11 oct. 2011

Seful CSM ii cere lui Anastase respingerea legii esalonarii platii titlurilor executorii

Presedintele CSM, Horatius Dumbrava (foto), i-a transmis o scrisoare Robertei Anastase, in care arata ca se impune respingerea de catre Camera Deputatilor a Legii de aprobare a OUG privind esalonare a platii drepturilor salariale castigate in instanta de bugetari.
Potrivit scrisorii transmise de Dumbrava, care a fost afisata pe site-ul CSM, "adoptarea unor acte normative succesive prin care este esalonata plata drepturilor salariale acordate personalului din sistemul bugetar, prin hotarari judecatoresti ce constituie titluri executorii, constituie o incalcare a dreptului de acces la justitie al titularilor acestor titluri executorii".
De asemenea, seful CSM sustine si ca statul nu poate fi scutit de obligatia sa de a garanta fiecarei persoane dreptul la executarea unei hotarari judecatoresti definitive si executorii intr-un interval rezonabil. "(...) autoritatile nu pot invoca lipsa de fonduri sau a altor resurse pentru a justifica neexecutarea unor hotarari judecatoresti", sustine Dumbrava.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii arata ca, prin aplicarea actului normativ in discutie, s-ar ajunge in situatia in care executarea unei hotarari judecatoresti din 2008 ar urma sa se finalizeze abia in 2016, "or, intr-o astfel de situatie, este evident ca cerinta executarii hotararilor judecatoresti definitive si executorii intr-un interval rezonabil este incalcata flagrant".
In finalul scrisorii, Dumbrava arata ca "se impune respingerea OUG 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar".
Comisia de Buget a Camerei Deputatilor a aprobat, in luna septembrie, un raport preliminar favorabil pe OUG 71/2009 unde se stabileste ca termenul de plata a drepturilor castigate in justitie de bugetari va fi extins pana in 2016 si ca se vor modifica si procentele de returnare a banilor.
Potrivit raportului Comisiei de Buget de la Camera si preluat practic fara modificari de la Comisia Juridica, "plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel: in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu, in anul 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu, in anul 2014 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in anul 2015 plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in 2016 se plateste 35% din valoarea titlului executoriu".
Inainte de aceasta modificare a OUG n.r 71/2009, sumele devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2009 erau platite in felul urmator: in anul 2010 se plateau 34% din valoarea titlului executoriu, in 2011- 33%, in 2012 tot 33%.

Niciun comentariu: