* Fără decontarea transportului, şcolile de la sate vor rămîne fără dascăli şi fără elevi
Amăgiţi de luni bune cu creşteri salariale care se tot amînă, mai nou, profesorii au aflat că s-ar putea să rămînă fără salariu de merit, fără plata orelor suplimentare, fără anumite sporuri şi fără suta de euro pentru achiziţionarea de materiale didactice. Sub pretextul crizei economice, o ordonanţă de urgenţă aflată în dezbatere i-ar putea lăsa atît pe profesorii cît şi pe elevii care fac naveta fără dreptul de a li se deconta suma cheltuită pe transport. Reprezentanţii ministerului educaţiei, ai sindicatelor din învăţămînt cît şi ai inspectoratului şcolar judeţean susţin că o asemenea măsură nu se justifică din punct de vedere financiar.
„Sumele implicate sînt infime raportate la bugetul de stat. Nu de aici se face economia. Dacă se aprobă ordonanţa, ne aşteptăm ca din ce în ce mai mulţi profesori care fac naveta să renunţe la catedre. În locul lor vor rămîne necalificaţii. Se îngrădeşte dreptul elevilor la o educaţie de calitate”, a declarat Lucia Cojocaru, lider Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt. Sceptici se arată şi cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.
„Nu ştiu cine s-ar mai duce să predea în mediul rural. Nu rentează. E greu să plăteşti transportul dintr-un salariu de debutant, de 700 sau 800 de lei”, spune Anca Radu, purtător de cuvînt ISJ Cluj. Robert Lorentz, consilier de imagine al ministrului educaţiei, este de părere că dacă se aprobă această ordonanţă, se va încuraja abandonul şcolar. „Deocamdată nu s-a votat nimic. Ordonanţa trebuie să intre în parlament în dezbatere unde trebuie discutate anumite aspecte sociale. Toată lumea a promis avantaje profesorilor, dar de fapt li se tot ia din drepturi. În aceste condiţii ne aşteptăm la valuri de greve din partea cadrelor didactice”, a declarat Lorentz.
Învăţămîntul nu rentează
Alina Prodan este directoare la şcoala cu clasele I-VIII din Cutca, o localitate aflată la aproximativ 30 de kilometri de Gherla. Majoritatea profesorilor, dar şi a elevilor de aici fac naveta pentru a ajunge la ore. „Cutca e la 26 de kilometri de Gherla. La noi la şcoală vin copii din patru sate alăturate. Dacă mi-aş plăti transportul, aş cheltui lunar cam 170 de lei. Normal că nu este convenabil să vii de la aşa distanţă şi să-ţi plăteşti tu transportul. Elevii de etnie romă sigur nu vor mai veni la ore. Părinţii nu au posibilităţi materiale”, a declarat Alina Prodan, directoarea Şcolii cu clasele I-VIII din Cutca, judeţul Cluj.
Se caută soluţii
Guvernul vrea să reducă cheltuielile prin renunţarea la subvenţiile pentru transport a elevilor şi profesorilor. În acest scop se urmăreşte modificarea Legii 291/ 2007, care cuprinde prevederi despre decontarea transportului la elevi, studenţi, pentru naveta în mediul rural. Sindicaliştii se arată profund nemulţumiţi de această iniţiativă a guvernanţilor, mai ales în condiţiile în care nu au fost consultaţi în prealabil. „Am fost puşi în faţa faptului împlinit. Am înaintat un memoriu către primul-ministru şi sperăm să se găsească soluţii în urma discuţiilor dintre liderii sindicatelor din învăţămînt şi cei de la finanţe”, a declarat Lucia Cojocaru, lider FSLI.
Criza, bat-o vina!
Puşi în faţa faptului împlinit, profesorii clujeni se tem că nu vor avea de ales şi că vor fi nevoiţi să accepte faptul că li se mai ia un drept. „Deocamdată nu vreau să mă gîndesc că s-ar putea aproba ordonanţa respectivă. Însă, dacă se confirmă, mă voi resemna. Nu văd ce aş putea face ţinînd cont şi de criza prin care trecem”, a declarat Andrei Florean, profesor în Căşeiu, lîngă Dej.
Pasaţi dintr-o parte într-alta
Nici una din instituţiile clujene implicate nu dispune de o statistică a numărului de profesori şi elevi din judeţ care beneficiază la ora actuală de decontarea transportului. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj motivează că nu sînt interesaţi de unde vine un profesor, atîta timp cît este prezent la oră şi că atribuţia decontării transportului revine consiliilor locale. Nici consiliul judeţean nu ştie mai multe, însă reprezentanţii spun că cei de la Direcţia Generală a Finanţelor ar trebui să deţină date, deoarece acolo îşi raportează consiliile locale cheltuielile. Cei de la finanţe pun capăt misterului şi afirmă că, pentru a afla numărul profesorilor şi al elevilor care beneficiază de decontarea transportului trebuie sunat la fiecare consiliu local din judeţ şi, pe baza evidenţelor lor, trebuie făcut mai apoi un calcul. Simplu ca bună ziua.
Sursa: www.ftr.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu