Ministrul nominalizat pentru Educaţie, Ecaterina Andronescu, a afirmat la audierea în faţa comisiilor reunite ale Parlamentului, că sunt necesare modificări în privinţa examenului de bacalaureat şi că tezele unice nu i se par potrivite pentru admiterea în liceu.
În termeni generali, Andronescu a spus că va milita pentru o educaţie care să pună accentul mai mult pe competenţe, şi nu pe acumularea de informaţii. Altfel spus, elevii şi studenţii să nu înveţe, de cele mai multe ori mecanic, informaţii care nu le vor fi necesare în domeniul pe care intenţionează să îl aprofundeze.
În prezent, media obţinută de elevii claselor a VII-a şi a VIII-a la tezele cu subiect unic este luată în calcul la admiterea la liceu. Astfel, potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educaţiei, elevii sunt admişi la liceu fără examen, ţinându-se cont de media generală a notelor obţinute la tezele cu subiect unic, care are o pondere de 50 la sută din nota finală, şi de media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are tot o pondere de 50 la sută din nota finală.
În privinţa bacalaureatului, acesta se va desfăşura, în 2009, se va desfăşura, după o procedură similară celei de anul acesta, potrivit metodologiei publicate, pe 1 septembrie, de Ministerul Educaţiei, în ciuda numeroaselor contestaţii aduse de părinţi, profesori, sindicate şi organizaţii ale societăţii civile. Examentul de bacalaureat de anul acesta a fost sursa multor controverse, legate în principal de publicarea listei de subiecte pe internet, procedură despre care s-a spus că ar încuraja copiatul şi corupţia.
Andronescu a mai afirmat că salarizarea nediferenţiată nu este, în opinia sa, o metodă de a motiva cadrele didactice. "Stabilirea unor criterii de performanţă şi de salarizare diferenţiată reprezintă puncte foarte importante în creşterea calităţii în sistemul de învăţământ", a precizat ea.
În acelaşi timp, ministrul nominalizat de PSD a reafirmat faptul că Legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%, care a stârnit un imens scandal înainte de alegeri, trebuie aplicată. "Avem o lege pe care avem obligaţia să o aplicăm. Aşteptăm cu deosebit interes întocmirea bugetului şi promovarea lui în Parlament. Trebuie să se asigure ceea ce legea dă educaţiei, şi anume finanţarea cu cele 6 procente din Produsul Intern Brut", a spus Ecaterina Andronescu, după ce, sâmbătă, afirmase că nu ştie dacă vor fi fonduri suficiente pentru mărirea salariilor cu 50%.
După audierile la care au fost chemaţi, duminică, toţi miniştrii nominalizaţi pentru cabinetul Boc, comisiile reunite ale parlamentului vor întocmi rapoarte de admitere sau de respingere, pentru fiecare demnitar propus în parte. Rapoartele nu influenţează însă accederea acestora în funcţie, care va fi decisă, luni, de plenul parlamentului.
Sursa: NewsIn
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu