20 oct. 2011

Ordin nr. 5553/2011 - metologie echivalare studii de scurta durata

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 733 din 19/10/2011


21 de comentarii:

Anonim spunea...

Acest ordin prin conditiile impuse este aberant si impracticabil...Nu le,poti indeplini,si nu au nici o legatura cu diploma..se cere gradul i,si 5 ani de calificative,numai si numai de foarte bine...in schimb la educatoare,metodologia nr 5484,e mai rezonabila,deoarece solicita,numai definitivatul,si calificativ pe 2 ani,de foarte bine...
E o metoda de a ne trimite din nou la universitate si sa mai dam 100 milioane,sa ne finalizam studiiile,ca mai aopi sa ne ceara alte acte si alte studii,dar tot pe banii nostrii!!

Anonim spunea...

Sindicatul trebuie sa se sesizeze din oficiu,si sa combata aceste metodologii,prostesti,si antisociale,in justitie...se strang o groaza de bani,din cotizatii!!

Anonim spunea...

Sunt de acord,cu Anonim,deoarece noi cu diploma de IP3 acum 25 de ani,am dat admitere si am trait,studiat,in conditii,mult mai grele decat azi..iar ministerul,ne desfiinteaza acum totul,si face din diplome hartie de toaleta..

ne aude cineva?

Cititi metodologia pana la capat cu art 6,care ne transforma in cadre necalificate!!

Vioara spunea...

Ma adresez stimatei colege/coleg, care spunea ca "Sindicatul trebuie sa se sesizeze, se strang destui bai din cotizatie". De acord, dar mai intai dumneavoastra personal, cu identitate la vedere, trebuie sa ne faceti noua sesizarea prin care va exprimati nemultumirea, sa aduceti actele doveditoare ca sa putem inainta actiunea in instanta.Altfel, cui si la ce/cine ne-am sesiza? Cred ca am demonstrat ca aparam drepturile membrilor nostri de sindicat apeland la aceasta modlaitate, chiar daca sentinte definitive si executorii sunt deocamdata in sertar.

Sindicatul spunea...

Cred totusi ca au legatura cu diploma...Daca v-ati completat formarea initiala, trebuie sa demonstrati "plusul de valoare " pe care il aduceti prin activitatea dumneavoastra post/studii. In privinta platii acestor studii, in vederea echivalarii, aveti dreptate, nu stiu ce sa mai inventeze ca sa nu ne plateasca pentruca nu au bani. V-am auzit..stimata colega/coleg. Cum ar putea sindicatul combate aceste metodologii fara ajutorul celor in cauza? Nu vedeti ca si drepturile castigate in instanta intarzie sa fie puse in aplicare? E nevoie de contestarea pe acte si actiune in instanta, nominalzand persoanele nemultumite. Ministarului ne-am mai adresat si cu alte ocazii, iar raspunsul primit a fost...sa asteptam metodologiile( ma refer aici la colegii absolventi ai Facultatii de Psihologie-Sociologie din cadrul Universitatii "Spiru Haret"). Va asteptam la sediu, daca sunteti sindicalistii nostri.

Robert spunea...

Un principiu de drept elementar spune ca o lege nu poate avea efecte retroactive.
Daca un cadru didactic a obtinut o diploma profesionala acum 25 de ani care i-a dat dreptul sa profeseze o meserie, (ma refer la invatator sau IP3 etc.), si legea respectiva nu l-a obligat atunci, si nici pana acum, sa obtina gradele didactice 2, respectiv 1, ci numai definitivatul in invatamant, mi se pare ca este irational sa se dea o lege prin care sa se solicite in 4 ani ceva ce este irealizabil: obtinerea acestor grade didactice.
Da, din momentul aparitiei acestei legi, cei care absolva invatamantul universitar de scurta durata prin colegiul cu durata de 3 ani sau altele asemenea studiilor mentionate in Ordinul 5553/2011, vor trebui sa respecte Ordinul in cauza...
Aaaa... nu mai exista?... Asta e...
A aplica Ordinul 5553/2011 la invatatoarele cu o vechime in invatamant de 30 de ani, care nu si-au continuat studiile obtinand o diploma de studii superioare in domeniu, sau nu au gradul didactic 2 sau 1, respectiv la cadrele didactice cu IP3 este aberatie!!!
Interzicerea exercitarii profesiei dobandite acum 15, 20, 30 de ani printr-un asemenea act normativ este asemanator cu faptul de a interzice unui inginer cu o experienta de 30 de ani dreptul de a profesa ca inginer pentru simplul fapt ca nu a urmat cursuri postuniversitare de master in domeniu acum 2 ani...
Sunt tare curios cum vor pune in aplicare acest Ordin. Dupa 4 ani, celor care nu corespund cerintelor acestui Ordin, cel mai probabil li se va desface contractul individual de munca pentru necorespundere profesionala...:)
Si atunci vor urma actiunile in instanta, care vor dura ... si se vor finaliza foarte probabil cu sentinte de repunere in drepturi, si despagubiri morale...
Oricum, pana atunci, sunt de acord, este sarcina celor care apara interesele si drepturile profesorilor sa ridice problema, adica a sindicatelor...

Anonim spunea...

Sunt absolventa de liceu pedagogic cu gradul I si licenta in psihologie. Ce ar trebui sa fac acum, sa merg la o alta facultate de unde nu voi invata nimic?

Anonim spunea...

Liceu pedagogic +IP3=8 ani studiu in domeniu= echivalare cu multe piedici.
Liceu pedagogic +orice licenta(drept,cotabilitate,inginer etc.)nimic in domeniu=platit profesor fara nici o echivalare.
Atunci o asistenta medicala + orice licenta,de ce sa nu fie platita ca medic?Precedentul exista deja.
Numai interese si prin legile acestea!

Vioara spunea...

Prea multe discutii pe marginea acestor metodologii!!! Ce ar fi sa veniti la sediul SLIPC si sa faceti o declaratie sub acoperire, cu acte doveditoare, ca sa putem face actiune in instanta?! Altfel, vorbim degeba. E usor sa citici, faceti propuneri, observatii pe articole, ce ar trebui schimbat. Adunam toate prounerile si le trimitem Federatiei, Comisiei pentru Invatamant din cadrul Senatului. Exista acolo un proiect de modificare a LEN, la care Sindicatele si-au adus contributia.

Anonim spunea...

cum poate cineva sa compare facultatile, fie si IP3, cu ,,glumele" de institute superioare de azi gen spiru harete

Anonim spunea...

acest ordin se refera si la maistri instructori.noua ne cer modulul de psihopedagogie chiar daca avem toate gradele did.stie cineva unde se face modulul 1 de psihopedagogie?am o vechime de 20 de ani la catedra si inseamna ca peste 4 ani voi fi platit necalificat.

Vioara spunea...

Stimate coleg, Pentru modulul pedagogic va puteti adresa DPPD-ului. Si colegii profesori ingineri au procedat la fel.Mai nou in cadrul fiecarei facultati exista si acest curs, pentru cei care urmeaza acum studiile superioare, dar pentru cei in situatia dumneavoastra acolo trebuie sa va interesati.

Anonim spunea...

E mai usor sa nu faci o facultate si sa devi profesor, decat sa ti se recunoasca o facultate fie ea si de 3 ani, la care ai mers zi de zi.
Comparati echitatea intre cele doua ordine 5553 si 5484.

Anonim spunea...

ASTA ESTE!!! DUPA 1990 E MULTA BIROCRATIE...SE CER FEL DE FEL DE STUDII, CURSURI,ETC...IN LOC SA SE INSISTE PE REZULTATELE OBTINUTE CU COPII...AVEM NEVOIE DE REZULTATE PRACTICE.....DACA AM BANI POT SA OBTIN ORICE DIPLOMA DORESC...SAU CREDITE.....NUMAI CA SA MA BAT CU PUMNII IN PIEPT CA AM FACULTATE!!!!
S-A DARAMAT INVATAMANTUL ROMANESC..CARE EREA FOARTE RECUNOSCUT PE PLAN MONDIAL!!!!!SE FACEA CARTE DOMNILOR!!!!!PACAT..MARE PACAT...

Anonim spunea...

Sunt absolvent Lic.ped +colegiu instit 3 ani , zi, cu examen final de 5 ore , scris, nu de 40-50 minute pe un calculator !!!. Acest ordin este ABERANT !!! AM GR.DID. II peste 10 ani de serviciu....ce solutie am cf . acestui ordin? sa rup diploma de SSD si sa raman doar cu cea de LIc. ped? De fapt, asa-mi trebuie, daca nu am plecat din nenorocirea asta de tara !!!!si asa ne trebuie tuturor daca nu reactionam !!! de ce ne vaicarim?!ESTE NUMAI VINA NOASTRA !!!

Sindicatul spunea...

Stimate coleg,
Am mai raspuns la astfel de apleluri.Am scris chiar un articol la "Tribuna invatamantului" exprimandu-ne aceesi nemultumire, dar nu l-am semnat "Anonim". Am prostestat in fata MECTS zile in sir, la nivel de federatie, noi Clujul in data de 18 noiembrie, unde ne-am spus pasurile. Dar ca sa poti actiona cerand modificarea, amnendarea unor metodologii, e nevoie de un act scris si care trebuie sa aiba sustinerea prin semnaturi a propunerilor dumneavoastra. In instanta nu se poate actiona decat dupa ce s-ar poduce retrogradarea incadrarii. Daca sunteti atat de tanar/tanara, de ce nu va dati gradul didactic I, de ce nu va completati studiile si sa va obtineti atestatul in urma licentei?! In felul acesta n-ati mai avea probleme de aceste tip, niciodata. Chiar dumneavoastra ati recunoscut ca acum e mai usor sa obtii o diploma, numai sa va adesati unei facultati acreditate. Sindicatul va poate sprijini in felul in care v-am specificat mai sus.Si va auzim. Dar cui sau pentru cine sa luptam, pentru un "Anonim", chiar nu vreau sa va jignesc, dar nci un memoriu nu are valoare, chiar MECTS-ului daca l-am trimite, fara sustinere reala.

bacu tereza spunea...

axosyAs dori sa mi se spuna cei care au terminat studii superioare cu durata de trei ani , cu diploma de absolvire , promotia 1987 si cu o vechime de 24 ani , titular , avand numai definitivatul ce ar trebui sa faca conform ordinului?nimic , sa- si astepte sentinta ?

Anonim spunea...

am obtinut anul trecut la examenul de titularizare nota 7.75..in prezent lucrez pe un post de invatatoare care devine anul acesta vacant..as dori sa stiu daca ma pot titulariza pe post cu media de anul trecut fara sa mai dau si anul acesta examen....

Anonim spunea...

Inadmisibil! Nu e posibil ca,intr-o tara europeana,un simplu absolvent de LICEU(fie el si pedagogic,tot liceu e!)sa fie incadrat ca PROFESOR(daca are "n" ani de invatamant,gradul si vechimea),in timp ce un absolvent al unui liceu+Colegiu pedagogic sa fie incadrat doar ca INSTITUTOR! Doamne,in ce tara traim? Asta e,cu adevarat,SF! Ce-or fi avand absolventii de liceee pedagogice in plus fata de cei cu alte studii superioare pregatiti pentru a preda in invatamant,habar n-am! Dreaq stie! Doar pentru ca aceasta madam Oana Badea din MECTS este absolventa a unui liceu pedagogic e suficient sa-i faca pe niste simpli absolventi de liceu, PROFESORI? Si atunci cei care au INVESTIT pentru a-si completa studiile, ei ce castig au? Raspuns: ZERO!Un mare ZERO BARAT! Doamna Badea,du-te,cucoana,si spanzura-te! Nu se poate sa-i faci pe niste bieti absolventi de liceu PROFESORI peste noapte!Rushine sa-ti fie!Ii jignesti pe toti cei ce,cu eforturi intelectuale si financiare(caci la noi totul costa),si-au depasit statutul de "invatator"pentru a-l atinge pe cel de "profesor"!!!!REVOLTATOOOOOOOOOR!!!Am colegi invatatori care-mi rad azi in nas:"Ei,vezi? Tu ai investit bani,ai fost la cursuri si sesiuni de examene,...si ce ai castigat?!? Caci eu,desi nu am decat liceul pedagogic si am stat bine-mersi acasa,iata ca sunt si eu profesor,exact ca tine"!Inc-o data, MECTS,RUSHINE,RUSHINE,de trei ori RUSHINE! Nu asa vom intra in UE,furandu-i si pacalindu-i pe cei ce au studiat!

petrescu spunea...

Art.6 si art.8 sunt identice ca nivel de studii.
Atr. 7 si art.8 insa nu cer acelasi grad didactic,desi se ajunge la acelasi atestat.
Care ar fi explicatia?
Ma refer la Ord.5553

petrescu spunea...

Scuze dar sunt revoltat,este vorba de art.6si7 in paralel cu art.8 si9.