12 dec. 2008

Profesorii pacaliti de Tariceanu

Premierul se razbuna si ii lasa pe dascali fara leafa de Sarbatori * In 12 judete ei nu au primit lichidarea pe noiembrie, iar despre majorarile promise, nici pomeneala
Premierul Tariceanu lasa mostenire o adevarata harababura in salariile profesorilor, drept pedeapsa pentru indrazneala lor de a protesta in strada pentru cele 50% obtinute prin lege. Nu numai ca a amanat si modificat, prin ordonante succesive, aplicarea Legii 221/2008, ci razbunarea sa a mers pana acolo incat a "uitat" sa onoreze cu lichidarea pe noiembrie o treime din cadrele didactice. In aceste conditii, peste 100.000 de profesori si personal auxiliar nu vor avea bani de sarbatori. De parca nu era de ajuns ca primesc tichete cadou in mod discriminatoriu, in functie de fondurile primariilor.
Cum era de asteptat, sin­dicatele au fost cele care au facut publica "teapa" Guvernului Tariceanu, primita "cadou" de Mos Craciun de salariatii din invatamant din 12 judete: Dolj, Calarasi, Maramures, Timis, Iasi, Arges, Bacau, Bihor, Buzau, Galati, Gorj si Satu Mare. La acestea se adauga sectoarele 2 si 6 din Bucuresti, ale caror primari au avertizat ca nu au primit banii pentru acordarea salariile din decembrie. Cele trei federatii reprezentative din preuniversitar - FEN, FSLI si FSI "Spiru Haret" - asteapta de o saptamana un raspuns favorabil din partea Executivului, cu care sa inlature temerile profesorilor ca vor ramane cu buzunarele goale de sarbatori. Sedinta de ieri a Guvernului a trecut fara ca pe ordinea de zi sa se afle vreun proiect care sa repare nedreptatea la care sunt supusi dascalii.
Mita electorala
La rectificarea de buget din 25 noiembrie, Guvernul a impartit peste 500 de milioane de lei anumitor primarii, cu argumentul ca trebuie achitate lefurile salariatilor din invatamant. Cum insa operatiunea s-a produs in timpul campaniei electorale, sindicatele suspecteaza, pe buna dreptate, ca banii s-au irosit in scopuri "neortodoxe", din moment ce dascalii nu si-au pri­mit banii. "Tariceanu a descoperit in bugetul Educatiei un excedent financiar tocmai bun de folosit ca mita electorala, dupa ce a refuzat majorarea salariilor in invatamant, sub pretextul ca nu sunt bani, dupa ce a dezinformat si instigat opinia publica impotriva profesorilor, si dupa ce a cerut parintilor si elevilor sa spuna la ce investitii in infrastructura ar trebui sa se renunte pentru majorarile salariale. Astfel, prin cea de a patra rectificare negativa a bugetului Educatiei, 570 milioane de lei au fost dirijati catre domenii menite sa aduca partidelor ce inca guverneaza un retus al imaginii si cateva voturi in plus. Prin aceasta ultima rectificare, Guvernul a recunoscut implicit ca pana acum ne-a mintit, si ca in buget existau sumele necesare aplicarii Legii nr. 221/2008 incepand cu 1 octombrie", reclama Constantin Ciosu, secretarul general al Federatia Educatiei Nationale (FEN). Sindicalistii solicita imperativ atat premierului cat si "poetului Vosganian" sa explice de unde provin banii rectificati si "la ce marete proiecte a trebuit sa se renunte pentru a acoperi promisiunile demagogice si nesustenabile facute pana acum".
Somatie publica
FEN cere Guvernului "sa inceteze cu agresiunea salariatilor din invatamant" si "someaza Ministerul Educatiei sa deblocheze de urgenta fondurile pentru asigurarea salariilor pe luna noiembrie". Totodata, federatia cere sanctionarea persoanelor vinovate, in conformitate cu art. 38, alin. 4 din Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura - invatamant. "Dupa ce a anulat prin ordonante de urgenta repetate legea de majorare a salariilor personalului didactic incepand cu data de 1 octombrie a.c., Executivul nu este in stare nici macar sa asigure salariile pentru sfarsitul de an. Suntem in situatia in care, in preajma Sarbatorilor de Iarna, colegii nostri risca sa nu isi primeasca salariile. Daca saptamana trecuta credeam ca este o situatie punctuala, astazi (ieri, n. red.) am constatat ca in tot mai multe judete nu sunt asigurate fondurile pentru achitarea salariilor pe luna noiembrie. Am inteles de la primari ca au avertizat prefectii asupra acestei situatii, insa, fiind campanie electorala, Guvernul a dat bani doar in functie de coloratura politica", acuza secretarul general al FEN.
Satui de minciunile acestui guvern de marionete si a celor care ii sustin
din umbra, salariatii din invatamant au hotarat sa se adreseze instantelor de judecata si organismelor internationale pentru a-si obtine drepturile stabilite prin lege. Constantin Ciosu, secretarul general al FEN
Joaca de-a premierul
Marius Nistor, presedintele executiv al FSI "Spiru Haret", reclama si el ca "Tariceanu se mai joaca inca de-a premierul Romaniei".
"La ultima rectificare bugetara, Ministerul Educatiei a pierdut peste 500 de milioane de lei, bani care, chipurile, au fost dirijati catre consiliile locale pentru plata unor drepturi salariale ale salaria­tilor din invatamant. Or, acum, constatam ca acesti bani nu au ajuns acolo - probabil ca s-au platit cu totul si cu totul alte lucruri, salarii in sanatate sau in alte domenii de activitate. Premierul Tariceanu ar trebui sa ne dea un raspuns clar, si la fel si Anton Anton, ca doar o face pe ministrul Edu­catiei - mai mult o face, decat este. Noi, deocamdata, avem solicitari de la doi primari de sector din Bucuresti - Sectorul 2 si 6, care, oficial, ne-au solicitat sprijinul pen­­tru alocarea unor surse financiare pentru plata salariilor pe luna de­cembrie."
MECT lanseaza brosuri antijurnalisti
Impasibil la problemele profesorilor, Ministerul Educatiei anunta lansarea brosurii "Esti cool si daca vorbesti corect!".
Editata in cadrul unui protocol de colaborare incheiat cu CNA in vara acestui an, lucrarea va fi distribuita tuturor unitatilor de invatamant, pentru a servi drept material de studiu suplimentar la orele de Limba si literatura romana si pentru cursul optional "Competenta in mass-media". Lucrarea cuprinde "atat greselile de limba identificate in discursul jurnalistilor din audiovizual, cat si formele corecte de exprimare (...) culese, analizate si selectate de un grup de cercetatori ai Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Romane". "Utilizarea audio-vizualului drept caz de studiu vine ca urmare a influentei din ce in ce mai mare pe care acesta o exercita, alaturi de scoala si parinti, in educatia elevilor", argumenteaza MECT intr-un comunicat.
Tunul "calculatoare de jucarie"
La randul sau, Aurel Cornea, liderul FSLI, ataca dur Executivul. "Somez public Guvernul Tariceanu sa ne spuna unde sunt cei 6% din PIB alocati pentru Educatie in conditiile in care investitiile nu s-au realizat - cele contractate nefiind achitate -, iar banii pentru salariile pe luna noiembrie sunt insuficienti".
"Cadrele didactice din 12 judete ar fi trebuit sa primeasca lichidarea pe noiembrie in data de 5 decembrie, si nici astazi (ieri, n. red.), pe 10 decembrie, nu i-au primit. In plus, 26 de firme din Calarasi, care au facut lucrari de investitii in scoli sunt in prag de faliment, din cauza cu nu si-au primit banii. E numai un exemplu din multe altele de acest fel, iar eu am semnalat aceste nereguli inca dinainte de campanie, inclusiv faptul ca nu s-au achitat nici macar micro­buzele cu care dl. Fenechiu si-a facut campanie in Iasi",
ne-a declarat Cornea.
"Sunt niste mincinosi"
"Am solicitat, de asemenea, sa ni se spuna cum s-a facut licitatia, cu ce firme si care sunt costurile pentru cele 400.000 de calculatoare "de jucarie" contractate acum, pe ultima suta de metri. Din punctul nostru de vedere, nu se justifica o asemenea cheltuiala, pentru ca majoritatea elevilor au cal­culatoare, iar laboratoarele de informatica din scoli sunt do­tate cu calculatoare perfor­mante. In plus, nu este pedagogic ca, dupa orele de curs, copilul sa mai stea acasa inca 3-4 ore in fata ecranului. Din infor­matiile noastre - pentru ca n-am primit un raspuns oficial - calculatoarele s-au cumparat cu 200 de euro bucata, iar dupa incheierea ciclului de invatamant, elevii trebuie sa le returneze. Va dati seama ce calculatoare mai sunt acelea? Dar ele trebuie tinute in inventarul scolii. E o harababura totala. Nicaieri in lume nu s-a facut un asemenea program", acuza Cornea.
In opinia sa, atat premierul, cat si ministrii Educatiei si al Finan­telor "sunt niste mincinosi", "au vistieria goala", iar daca in alti ani profesorii primeau "pana si al 13-lea salariu, in avans", acum nu au bani nici macar pentru onorarea drepturilor salariale din luna noiembrie.
Sursa:http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-12-11&id=246699&kword=aurel+cornea

Niciun comentariu: