21 oct. 2011

Ignoranța Guvernului pune în pericol viața preșcolarilor

COMUNICAT DE PRESA FSLI

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, precum și Guvernului României, că trebuie să ia de URGENȚĂ măsuri privind creșterea numărului de posturi și de spații în grădinițe.
Din cauza deficitului de personal și a supraaglomerării grupelor de învățământ preșcolar, s-a ajuns la situații grave în care copiii au avut de suferit. Reamintim cele două cazuri petrecute la Baia Mare și în București. 
Salariile prea mici și condițiile de muncă au dus la demisii în rândul angajaților din învățământul preșcolar. Totodată, blocarea posturilor prin actele normative emise de Guvernul României nu permite angajarea personalului de specialitate acolo unde se impune acest lucru. Sunt numeroase cazuri în care grădinițele au nevoie de bucătărese, îngrijitoare etc.
O altă problemă este cea generată de decizia MECTS de a nu degreva de norma didactică directoarele de grădinițe. Astfel, acestea sunt obligate să desfășoare atât activitatea didactică la grupe, cât și să își îndeplinească atribuțiile manageriale. Aceste educatoare-directoare sunt nevoite, de multe ori, să lase grupele de copii nesupravegheate pentru a putea rezolva problemele administrative ale unității de învățământ.
Din datele pe care le deținem, în acest moment, la nivel național, în grădinițe deficitul de educatoare se ridică la peste 3.500. În același timp există și o lipsă acută de personal administrativ.
“Lipsa educatoarelor precum și lipsa spațiilor au dus la o situație ILEGALĂ: avem grupe la grădiniță, cu 30-40 de copii, în condițiile în care legea spune că trebuie să fie maximum 20. Nu putem reproșa nimic cadrelor didactice pentru cele două cazuri, pentru că singurii vinovați sunt Ministerul Educației și Guvernul României. Oare ce așteaptă cele două instituții, cu putere de decizie, să se mai întâmple, pentru a lua măsurile necesare, astfel încât să avem locuri în grădinițe și cadre didactice suficiente? Este regretabil ceea ce s-a întâmplat și sper ca nicio familie să nu mai treacă prin momentele extrem de grele  prin care trec familiile copiilor accidentați din Baia Mare și București. Prin lipsa de reacție, Guvernul României și Ministerul Educației nu fac decât să își bată joc de viața copiilor. Atragem atenția că atâta timp cât nu vor fi luate măsuri, astfel de cazuri se pot repeta”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.
Contact:
Simion Hancescu, președinte FSLI- 0722.779.716
Marilena Gheorghiță, Departament Comunicare FSLI- 0728.999.847

Niciun comentariu: