6 oct. 2011

GHIDUL DEBUTANTULUI


Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ vă oferă acest GHID AL DEBUTANTULUI (pdf), care sintetizează informaţiile pe plan profesional şi legislativ, ce vă sunt necesare la început de drum în cariera didactică, precizând şi sursele on-line de aprofundare a acestor informaţii.
Întrucât legislaţia în învăţământ este destul de stufoasă şi însoţită de numeroase metodologii şi instrucţiuni de detaliere, vă sfătuim ca pentru clarificări în situaţii concrete să colaboraţi cu Sindicatul Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean, cu care puteţi lua legătura direct la sediul nostru, pe adresa de mail a sindicatului sau consultând blogul. Mizăm pe interesul d-voastră pentru consilierea pe care v-o putem acorda şi sperăm ca întrebările şi intervenţiile d-voastră să fie cât mai dense şi mai aplicate, pentru ca activitatea sindicală însăşi să se adapteze fidel la preocupările d-voastră socio-profesionale.
Informaţiile pe care vi le oferim în capitolul referitor la angajarea în învăţământ se adresează celor care sunt interesaţi de încheierea unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Ele se corelează cu informaţiile legate de activităţile didactice cuprinse în fişa postului şi cu precizări legate de salarizare. Drepturile prevăzute de lege pentru lucrătorii din din sistemul de învăţământ sunt, datorită unui activism sindical exemplar de peste două decenii, mai ample decât în alte sectoare de activitate, dar nici obligaţiile de natură profesională nu sunt puţine. Sperăm că nu veţi avea nevoie de precizările de la capitolul privind răspunderea disciplinară, dar noi le-am cuprins în ghid pentru a prevedea eventuale abuzuri administrative.
Insistăm pe informaţiile legate de perfecţionare şi de paşii în cariera didactică, inclusiv cursurile, mobilităţile şi stagiile din programele europene. Nu le consideraţi o obligaţie, ci un drept, mai ales că vă aflaţi la vârsta la care receptivitatea şi efervescenţa intelectuală permit să vă afirmaţi. Nu cedaţi altora locul d-voastră în aceste programe, deoarece tinerii sunt principalul grup ţintă.
Va dorim lectura placuta !

Un comentariu:

Viorica spunea...

Cu siguranta ca cei care-l vor rasfoi vor sesiza utilitatea lui.
El se adreseaza deopotriva directorilor institutiilor de invatamant si liderilor de sindicat, mai ales celor mai nou alesi in aceasta functie.
Pacat ca putini dascali au onorat invitatia la aceasta sarbatoare. Poate la anul sa fie mai multi... Cine stie?