10 dec. 2008

ISJ Cluj găseşte soluţii pentru a combate şomajul tot mai mare

Şcolile se luptă cu criza financiară


Criza economică mondială afectează şi sistemul de învăţământ clujean. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj vor propune Ministerului Educaţiei şi Cercetării să implementeze unele clase cu profile ce ar putea fi căutate în perioada următoare. Decizia aceasta a fost luată pentru a contracara rata şomajului ridicată prevăzută pentru perioada următoare.
La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii ISJ Cluj, ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), dar şi ai unor companii clujene au organizat o întâlnire pentru a analiza situaţia pieţei muncii din următorii ani. „Am încercat să regândim ţintele, pentru a preconiza ce schimbări vor fi pe piaţa muncii în următorii doi, trei ani. Am ajuns la concluzia că trebuie mai multe clase cu profile care pot să fie căutate în următorii ani. De exemplu, domeniile precum serviciile, alimentaţia publică, turismul sau media vor fi căutate pe viitor. Absolvenţii de clase cu profil tehnic precum mecanica, electronica, construcţiile de maşini nu vor mai fi aşa căutaţi. Nici construcţiile nu vor merge mai bine, însă nu vor scădea”, a explicat Marinela Marc, inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Cluj.
Zeci de clase cu profil tehnologic
Reprezentantul ISJ spune că, în funcţie de aceste prognoze, inspectoratul a decis să modifice anumite planuri de şcolarizare la unele şcoli de artă şi meserii şi licee cu profil tehnologic. „În principal, am reorientat numărul de clase spre specializări precum comerţ sau turism. Nu am implementat specializări noi, pentru că acestea existau, dar nu sunt încă foarte dezvoltate”, adaugă Marc. Potrivit acesteia, de anul viitor, în judeţul Cluj ar putea să funcţioneze peste 60 de clase cu profil de artă şi meserii.
80% dintre elevi refuză un liceu profesional
Pe de altă parte, interesul elevilor pentru clasele cu profil tehnologic este foarte mic. Un studiu realizat recent de către Centrul Judeţean pentru Asistenţă Psihopedagogică în şcolile clujene arată că doar 20% dintre elevii de clasa a VIII-a preferă să urmeze mai departe un liceu tehnologic. Mai multe motive par să stea la baza deciziilor lor. „Liceele tehnologice sunt încă departe de ceea ce ar trebui să fie. Dar, până la urmă, cred că este o problemă de atitudine atât din partea elevilor, dar şi din partea profesorilor, care, de multe ori, privesc elevii ca pe nişte copii care au ajuns în acele şcoli pentru că nu au avut altundeva unde să meargă”, adaugă Marinela Marc. Aceasta mai spune că unele şcoli de artă şi meserii au parteneriate cu diverse companii. „Pe baza acestor parteneriate, elevii acelor şcoli pot să facă practică la acele firme, iar după absolvire chiar să se angajeze”, spune inspectorul şcolar.
Sursa: http://www.informatiacluj.ro/Scolile-se-lupta-cu-criza-financiara~13054

Niciun comentariu: