in Cluj-Napoca si nu numai. Acestia au declarat ca au in plan promovarea sportului in rindul tinerilor.

Doua proiecte laudabile
Mircea Cristescu spera ca proiectele clubului sau sa ajute la promovarea si dezvoltarea baschetului
Daca in fotbal prioritatea marilor echipe este performanta imediata si neglijarea tinerelor talente, in baschet lucrurile se desfasoara dupa alte coordonate. Vicecampioni in exercitiu si candidati declarati la titlu in sezonul ce urmeaza, clujenii de la "U" Mobitelco si-au aratat intentia de a demara un program care sa promoveze baschetul in rindul tinerilor inca de la cele mai fragede virste. "Primul proiect de anvergura al nostru este crearea unei scoli de baschet, care se va numi National Basketball Academy si va include peste 350 de copii, incepind cu virsta de 10 ani. Dorim o structura proprie, cu «U» Mobitelco in rol principal, care va acoperi infrastructura, echipamentul pentru copii, antrenorii, cunostintele, dar si partea financiara. De ce facem asta? Pentru ca sportul de masa nu mai exista in Romania. Ca si concept, este o premiera in Transilvania si cred ca si in Romania. Vor exista si burse pentru copii, unii proveniti din familii mai nevoiase, iar pentru altii, dupa incheierea liceului", a declarat presedintele Valentin Nica referitor la respectivul proiect. Mai multe detalii despre acest plan deosebit de ambitios a dat presedintele executiv al clubului, Mircea Cristescu: "Primul pas in proiectul NBA Cluj este parteneriatul cu Scoala "Ion Agirbiceanu", aceasta urmind a avea din toamna prima generatie de copii care in clasa I vor studia baschetul. Dorim sa amenajam si patru terenuri de baschet in curtea scolii, iar vara viitoare sa organizam un festival international". Cristescu a tinut sa dezvolte si o alta idee pe care clubul sau o are in vedere pentru concretizare: "Un alt proiect, dar in viitor, este cel de constituire a unei locatii speciale, o tabara de baschet, care se va numi Basketball Ranch. Mai dorim sa organizam competitii de minibaschet in acea tabara, iar ca o pata de culoare, strazile din acea locatie vor purta numele fostilor jucatori clujeni".

In negocieri cu "Big" Ghita
Oficialii lui "U" Mobitelco le-au mai dat o veste buna fanilor echipei si ai baschetului in general. Ghita Muresan, un nume care nu mai are nevoie de nici o prezentare, ar putea reveni la clubul la care a cunoscut numeroase satisfactii inainte de plecarea sa in NBA. "I-am propus functia de presedinte de onoare al clubului nostru si am fi onorati daca ar accepta. Nu a raspuns inca, dar a agreat ideea", a anuntat Valentin Nica. Reamintim ca Ghita Muresan este, printre altele, singurul roman care a activat in campionatul Nord-American de baschet. De asemenea, in luna iulie a acestui an, a fost desemnat cetatean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.

Gabriel GLUGA
Sursa: http://www.monitorulcj.ro/cms/site/m_cj/news/scoala_de_baschet_la_cluj_46934.html

S-au incheiat probele orale ale bac-ului de toamna (detalii)

Absolventii care s-au inscris pentru sesiunea de toamna a examenului de bacalaureat au sustinut, ieri, ultima proba orala, cea de limba si literatura moderna. In judetul Cluj, primele doua probe orale – de limba si literatura romana si de limba si literatura materna – au fost promovate in proportie de suta la suta, potrivit surselor din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj. Examenul de bacalaureat continua astazi cu proba scrisa la limba si literatura romana. Miine, 22 august a.c., absolventii care apartin minoritatilor nationale vor sustine proba scrisa la limba si literatura materna. Proba obligatorie a profilului va avea loc luni, 25 august a.c.. Ultimele probe ale bacalaureatului, cele la alegere, se vor sustine in zilele de 26 august a.c. (proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, proba scrisa sau practica) si in 27 august a.c. (proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzatoare specializarii, proba scrisa sau practica). In 29 august a.c. se va face afisarea rezultatelor, in aceeasi zi urmind sa fie depuse si contestatiile (intre orele 16 si 20). Dupa rezolvarea contestatiilor (30-31 august a.c.), va avea loc, in ziua de
1 septembrie a.c., afisarea rezultatelor finale.

Pentru sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat s-au inscris, in judetul Cluj, 1.673 de absolventi, 1.110 din promotia curenta si 563 din promotiile anterioare. Pentru acestia, I.S.J. Cluj a organizat patru centre de examen: Colegiul National "George Baritiu", Cluj - Napoca, Grupul Scolar de Material Rulant "Unirea", Cluj - Napoca, Grup Scolar de Electrotehnica "Edmond Nicolau", Cluj- Napoca si Colegiul Tehnic "Dr. Ioan Ratiu", Turda. Centrul zonal de evaluare se afla la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu", din Cluj-Napoca. Presedintele Comisiei judetene este prof. Victoriana Boscaneanu, inspector scolar general adjunct.

A.M.VAIDA

Sursa: http://www.ziarulfaclia.ro/S-au-incheiat-probele-orale-ale-bac-ului-de-toamna+14927

19 aug. 2008

A doua selectie pentru cursuri in Spania (detalii)

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului va organiza, in cea de-a doua jumatate a lunii septembrie, inca o selectie pentru profesorii care vor preda in anul scolar 2008-2009 cursul de limba, cultura si civilizatie romaneasca in unitati de invatamint din Spania. "Interesul in Spania pentru acest curs este foarte mare si este in crestere. Cursul va fi predat pe aproape intregul teritoriu spaniol", a declarat ieri consilierul ministrului Educatiei, Mihaela Suciu. Potrivit sursei citate, cursul va fi predat in alte opt comunitati - Aragon (8 localitati), Andalucia (14 localitati), Castellon (8 localitati), Valencia (5), Rajoha, Insulele Baleare, Galicia, Alicante de catre profesorii selectati in luna septembrie. Dosarele pot fi depuse intre 15 si 20 septembrie, evaluarea se va face in 25 septembrie, iar rezultatele vor fi afisate in aceeasi zi. In ziua de 26 septembrie va avea loc interviul si tot in aceeasi zi vor fi facute publice rezultatele, iar pe data de 27 septembrie se va face repartizarea. Potrivit MECT, depunerea dosarelor si selectia va avea loc la sediul Ambasadei Romaniei la Madrid.

Calendarul activităţilor de selecţie şi repartizare a personalului didactic implicat în cadrul Proiectului privind predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în unităţi de învăţământ din state membre ale Uniunii Europene pentru anul şcolar 2008 – 2009 - SESIUNEA SEPTEMBRIE 2008 il puteti accesa la adresa http://www.edu.ro/index.php/articles/10588 .

SPANIA:
1. Depunerea dosarelor : 15 - 20 septembrie 2008
2. Selectia:
- evaluarea dosarelor: 25 septembrie 2008
- afisarea rezultatelor evaluarii dosarelor: 25 septembrie 2008
- interviu: 26 septembrie 2008
- afisarea rezultatelor selectiei: 26 septrembrie 2008
- repartizare: 27 septembrie 2008
Nota: Depunerea dosarelor si selectia va avea loc la sediul
Ambasadei României la Madrid.


Sursa:
http://www.ziarulfaclia.ro/A-doua-selectie-pentru-cursuri-in-Spania+14821
http://www.edu.ro/index.php?module=uploads&func=download&fileId=8396

Metodologia privind repartizarea candidatilor participanti la concursul de ocupare a posturilor didactice din învăţământul preuniversitar (detalii)

Metodologia privind repartizarea candidatilor participanti la concursul de ocupare a posturilor didactice din învăţământul preuniversitar din 16 iulie 2008 o puteti accesa la adresa http://www.edu.ro/index.php/articles/10586 .

Elevii vor avea ventilatoare, apă şi asistenţă medicală permanentă (detalii)

MECT a dispus din nou aplicarea unor măsuri suplimentare

Preocupat de soarta celor peste 54.000 de elevi care vor susţine examenul de bacalaureat, în această perioadă, Ministerul Educaţiei a decis aplicarea unor măsuri „care se impun în situaţie de caniculă”. În primul rând, preşedinţii comisiilor trebuie să asigure ventilaţia corespunzătoare a sălilor de examen, fie cu ventilatoare, fie cu aer condiţionat, fie cu deschiderea concomitentă a uşilor şi ferestrelor. De asemenea, din nici o sală nu trebuie să lipsească „apa potabilă” (minerală, plată, de la robinet sau de la fântână).
Pe lângă obişnuita pază sau vizita patrulelor de poliţie la centrul de examen, în licee trebuie să stea, în permanenţă, personal medical, care să poată oferi primul ajutor elevilor afectaţi de caniculă, emoţii sau stres. Proba practică F la educaţie fizică, care se va desfăşura pe 27 august, trebuie programată începând de la ora 7 dimineaţa. Acolo unde este posibil, proba se va desfăşura în sălile de sport.
Dacă dotările sălilor de sport nu corespund diverselor probe, acestea vor fi susţinute în aer liber, dar vor fi programate în intervale orare în care temperatura permite desfăşurarea lor în condiţii optime. Peste 14.000 de elevi vor susţine proba F, din care 5.527 au ales să susţină examenul la educaţie fizică.

La adresa http://www.edu.ro/index.php/pressrel/10595 gasiti comunicatul de presa al M.E.C.T. privind măsurile suplimentare privind desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat - sesiunea august-septembrie .

Sursa:
http://www.gandul.info/scoala/elevii-vor-avea-ventilatoare-apa-si-asistenta-medicala-permanenta.html?3934;2935972
http://www.edu.ro/index.php/pressrel/10595

15 aug. 2008

Bacalaureat august - septembrie 2008 (detalii)

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, pina in prezent, 1.673 de absolventi s-au inscris la examenul de bacalaureat, sesiunea august - septembrie 2008. Din acestia, 1.110 provin din promotia curenta si 563 din promotiile anterioare. Numarul celor inscrisi ar putea creste, avind in vedere ca, pina in 14 august 2008, elevii din clasele a XII-a zi si a XIII-a seral si frecventa redusa care au ramas corigenti si-au sustinut examenele de corigenta. Cele patru centre de examen in care absolventii vor sustine examenele sint: Colegiul National George Baritiu din Cluj-Napoca, Grupul Scolar de Material Rulant Unirea din Cluj-Napoca, Grupul Scolar de Electrotehnica Edmond Nicolau din Cluj-Napoca si Colegiul Tehnic Dr. Ioan Ratiu din Turda. Centrul zonal de evaluare este la Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Cluj-Napoca. Presedintele Comisiei Judetene este prof. Victoriana Boscaneanu, inspector scolar general adjunct.

Probele la examenul de bacalaureat se vor desfasura dupa urmatorul calendar:

18 august 2008 - Limba si literatura romana- proba A- proba orala
19 august 2008 - Limba si literatura materna- proba C- proba orala
20 august 2008- Limba si literatura moderna- proba B- proba orala
21 august 2008 - Limba si literatura romana- proba A- proba scrisa
22 august 2008 - Limba si literatura materna - proba C- proba scrisa
25 august 2008 - Proba obligatorie a profilului- proba D- proba scrisa
26 august 2008 - O proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii-proba E - proba scrisa sau practica
27 august 2008 - O proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzatoare specializarii - proba F - proba scrisa sau practica. Rezultatele se vor afisa in data de 29 august (pina la ora 16.00). Tot atunci se vor depune si contestatiile (intre orele 16.00 si 20.00).

Contestatiile se vor rezolva intre 30 si 31 august, iar rezultatele finale vor fi afisate in 1 septembrie.

Sursa: http://www.ziarulfaclia.ro/Bacalaureat-august---septembrie-2008+14632

14 aug. 2008

Lucrarile de reabilitare in unitatile scolare sint "in grafic" (detalii)

Primarul Emil Boc a efectuat ieri o vizita de lucru la doua dintre unitatile de invatamint din Cluj-Napoca. Scopul acesteia a fost verificarea stadiului in care se afla lucrarile de reparatii, amenajari si extinderi. Primarul a stat de vorba cu constructorii de la Liceul Mihai Eminescu, dar si cu cei de la Liceul de Transporturi. "Am venit pentru a ne asigura ca aceste unitati de invatamint vor fi gata pina la inceperea scolii si ca vor primi aviz sanitar. Eu cred ca sintem in grafic. In ceea ce priveste investitiile, acestea sint exclusiv din fondul bugetului local", a declarat primarul.
Sumele acordate pentru lucrarile de reparatii, amenajari si extinderi la Liceul de Transporturi din Cluj-Napoca sint: 111.432 de lei pentru inlocuirea timplariei pvc si 589.584 de lei pentru amenajarea unor spatii pentru o noua gradinita, care va avea aproximativ 100 de locuri. 348.195 de lei au luat calea Liceului Mihai Eminescu, pentru pardoseala in sala de sport, inlocuirea timplariei, zugraveli, dar si pentru fatade. In total sint reabilitate 65 de scoli si licee, suma acordata fiind de 7.344.159,23 lei.
In ceea ce priveste gradinitele, suma angajata pina in prezent in construirea, extinderea si mansardarea imobilelor cu destinatia de gradinite in vederea cresterii numarului de locuri disponibile pentru prescolari este de 8.470.040,37 lei. La alte 26 de gradinite se executa lucrari de reabilitare in valoare de 2.002.146,53 lei.

A.M.C.

Sursa:
http://www.ziarulfaclia.ro/Lucrarile-de-reabilitare-in-unitatile-scolare-sint-in-grafic-+14586

Inspectoratele şcolare, obligate să declare la minister cazurile elevilor singuri acasă (detalii)

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a trimis, săptămâna trecută, o notă adresată tuturor inspectoratelor şcolare judeţene şi de sector, prin care acestea sunt obligate să raporteze numărul elevilor care au părinţi plecaţi la muncă, peste graniţă.
Hotărârea a fost luată după întrunirea unei comisii de experţi din cadrul MIRA, MECT şi MMFES, când s-a pus problema monitorizării eficiente a acestor cazuri. Situaţia existentă la nivelul fiecărui judeţ va fi transmisă Ministerului Educaţiei, nu mai târziu de 18 august. „Datele vor sta la baza unor decizii ce vor fi cuprinse într-un ordin comun” (n.r. al celor 3 instituţii), ne-a declarat şeful Biroului de Presă al MECT, Daniel Tomoni. (M.B.)

Sursa: http://www.gandul.info/scoala/inspectoratele-scolare-obligate-sa-declare-la-minister-cazurile-elevilor-singuri-acasa.html?3934;2921642

13 aug. 2008

De la anul, fara sucuri si chipsuri in scoli (detalii)

Lista alimentelor nerecomandate elevilor şi care vor fi interzise în şcoli din 15 septembrie a fost finalizată de Ministerul Sănătăţii. Aceasta a fost publicată ieri pe pagina de Internet a instituţiei publice, urmând ca timp de 30 de zile orice persoană să poată aduce propuneri de modificare a proiectului. În lista alimentelor nerecomandate elevilor sunt cuprinse alimentele cu conţinut mare de zahăr precum prăjiturile, bomboanele, acadelele sau alimentele cu conţinut mare de grăsimi, precum hamburgeri, pizza, mezeluri grase. Nici alimentele cu conţinut mare de sare, ca de exemplu chipsuri, snacksuri, alune sau alimentele cu peste 250 de calorii nu vor mai putea fi comercializate în şcoli. Mai mult, şcolarii nu vor mai putea cumpăra niciun tip de băutură răcoritoare, doar apă minerală şi plată. „Precizez că decizia de interzicere la comercializare a oricăror alte băuturi răcoritoare cu excepţia apei are în vedere în special aspectul educaţional”, a explicat secretarul de stat, Mircea Măniuc. Pe lista alimentelor interzise în şcoli sunt incluse şi alimentele neambalate (sanvişuri, alimente vrac) cu excepţia fructelor şi alimentelor neetichetate. Principalul iniţiator al legii, deputatul clujean Mircia Giurgiu, se declară mulţumit de lista finală a alimentelor care nu vor mai avea voie să fie distribuite în unităţile şcolare. „Cu toate că lista a fost publicată abia acum, la peste o lună de la intrarea în vigoare a legii pentru o alimentaţie sănătoasă, este bine că apar în listă toate acele alimente pe care le-am propus noi împreună cu nutriţioniştii”, a explicat Giurgiu, vădit mulţumit. După ce va sta în dezbatere publică timp de 30 de zile, lista alimentelor va fi aprobată de către MSP, iar din 15 septembrie, prima zi a noului an şcolar, pe rafturile magazinelor din şcoli nu vor mai fi găsite produsele respective. În caz contrar, comercianţii şi conducerea şcolilor se vor putea alege cu amenzi din partea inspectorilor sanitari de stat.
Tudor Ravoiu

Sursa: http://www.informatiacluj.ro/arhiva/195_1056/eveniment/de_la_anul_fara_sucuri_si_chipsuri_in_scoli

La adresa http://www.ms.ro/comunicate-de-presa.php?com=1406 gasiti declaratia de presa a Secretarului de stat Dr. Mircea Manuc privind lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor

Numarul scolilor autorizate, în crestere (detalii)

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Cluj (ISJCJ) si cei ai Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) au prezentat, luni, concluziile controalelor efectuate în unitatile scolare în privinta stadiului lucrarilor de reparatii. Acordarea sau retragerea autorizatiei de functionare pentru anul scolar 2008-2009 este conditionata de executia acestor lucrari de reabilitare. Autoritatea de Sanatate Publica a verificat în lunile iunie-iulie unitatile de învatamânt din judet din punct de vedere al respectarii conditiilor igienico-sanitare si al situatiei lucrarilor de reparatii. Potrivit ASP, din totalul de 940 de unitati din învatamântul preuniversitar, 505 (54%) au autorizatie de functionare, în timp ce 435 (46%) nu sunt autorizate sanitar, cele mai multe fiind în mediul rural. Deficientele constate se refera la lipsa apei potabile curente, inexistenta unui sistem corespunzator de evacuare a deseurilor lichide si solide, cladiri degradate, sisteme de încalzire necorespunzatoare, precum si inexistenta unui gard împrejmuitor. Apa nu este potabila în unitatile de învatamânt din Izvoru Crisului, Calatele, Catina, Cojocna, Margau, Feleacu, Mociu si Sacuieu. Primariile sunt obligate sa monitorizeze calitatea apei potabile asigurate în scoli, dar numai în sase comune clujene se realizeaza corect acest lucru: Apahida, Baisoara, Cornesti, Jucu, Luna si Margau. Comparativ cu anul 2007, în acest an a crescut cu 4% numarul unitatilor de învatamânt autorizate, iar ASP apreciaza ca vor mai putea fi autorizate si alte scoli, gradinite si licee în care se fac reparatii. În perioada 25 august-15 septembrie vor avea loc alte actiuni de control în unitatile de învatamânt, pentru evaluarea gradului de remediere a deficientelor si a pregatirilor pentru anul scolar 2008-2009. (A.M.)

Sursa: http://www.gazetadecluj.ro/

12 aug. 2008

Proiect al Ministerului Sanatatii Publice: pupitre reglabile pentru elevi si doar doua teze pe saptamana (detalii)

Copiii vor avea la şcoală scaune reglabile şi pupitre care se pot înclina, în timp ce orarul va fi stabilit în aşa fel încât elevii să nu dea mai mult de două teze pe săptămână şi nici să susţină lucrări de control în prima şi în ultima zi a săptămânii. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile unui proiect al Ministerului Sănătăţii Publice, aflat în dezbatere publică.Proiectul Ministerului Sănătăţii reglementează condiţiile în care elevii trebuie să înveţe pentru a fi performanţi. Actul normativ prevede reducerea numărului de ore în învăţămâtul preuniversitar la cel mult patru pentru şcolari, patru sau cinci ore pentru elevii de la gimnaziu şi la cel mult şase ore pentru liceeni.Ora de educaţie fizică nu va mai fi ultima, iar orele de desen vor fi programate astfel încât elevii să beneficieze de lumină naturală. Prin acelaşi ordin, Ministerul Sănătăţii stabileşte că numărul de copii dintr-o creşă nu trebuie să depăşească 20, în timp ce numărul elevilor din clasele gimnaziale, liceale şi profesionale nu trebuie să fie mai mare de 30.În plus, unităţile de învăţământ, trebuie amplasate în afara arterelor intens circulate, în zone ferite de poluare şi zgomote. Documentul se referă şi la mobilierul care ar trebui să existe în unităţile de învăţământ. Acesta trebuie să fie ergonomic şi să uşureze schimbările de poziţie ale elevului şi să nu-l expună la traumatisme. Proiectul Ministerului Sănătăţii va rămâne în dezbatere publică până pe 10 septembrie.


Sursa: http://www.antena3.ro/Proiect-al-Ministerului-Sanatatii-pupitre-reglabile-pentru-elevi-si-doar-doua-teze-pe-saptamana_act_52764_ext.html
Antena3

7 aug. 2008

Proiect - metodologia desfasurarii examenului de Bacalaureat 2009 (detalii)

La adresa http://www.edu.ro/index.php/articles/10425 gasiti proiectul metodologiei desfasurarii examenului de bacalureat 2009, proiect supus dezbaterii publice.
Va rugam sa ne trimiteti propunerile dvs. de completare si modificare a acestei metodologii in format electronic pana in data de 20 august 2008 la adresa de e-mail: slipcluj@gmail.com.

Va multumim!

Calendarul examenului de Bacalaureat - sesiunea august - septembrie 2008 (detalii)


14 – 18 iulie 2008 - Înscrierea candidaţilor
18 august 2008 - Limba şi literatura română – proba A – proba orală
19 august 2008 - Limba şi literatura maternă – proba C – proba orală
20 august 2008 - Limba şi literatura modernă– proba B – proba orală
21 august 2008 - Limba şi literatura română – proba A – proba scrisă
22 august 2008 - Limba şi literatura maternă – proba C – proba scrisă
25 august 2008 - Proba obligatorie a profilului – proba D – proba scrisă
26 august 2008 - O probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării – proba E – probă scrisă sau practică
27 august 2008 - O probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării – proba F – probă scrisă sau practică
29 august 2008 - Afişarea rezultatelor (până la orele 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00)
30 - 31 august 2008 - Rezolvarea contestaţiilor
1 septembrie 2008 - Afişarea rezultatelor finale

Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalureat 2008 si Calendarul examenului de bacalaureat se gasesc la aceasta adresa http://bacalaureat.edu.ro/2008/


Mult succes tuturor!

6 aug. 2008

Nota M.E.C.T. pt. modificarea art. 104 alin. (3) din Legea 128/1997 privind Statutul personalului didactic (detalii)

In urma demersurilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a propus modificarea art. 104 alin.(3) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic in sensul decontarii cheltuielilor de naveta si pentru personalul didactic din cluburile si palatele copiilor, cluburile sportive scolare din unitatile conexe si din inspectoratele scolare, de la bugetul de stat.

Ordinul M.E.C.T. 4579/23.06.2008 (detalii)

Ordinul Ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului nr. 4579/23.06.2008 privind plata personalului didactic care face parte din comisiile pentru examenul national de bacalaureat - sesiunile anului 2008

4 aug. 2008

Structura anului scolar 2008-2009


Specificari zile de concediu

Către
conducerile unităţilor din învăţământului preuniversitar clujean
În atenţia domnului/ doamnei director,


Sindicatul Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean, vine în sprijinul dumneavoastră cu unele specificări privind acordarea zilelor de concediu pentru personalul didactic din unităţile dumneavoastră, a tichetelor cadou/creşă, a salariului de sfârşit de carieră, a primei de vacanţă:
I. Art. 27 (4) din Contractul Colectiv de Muncă Unic Judeţean la Nivel de Ramură Învăţământ, specifică faptul că sunt considerate zile nelucrătoare zilele de repaus săptămânal, 1, 2 ianuarie, prima, a doua zi, a treia de Paşti, 1 Mai, 1 Decembrie, 25, 26 decembrie, două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre sărbătorile religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestor culte. În consecinţă este logic faptul că dacă se acordă concediul de odihnă în varianta cu 78 zile calendaristice, respectivele zile nu se includ.
Art. 28(3) din acelaşi contract subliniază următoarele: „Cadrele didactice beneficiază de un concediu de odihnă de cel puţin 62 de zile lucrătoare, exceptând sâmbăta şi duminica şi zilele libere acordate prin lege cu ocazia sărbătorilor naţionale şi religioase, respectiv 78 de zile calendaristice.”
Art. 140 (3) din Codul muncii, referitor la această problemă specifică:
„Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.”

II. Pentru că din mai multe unităţi de învăţământ ni s-au adresat întrebări referitoare la dreptul acordării tichetelor cadou/creşă şi persoanelor angajate cu cumul, sau celor care nu sunt beneficiare ale Contractului Colectiv de Muncă Unic Judeţean la Nivel de Ramură Învăţământ se respectă întru totul prevederile Legii 193/2006, care atestă faptul că :
Art. 1. – „Societăţile comerciale, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, instituţiile din sectorul bugetar, unităţile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum şi persoanele fizice care încadrează personal pe bază de contract individual de muncă pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă.”
Art. 3. – (1) „Tichetele de creşă se acordă angajaţilor din cadrul unităţilor prevăzute la art. 1.”
Referitor la acest drept Contractul Colectiv de Muncă Unic Judeţean la Nivel de Ramură Învăţământ aduce următoarele lămuriri:
Art. 48. a) „Pentru asigurarea punerii în aplicare a dispoziţiilor Legii 193/2006 precum şi ale H.G. 1317/2006 privind aprobarea normelor de aplicare a legii Comisia Paritară a hotărât acordarea a unui număr de 7 tichete cadou/eveniment salariaţilor unităţii cu ocazia Sărbătorii Crăciunului, a Sărbătorii Paştelui, 15 septembrie, Ziua Educaţiei (5 octombrie), 1 Decembrie, 8 Martie, iar valoarea unui tichet cadou este de 50 lei.”
b) „În privinţa tichetelor de creşă sunt aplicabile dispoziţiile Legii 193/2006 precum şi ale H.G. 1317/2006 privind aprobarea normelor de aplicare a legii.”

III. În ceea ce priveşte acordarea salariului de sfârşit de carieră vă rugăm să respectaţi prevederile următoare:
Art.36 € „Acordarea a două salarii de bază avute în luna pensionării, salariaţilor care se pensionează la vârsta standard, şi (cf. art. 50 din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional pe anii 2007 – 2010) în funcţie de hotărârea Consiliului de administraţie al şcolii de la ultimul loc de muncă.”
De acest drept nu pot beneficia cei care nu sunt membri de sindicat sau aderenţi la contractul colectiv de muncă la care facem trimitere.
Unităţile care vor acorda acest drept persoanelor cărora nu li se cuvine pot fi acţionate în instanţă de către semnatarii acestui contract la nivel judeţean sau naţional.

IV. Prima de vacanţă
Art. 36. „Părţile contractante convin ca personalul din învăţământ să beneficieze de următoarele premii:
g) o primă de vacanţă, în condiţiile legii. Prima se acordă odată cu indemnizaţia de concediu şi este egală cu un salariu de bază al angajatului conform O.U.G. nr. 146/2007.”
Menţionăm că pentru prima de vacanţă am înştiinţat Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, pentru ca dumneavoastră să o puteţi solicita dacă v-aţi cuprins necesarul în proiectul bugetar al anului în curs.

Vă aducem la cunoştinţă faptul că aceste specificări pe care vi le facem au fost aprobate şi de Consiliu de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj din data de 09.06.2008.

Prezidiul S.L.I.P.C.
Preşedinte prof. Lucia Cojocaru
Vicepreşedinte inst. Vioara Temian

Indemnizatia de concediu

Legea 143 / 2008

Lege nr. 143/2008

din 10/07/2008
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 531 din 15/07/2008
pentru completarea art. 174 din Legea învăţământului nr. 84/1995

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. - La articolul 174 din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
"(2) În vederea facilitării accesului la procesul educativ în format electronic, se acordă fiecărui elev de liceu, odată cu repartizarea calculatorului, un dispozitiv de memorie detaşabil tip USB cu o capacitate de stocare de minimum 4 GB. Modalitatea de achiziţie şi de distribuire a dispozitivelor de memorie detaşabile se stabileşte prin hotărâre a Guvernului."
Art. II. - În termen de 3 luni de la adoptarea prezentei legi, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului va supune spre aprobare Guvernului măsurile necesare pentru achiziţia şi distribuirea dispozitivelor de memorie detaşabile, în vederea acordării acestora începând cu anul şcolar 2009-2010.
Art. III. - Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu completările aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
BOGDAN OLTEANU DORU IOAN TĂRĂCILĂ


Bucureşti, 10 iulie 2008.
Nr. 143.

Legea 144 / 2008

Lege nr. 144/2008

din 10/07/2008
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 531 din 15/07/2008
pentru completarea art. 7 din Legea învăţământului nr. 84/1995

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. - La articolul 7 din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (10) se introduc trei noi alineate, alineatele (11)-(13), cu următorul cuprins:
"(11) În cazul unui număr mai mare de 10 preşcolari, organizaţi în unităţi de învăţământ fără personalitate juridică, cu acordul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului se pot organiza cursuri în spaţii corespunzătoare din localitatea de reşedinţă a copiilor, prin deplasarea personalului didactic din unităţi preşcolare cu personalitate juridică, ce beneficiază de toate drepturile privind transportul şi delegarea, după caz.
(12) În cazul unui număr mai mare de 10 elevi din învăţământul primar, organizaţi în unităţi de învăţământ fără personalitate juridică, cu acordul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului se pot organiza cursuri în spaţii corespunzătoare din localitatea de reşedinţă a copiilor, prin deplasarea personalului didactic din unităţi şcolare cu personalitate juridică, ce beneficiază de toate drepturile privind transportul şi delegarea, după caz.
(13) Grupa de preşcolari sau clasa de elevi formată în condiţiile prevăzute la alin. (11) sau (12) se consideră catedră completă."

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
BOGDAN OLTEANU DORU IOAN TĂRĂCILĂ


Bucureşti, 10 iulie 2008.
Nr. 144.

Semnare Pactul National pentru Educatie


COMUNICAT

Membrii Biroului Operativ al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au participat astăzi, 18.06.2008, la Palatul Cotroceni, la o întâlnire cu Preşedintele României, Traian Băsescu, prilej cu care federaţia noastră a semnat Pactul Naţional pentru Educaţie.
În intervenţiile lor, reprezentanţii federaţiei au reiterat motivele pentru care Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ nu a semnat iniţial Pactul Naţional pentru Educaţie şi anume:
• Ignorarea problematicii salariaţilor din învăţământ, neidentificând nicio precizare referitoare la politicile de susţinere în dezvoltarea carierei didactice, a perspectivelor salariale care să motiveze un nou şi considerabil efort de însuşire şi punere în aplicare a cerinţelor şi răspunderilor ce le vor reveni, în asigurarea unor condiţii de muncă şi de viaţă decente;
• Modul de realizare a descentralizării financiare prin adoptarea principiului „finanţarea urmează elevul” şi nesoluţionarea problemelor legate de titularizarea în învăţământ.
Domnul Preşedinte Traian Băsescu a admis că observaţiile formulate de reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ sunt juste şi s-a angajat, în limitele prerogativelor sale, să susţină, ca ele să se regăsească în Proiectul de Strategie care priveşte educaţia precum şi în Pachetul legislativ al educaţiei.



Vicepresedinte F.S.L.I.
Prof. Lucia Cojocaru

Sedinta Comisiei de Dialog Social la nivelul M.E.C.T. (detalii)

In urma demersurilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a propus modificarea art. 104 alin. (3) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic in sensul decontarii cheltuielilor de naveta si pentru personaluldidactic din cluburile si palatele copiilor, cluburile sportive scolare, din unitatile conexe si din inspectoratele scoalre, de la bugetul de stat.

Sursa: http://www.fsli.ro/info2008/Nota_MECT_1997.pdf

Mesajul F.S.L.I. cu ocazia Zilei Invatatorului (detalii)