26 mai 2010

Lista finală a măsurilor de austeritate

(...)

Vor fi afectate de măsurile de austeritate:
- renta viageră a sportivilor scade cu 25%
- bursele de cercetare cu 25%
- indemnizaţiile oamenilor de ştiinţă scad cu 25 %
- salariile preoţilor scad cu 25%
- salariile bugetarilor scad cu 25%
- pensiile scad cu 15%
- indemnizaţia pentru creşterea copilului scade cu 15%
- ajutorul de şomaj va fi mai mic cu 15%
Sunt eliminate:
- subvenţiile pentru încălzire
- biletele de odihnă pentru pensionari
- trusoul pentru nou-născuţi
- ajutorul pentru tinerii căsătoriţi
- facilităţile de transport pentru pensionari şi profesori
- al 13-lea salariu
Se impozitează:
- tichetele cadou, de creşă, de vacanţă şi de masă
- dobânzile la depozitele la vedere/conturi curente şi la termen
- plăţile compensatorii
- salariile programatorilor

Premierul a enumerat categoriile sociale care NU vor fi afectate de măsurile de austeritate:
- Reducerile anunţate nu afectează salariul minim pe economie. Nimeni nu va primi în mână în România un salariu mai mic de 600 de lei şi după aplicarea măsurilor de austeritate.
- Este păstrată pensia socială minimă garantată de 350 de lei. Nimeni în România nu va avea o pensie sub această sumă. "O vom coserva pentru a-i proteja pe cei care sunt cei mai vulnerabili în societatea românească", a spus Boc.
- Este păstrat venitul minim garantat, în funcţie de numărul membrilor familiei, ca o formă de prevenire a sărăciei extreme.
- Nu sunt afectate multe prestaţii sociale importante care vizează diverse categorii ale populaţiei. 35 de prestaţii sociale nu sunt afectate de măsurile de austeritate.
- Măsurile de austeritate nu afectează alocaţia pentru copii. "Orice copil benificiază până la 2 ani de o alocaţie din partea statului. Alocaţia până la vârsta legală este asigurată în continuare. Până la doi ani, se menţine şi plata alocaţiei de 200 de lei. După doi ani, este de 42 de lei", a precizat premierul.
- Indemnizaţia pentru mame va fi redusă cu 15%, dar nu va fi mai puţin de 600 de lei, plus 200 de lei pentru fiecare copil până la doi ani. Nicio mămică nu primeşte mai puţin de 800 de lei.
- Nu este afectată alocaţia complementară pentru copiii, monoparentală, de plasament, pentru copiii cu handicap, stimulentul de copil, indemnizaţiile pentru creştere pentru copii cu handicap, indemnizaţia de hrană HIV SIDA, indemnizaţia persoanelor cu handicap grav. Bugetele pentru handicap nu sunt afectate.
- Ajutoarele pentru refugiaţi nu sunt afectate, pensiile invalizilor, veteranilor, indemnizaţiile persoanelor persecutate politic nu sunt afectate, abonamentele telefonice pentru veteranii de război.
- Artiştii şi pensionarii care lucrează în mediul de creaţie nu sunt afectaţi.
- Bursele studenţilor şi ale elevilor nu sunt afectate.
- Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor. Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului după avizul CES.
Măsurile de austeritate sunt aplicate până la 31 decembrie 2010, în condiţiile în care din 2011 vor fi aplicate Legea pensiilor şi modificările la Legea salarizării.

Sursa: http://www.realitatea.net/lista-finala-a-masurilor-de-austeritate--cine-sufera--cine-scapa_715536.html

Niciun comentariu: