28 sept. 2010

FSLI a participat la Conferinţa privind impactul crizei economice asupra domeniului educaţional

Evenimentul a fost organizat de European Trade Comittee For Education (ETUCE) la Hotel Novotel, Bucureşti . Cuvântul de deschidere a conferinţei a fost semnat de toate federaţiile reprezentative din educaţie: FSLI, FSI „Spiru Haret”, FEN şi FNS „Alma Mater”.
În cadrul conferinţei au fost lansate concluziile studiului privind impactul crizei economice asupra domeniului educaţional. Astfel, România este inclusă în categoria ţărilor, în care finanţarea educaţiei a fost redusă. Ţările, unde criza economică a avut un impact negativ asupra educaţiei sunt: România, Croaţia, Cipru, Estonia, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Italia şi Marea Britanie.
România face parte şi din rândul ţărilor unde condiţiile de lucru ale profesorilor au suferit modificări: salariile au fost micşorate, orele suplimentare nu se plătesc, mai puţine perfecţionări profesionale. Multe dintre organizaţiile sindicale, care reprezintă angajaţii din învăţământ, au anunţat faptul că organizează o serie de manifestaţii prin care protestează faţă de această situaţie. Cele mai multe sunt: demonstraţiile, campaniile naţionale şi greva. Sindicatele din România au semnalat şi faptul că lipseşte dialogul social cu autorităţile statului, întrucât acestea nu sunt consultate atunci când sunt luate decizii cu impact naţional.
Potrivit studiului, în ţările care au încheiat un acord cu Fondul Monetar Internaţional, pentru acordarea unui împrumut, institutele naţionale de politici publice au legat reducerile bugetare din învăţământ de cerinţele acordului semnat cu FMI.

Departament Comunicare F.S.L.I.

Niciun comentariu: