7 mar. 2009

Ministerul Educaţiei lucrează cu primăriile la introducerea în şcoli a programelor de after-school

Ecaterina Andronescu a declarat, vineri, că, în prezent, ministerul pe care îl conduce lucrează cu primăriile pentru implementarea programului de after-school în instituţiile unde există spaţiul necesar.

"Dorim ca, odată cu reducerea numărului de ore şi a cantităţii de materie predată la şcoală, să implementăm, încă de anul şcolar viitor, un program de after-school pentru elevi. Prin acest program elevii vor petrece mai mult timp la şcoală sub supravegherea dascălilor, care îi vor ajuta la lecţii, vor pregăti activităţi extracurriculare, artistice sau sportive şi vor avea parte şi de o masă caldă", a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Ecaterina Andronescu.Ministrul se gândeşte să acopre costurile pentru masa elevilor, parţial din fondurile pentru programul "Cornul şi Laptele", parţial din banii părinţilor. "Nu vom renunţa la programul prin care se asigură zilnic cornuri şi produse lactate pentru elevi, dar în şcolile unde va exista after-school, ne gândim să înlocuim cornul şi laptele cu o masă caldă", a precizat ministrul Educaţiei.Andronescu a adăugat că programul va fi introdus treptat în şcoli, la început în instituţiile unde există spaţiul necesar, urmând ca ulterior să se construiască mai multe clădiri care să adăpostească elevii la after-school.
Ministrul Ecaterina Andronescu, a precizat vineri că nu vrea să renunţe la şcolile de arte şi meserii (SAM), dar că înscrierile la aceste instituţii vor fi oprite până când se va găsi o metodă prin care acest tip de educaţie să devină eficient.
Potrivit Ministerului Educaţiei, din anul şcolar 2009-2010 nu se vor mai putea face înscrieri la SAM-uri, acestea urmând să mai funcţioneze doar pentru elevii care au început deja aceste şcoli.
Din 2010-2011, SAM-urile se vor transforma în licee tehnologice, însă asta se va întâmpla numai în funcţie de dotări şi de specializarea pe care o va dobândi personalul didactic. Practic, în baza acestor două criterii, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) va da dreptul SAM-urilor să devină licee tehnologice.
Elevii din viitoarele licee tehnologice vor avea opţiunea să termine şcoala după doi ani, iar după o perioadă între şase săptămâni şi şase luni de practică vor obţine direct un certificat de calificare de nivelul al II-lea, superior celui obţinut în prezent la SAM, după doi ani de studii. Dacă vor să continue şcoala, ei vor avea posibilitatea să mai facă încă doi ani, pentru a susţine examenul dea bacalaureatul, iar după un alt stagiu între şase şi opt săptămâni de practică vor putea obţine un certificat de calificare de nivelul al III-lea.

Sursa: NewsIn

Niciun comentariu: