23 sept. 2009

IN ATENTIA LIDERILOR DE SINDICAT DIN UNITATILE DE INVATAMANT

Prezidiul Sindicatului Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean face apel la toti membrii de sindicat ca in perioada 28 septembrie – 4 octombrie 2009, sa poarte sigla SLIPC in semn de protest fata de toate nedreptatile pe care le suportam si le vom suporta din cauza consecintelor asumarii raspunderii Guvernului Boc pe cele doua legi care ne privesc: Legea educatiei nationale si mai ales Legea unică a salarizarii personalului platit din fonduri publice.
Vineri, 25.09.2009, la Colegiul lideriilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, trebuie sa manadatam reprezentantul prezidului SLIPC pentru a defini pozitia S.L.I.P.C. referitoare la greva generala de o zi, din data de 5 octombrie 2009, organizata de Alianţa Bugetarilor şi la mitingul de protest din data de 7 octombrie 2009 organizat de confederatiile sindicale.
Sindicatul Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean a respectat până la ora aceasta calendarul formelor de protest al Alianţei Bugetarilor, pe care îl atasăm la prezentul comunicat
Alianţa Bugetarilor a definitivat calendarul protestelor
faţă de Legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice
Alianţa Bugetarilor a stabilit un amplu calendar de proteste ca urmare a micşorărilor salariale estimate prin intrarea în vigoare a Legii unice, printre acţiunile anunţate numărându-se pichetarea sediilor PD-L şi PSD, pe 30 septembrie, grevă generală pe 5 octombrie şi miting pe 7 octombrie. Pichetarea sediilor PD-L şi PSD va avea loc între orele 11.00 şi 13.00, în municipiile reşedinţă de judeţ, în timp ce, pe 7 octombrie, sindicaliştii îşi propun să facă miting şi marş de protest. "Facem demersuri să obţinem aprobare pentru traseul clasic, Guvern-Palatul Parlamentului", a declarat, pentru NewsIn, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Marian Pop. Mai mult, Alianţa Bugetarilor a anunţat că niciun membru de sindicat din sectorul bugetar nu se va implica în organizarea alegerilor prezidenţiale.
Printre acţiunile de protest se numără, de asemenea, sesizarea Avocatului Poporului cu privire la neconstituţionalitatea unora dintre articolele cuprinse în cele trei legi asumate săptămâna trecută de guvern şi strângerea de semnături pentru dezbaterea în parlament a legilor. "Vom apela, dacă va fi cazul, la o metodă care a dat rezultate în 2005, şi anume iniţiativa legislativă populară. Avem nevoie de 100.000 de semnături, pe care le vom strânge fără probleme dacă va fi nevoie, pentru a se dezbate în parlament articolele 48 şi 49 din Legea salarizării unitare, prin care se elimină sporurile câştigate de-a lungul timpului de angajaţii din învăţământ. La fel vom proceda şi cu Legea educaţiei naţionale, după ce guvernul se va decide asupra variantei finale", a precizat Pop. Greva generală din 5 octombrie a fost anunţată încă din 10 septembrie de către federaţiile sindicale care îi reprezintă pe poliţişti, personalul sanitar, cadrele didactice şi funcţionarii publici
În afara Legii unice a salarizării, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de obligativitatea celor zece zile de concediu fără plată şi de concedierea unui mare număr de salariaţi din sectorul bugetar. Prima acţiune de protest organizat de Alianţa Bugetarilor a fost pichetarea Palatului Parlamentului, chiar în ziua asumării răspunderii de către guvern pe Legea salarizării unitare, Legea educaţiei naţionale şi Legea privind reorganizarea instituţiilor publice. Alianţa Bugetarilor este formată din FSLI, Federaţia "Alma Mater", Federaţia "Spiru Haret", Federaţia Sanitas, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind", Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Muncă şi Solidaritate Socială, Federaţia Naţională a Statisticienilor, , Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor.
Notă: Rugăm liderii de sindicat din unităţile de învăţămâmt ca pana joi, 24.09.2009, orele 12 să trimită un mesaj în scris pe blog/fax sau telefonic prin care să ne comunice poziţia membrilor de sindicat în privinţa participarii /neparticipării la aceste forme de protest( greva gnerală din 5 octombrie, mitingul de la Bucureşti din 7 ctombrie a.c., ca primă urgenţă). Mandatul d-voastra va fi transmis de reprezentantul prezidiului S.L.I.P.C. la Colegiul liderilor F.S.L.I., din data de 25.09.2009.
Prezidiul S.L.I.P.C.:
Preşedinte, prof. Lucia Maria Cojocau
Vicepreşedinţi: inst. Vioara Temian, prof. Grigore Tarţa

Un comentariu:

Anonim spunea...

Suntem de acord cu formele de protest propuse. Trebuie sa fim uniti si sa ne aratam nemultumirea prin participarea noastra. Desigur, suntem de acord ca reprezentantul prezidiului SLIPC, la Colegiul liderilor FSLI sa duca mesajul nosru afirmativ. Daca vor indrazni sa ne taie toate sporurile si sa aplice grila de salarizare conform prevederilor Legii salarizarii unice, va fi jale. Atunci mergem pana in panzele albe, cu greva pe termen nelimitat, si-au batut joc de noi in ultimul hal.Daca guvernantilor nu le pasa de invatamant, sa incercam noi sa-i determinam sa-si reconsidere punctul de vedere fata de noi.Oare dansii chiar nu au copii sau nepoti? Cat si-au sacrificat din venituri pentru ei?! Va invit sa meditati, stimati colegi, sa fim uniti in actiunile noastre si sa nu cedam in a lupta pentru drepturile noastre, fie si cu sacrificiul de a intra in greva generala, asa cum am spus, ca si asa nu ne platesc.