22 mai 2012

Liviu Marian Pop, ministrul interimar al Eucatiei: Despre PREGATIREA clasei pregatitoare


Aud zilele aceste diverse declaratii a unor fosti ministri, analisti si comentatori pe marginea clasei pregatitoare. Ma simt nevoit sa fac cateva clarificari absolut necesare. Nu vreau sa ii las fara informatii necesare in a ssustine un punct de vedere corect.

1. Pana in 1 martie era nevoie de Hotararea de Guvern cu cifra de scoilarizare (asta pentru a sti CATI COPII sunt in clasa pregatitoare si nu numai). O voi rezolva miercuri 24 mai.
2. Pana in 1 aprilie era nevoie de retaua scolara (cate clase, la ce scoli, etc). Inclusiv borsura pentru admitere este in intarziere. O voi rezolva joi 25 mai cel tarziu.
3. E nevoie ca unitatile scolare sa fie validate de catre Consilile locale. Acest lucru este stabilit in LEN. Nerezolvata pana in acest moment. Sper sa rezolv cat mai repede.
4.Programa scolara este singurul lucru aprobat.
5. Mobilier: (intarziere) 26 milioane de lei (bani de la bugetul de stat din luna decembrie a anului 2011) repartizati pe 8 regiuni. Fara procedura de achizitie pana in data de 21 mai. Un centru din cele 8 au finalizat procedura. Imposibil din acest moment ca pana in 10 septembrie sa avem mobilier in scoli. Singura solutie a fost repartizarea pe unitati scolare a sumelor si porcedura de achizitie sa fie in obligatia directorului. Suplimentar am cerut un aviz de la Ministerul Sanatatii. Rezolvat marti 22 mai prin ordin de ministru.
6. Materiale didactice: (foarte mare intarziere) 23 milioane de lei (bani din fonduri europene). Este nevoie de hotarare de guvern pe care sper sa o aprobam saptamana viitoare. Aici trebuie licitatie nationala deci sunt sanse mari sa nu fie in 10 septembrie mobilierul in scoli. Anticipat imi cer scuze fata de parinti.
7. Corpul profesoral: (intarziere) Nu este pregatit in acest moment pentru noua programa. Obligatorie este incadrarea cu personal aflat in sistem in acest moment pentru ca in luna august sa fie format in acest sens. Nu ne putem permite sa punem un debutant la clasa pregatitoare. Pentru rezolvarea acestei probleme este nevoie de o completare a Legii educatiei nationale. Pregatesc acest act normativ pentru sedinta de guvern de sapatamana viitoare.
8. Pentru locul de joaca in clasa nu este prevazut NICI UN LEU. Caut resurse la rectificarea bugetara.
9. Manuale scolare nu sunt prevazute cu finantare sau editare nicaieri.

Asa arata in acest moment pregatirea acestei clase. Este usor sa arunci vorbe. Insa e nevoie de fapte. E o obligatie morala a ministerului sa asigure accesul egal la o educatie moderna, fiecarui copil. Se pare ca fosti ministri nu au avut acest scop. Doar o intarziere a deciziilor din partea acestora.
Ma intreb daca intentionat au facut acest lucru.
Sau poate nu se pricep?
Sau poate nu isi doreau cu adevarat sa infiinteze aceasta clasa?

Niciun comentariu: