7 mar. 2009

Ministrul Educaţiei dă înapoi: orele opţionale de sport vor fi, de fapt, obligatorii

Elevii vor face două ore de sport în afara orarului, fiind evaluaţi prin calificative admis/respins
Ministerul scoate logica şi psihologia din curricula liceelor cu profil real şi reduce numărul de ore în cazul limbilor străine

Liceenii vor fi obligaţi să facă, săptămânal, trei ore de sport şi nu una, aşa cum prevede noua programă stabilită de Ministerul Educaţiei. Astfel, pe lângă ora de educaţie fizică prevăzută în trunchiul comun al disciplinelor, elevii vor fi nevoiţi să parcurgă alte două ore, în afara programului şcolar.
Mai exact, fiecare şcoală va stabili anumite sporturi de echipă, profesorii urmând să întocmească liste ce vor conţine opţiunea liceenilor. “Rămâne în trunchiul comun o oră de educaţie fizică al cărei conţinut se va derula ca şi până acum şi voi trece două ore în activitatea extracurriculară. Vom cere profesorilor prin fişa postului să constituie echipe, iar elevii vor alege între handbal, baschet sau gimnastică, de exemplu. Practic, îi obligăm pe profesori să facă aceste ore pentru că e absolut necesar să dezvoltăm spiritul competiţional”, a declarat, ieri, ministrul Ecaterina Andronescu, precizând că cele două ore de sport devin condiţii de promovare.
Practic, deşi nu vor primi note, şcolarii vor fi evaluaţi prin acordarea de calificative gen admis/respins, în funcţie de progresul individual şi nu de performanţa sportivă. „Acum, orele de sport sunt neeficiente. Copiii vin cu treningul în ghiozdan şi fac orele de sport printre bănci. Prin faptul că vor face sport în afara celor 7-8 ore din program, îi vom motiva”, a mai spus ministrul. Pe de altă parte, consilierul prezidenţial Mariana Bitang, prezentă la conferinţa de presă, s-a arătat încântată de propunerea ministerului, cerând ca la cele două ore de sport să participe şi elevii care beneficiază în prezent de scutiri medicale, argumentând că „orice deficienţă fizică se reduce tot prin mişcare”. În ceea ce priveşte restul programei de liceu, Ecaterina Andronescu a mai spus că la liceele cu profil real vor fi scoase orele de logică şi de psihologie, în timp ce orele de limbi străine vor fi reduse în cazul tuturor liceelor. „În loc de patru ore la limba străină rămân trei, iar în cazul celei de-a doua limbi străine, se va face doar o oră. Vi se pare aşa o nenorocire?”, a întrebat retoric şefa învăţământului.
Sursa: http://www.gandul.info/

Niciun comentariu: