25 sept. 2009

Comunicatul Colegiului Liderilor FSLI - 25.09.2009

Astăzi, 25.09.2009, s-a desfăşurat şedinţa extraordinară a Colegiului Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Membrii acestuia şi-au exprimat nemulţumirea faţă de unele prevederi ale ultimelor trei legi pentru care Guvernul PDL- PSD şi-a asumat răspunderea în Parlamentul României, invocând, printre altele, următoarele:
Legea Educaţiei Naţionale conţine atât greşeli gramaticale, precum şi prevederi contradictorii, nelegale şi necorelate cu alte legi care vizează educaţia.
Conform Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, poziţionarea funcţiilor didactice şi nedidactice în grila de salarizare este inacceptabilă, iar veniturile salariale vor înregistra o scădere dramatică în perioada următoare, prin eliminarea sporurilor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale prevăzute în Legea nr.128/1997 şi în Contractul Colectiv de Muncă;
În temeiul Legii privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi raţionalizarea cheltuielilor publice, veniturile salariale ale angajaţilor din instituţiile publice trebuie diminuate, în medie cu 15,5% lunar, în perioada octombrie-decembrie 2009.
Având în vedere şi faptul că după un an de la intrarea în vigoare a Legii nr.221/2008, aceasta nu este încă aplicată, Colegiul Naţional al Liderilor F.S.L.I. a hotărât participarea la acţiunile de protest declanşate de Alianţa Bugetarilor, după cum urmează:
pichetarea sediilor PD-L şi PSD din Bucureşti şi din municipiile reşedinţe de judeţ – 30 septembrie 2009, în intervalul orar 1100–1300;
grevă generală de o zi în întregul sector bugetar – 5 octombrie 2009;
participarea la mitingul organizat de confederaţiile sindicale cu prilejul „Zilei Internaţionale a Muncii Decente” – 7 octombrie 2009;
neimplicarea/neparticiparea salariaţilor din sectorul bugetar la organizarea alegerilor prezidenţiale – 22 noiembrie 2009 (6 decembrie 2009, după caz).
Colegiul Naţional al Liderilor F.S.L.I. a mai hotărât:
1. Până pe data de 6 noiembrie 2009, se va desfăşura un referendum în rândul membrilor de sindicat ai federaţiei noastre, pentru a-şi exprima opţiunea în vederea declanşării grevei generale pe termen nelimitat, începând cu data de 16 noiembrie 2009. Acest demers va fi propus şi federaţiilor componente ale Alianţei Bugetarilor.
2. Începând cu data de 28 septembrie 2009, toate rezultatele evaluării elevilor nu vor fi trecute în documentele şcolare, acestea urmând a fi consemnate în documentele proprii ale cadrelor didactice.

COLEGIUL NAŢIONAL AL LIDERILOR
Bucureşti, 25.09.2009

2 comentarii:

Anonim spunea...

Avand in vedere ca statul intentioneaza sa economiseasca bani la buget, in perioada sept/decembrie, nu vi se pare ca prin greva generala nu facem altceva decat sa le implinim dorinta?
In al doilea rand, ce incredere pot avea in sindicat, daca pana acum nu a obtinut aproape nimic?
In al treilea rand familia mea ar fi afectata de trei ori: eu fara salar, copilul meu fara educatie, iar celelalte decizii fiscale ne-au afectat afacerea.
Oare chiar este datoare familia mea sa se sacrifice in asemenea hal? pentru cine si pentru ce? oricum nu traim intr-un stat de drept.
Un stat de drept presupune respectarea legii, ori legea salarizarii profesorilor, inca in vigoare, nu se respecta.
Un stat de drept presupune ca nimeni nu este deasupra legii, ori ministrul de finante imi poate bloca conturile daca nu imi platesc impozitele, eu nu pot bloca conturile lor, pentru a-mi incasa salariul.
Intr-un stat de drept nu se face discriminare prin lege, ori prin legea impozitului forfetar se introduce discriminarea, oamenii sunt obligati sa plateasca si atunci cand pierd! iar cei care nu muncesc sunt platiti ca acesti bani...sa mai continui? Bacalarureatul, in forma propusa, discrimineaza elevii de la vocational si tehnologic: mai mult de 50% din timp, acesti copii studiaza materii care nu vor face obiectul evaluarii la bac...ii pasa cuiva?
Au cerut liderii de sindicat parerea unui manager in resurse umane, atunci cand au mers la ministerul invatamantului sa negocieze...elementul fundamental in relatia de munca o reprezinta fisa postului si ea nu va fi niciodata corecta, in sistem, pentru ca legea contine vaguitati in precizarea continutului normei. Sa mai spun? promisiunile cu sportul, juratul pe post...isi bat joc de sanatatea copiilor nostri.
Dirigentia, in forma propusa, este o anomalie- profesorul este obligat sa isi petreaca ore la servici, fara elevi,in timp ce copiii nu sunt obligati si nici nu vreau sa ii oblige cineva, pentru ca asta le-ar incalca libertatea.
Ma opresc, probabil nici dracu nu citeste ce scriu eu, dar, daca tot m-am inscris in sindicat...
Sunt dezamagita si de guvern si de sindicat si nu sunt de acord cu greva, refuz sa mai pierd un leu in tara asta, de bunavoie, la cererea unor oameni in care nu mai am niciun gram de incredere.

KQQ spunea...

Sunt de acord cu protestele ,dar sa fie facute cu cap. Ori e greva, ori e activitate, dar nu chestii de genul ca ne desfasuram activitatea, dar nu trecem notele i ncatalog. Caietul profesorului se poate pierde.
Oricum am vrea sa o luam, i ndata de 05.05.2009 sindicatele au cedat rusinos.