16 mar. 2009

450 de copii din Cluj au renunţat la şcoală în primul semestru

Numărul elevilor care abandonează şcoala creşte îngrijorător. Numai în judeţul Cluj, în primul semestru al acestui an şcolar, peste 450 de elevi au renunţat să mai vină la orele de curs. Părinţii spun că pur şi simplu nu mai au bani să-i trimită la şcoală pe cei mici. Nu au nici cu ce să-i îmbrace, darămite pentru caiete şi cărţi.
În judeţul Cluj, numărul copiilor care nu vin la şcoală a crescut cu aproape jumătate faţă de primul semestru al anului trecut. Abandonul şcolar a apărut şi la şcolile de arte şi meserii.
"Provin din zone defavorizate, comunităţi de romi, se remarcă abandon şcolar şi în cazul elevilor care frecventează şcoli de arte şi meserii", a precizat Anca Radu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.Cei mai mulţi copii care renunţă la şcoală sunt din mediul rural. Cei din familia Groza, din satul Topa Mică, spre exemplu.
"Trebe bani. Unde să meargă la şcoală, bani sa-i imbrac nu, casuţă mică, cu ce să-i trimit la scoala? Îi trimit acolo numa de circ. N-am bani domnule, va spun clar. Am trei copii care nu mărg" s-a plâns Volga Groza, o mamă.
Autorităţile spun că există soluţii pentru a-i ajuta pe copiii săraci, dar pentru asta, trebuie să înveţe foarte bine.
"Am inceput chiar o campanie umanitară, am primit haine pentru aceştia,ne-am adresat diverselor fundaţii pentru a primi burse. Din păcate ei nu se încadrează în programul acestora de burse, pentru că rezultatele la învăţătură sunt foarte slabe" a declarat Georgeta Ristoiu, director şcoală.
Mulţi dintre cei care au renunţat la şcoală sunt şi copii care au plecat cu părinţii în străinătate.

Sursa: Realitatea TV

Niciun comentariu: