Nici preşedintele, nici premierul, nici ministrul nu explică despre ce-i vorba
Cabinetul Boc vrea să împartă, potrivit unor surse guvernamentale, „legea lui 50%“ pe din două. Prima majorare ar putea fi realizată acum, şi ar consta într-un procent de 17%. Cea de-a doua tranşă, în acelaşi procent, ar urma să se aplice din octombrie, dar numai cu condiţia ca recesiunea să nu afecteze mai profund decât se previzionează economia românească.
Surse din partea sindicatelor Educaţiei confirmă că în ultimele zile, neoficial, li s-a adresat această propunere.
Ministrul Educaţiei, dna Ecaterina Andronescu, nici nu confirmă, nici nu infirmă aceste informaţii, declarând în continuare că a primit din partea colegului de Guvern, ministrul Pogea, asigurări că în proiectul de buget s-au cuprins solicitările Ministerului Educaţiei.
Scenariul spune că, pentru a nu o lăsa singură pe dna ministru în confruntarea cu sindicatele din Educaţie şi cu profesorii nemulţumiţi, preşedintele Traian Băsescu va susţine această variantă, deşi, în 28 octombrie, când promulga legea de majorare a salariilor, spunea că dă aceşti bani contra reformei Educaţiei.
Proiectul de buget transmis de MEC către Finanţe – la nivelul a 6% din PIB, cât prevăd Legea învăţământului şi Pactul pentru Educaţie, semnat în 2008 de toate partidele politice – ar putea acoperi majorările de 33,4% pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi pentru preparatori, asistenţi, lectori şi conferenţiari universitari. Singurii care ar putea rămâne cu o majorare mai mică decât cea prevăzută de lege sunt profesorii universitari. Conform legii, aceştia ar trebui să primească o majorare salarială de 50%, întrucât majorarea iniţială, în cazul lor, era de peste 60%. Cum, în luna noiembrie 2008, toate cadrele didactice au mai primit o majorare de 9%, procentul ce-ar mai trebui onorat în 2009 a rămas de 50%, doar pentru profesorii universitari.
În sinteza de buget prezentată joi, în Guvern, de ministrul Pogea, nu s-a prezentat şi situaţia pentru fiecare ordonator de credite, ceea ce a determinat-o pe dna ministru Andronescu să-i ceară expres colegului său să-i spună dacă majorările salariale pentru profesori au fost cuprinse. „Domnul ministru Pogea mi-a spus că în sinteza de buget, la capitolul salariile bugetarilor, sunt cuprinse şi fondurile necesare MEC pentru aplicarea legii de majorare a salariilor profesorilor“, spunea joi seară dna. Andronescu.
Ieri, doamna ministru era în continuare optimistă în ceea ce priveşte onorarea aplicării legii, tocmai pentru că atât premierul Boc, cât şi preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi preşedintele României, Traian Băsescu, au susţinut majorarea salariilor dascălilor contra reformei Educaţiei. Astăzi, se pare că nici unul dintre aceşti lideri nu declară public dacă bugetul României, în anul de criză, 2009, va permite sau nu aplicarea legii.La unison, liderii celor 4 federaţii sindicale din învăţământ declară că nu vor accepta o altă soluţie decât cea a aplicării urgente a legii.
Creşterea punctului de pensie în varianta două tranşe e negată
Punctul de pensie va ajunge la 45% din salariul mediu pe economie, din luna imediat următoare adoptării legii bugetului de stat, în care se va stipula valoarea acestui salariu.
Asta le-a promis ministrul Muncii, Marian Sârbu, liderilor organizaţiilor reprezentative ale pensionarilor. „Am convenit ca majorarea să intre în vigoare cel târziu în martie, dar dl. Sârbu ne-a promis că pensionarii nu vor pierde nimic, deoarece vor primi retroactiv diferenţa dintre valoarea actuală a punctului de pensie şi cea majorată pentru luna ianuarie şi, eventual, februarie”, a declarat Miron Niculescu, preşedintele Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice. În plus, pensionarii au răsuflat uşuraţi după ce Marian Sârbu le-a dat asigurări că nu va fi plafonată creşterea pensiilor mari din sistemul public. În ceea ce priveşte legile speciale care instituie pensii de lux pentru magistraţi, militari, poliţişti ş.a.m.d., situaţia va fi diferită.
Preşedinta Casei Naţionale de Pensii, Doina Pârcălabu, a anunţat că se va constitui un grup de lucru pentru a găsi soluţia integrării pensiilor speciale în Legea 19/2000, cea care reglementează acordarea pensiilor în sistemul public. În fine, pensiile pentru grupele I şi II de muncă vor fi recalculate astfel: conform Ordonanţei 100/2008 – până cel târziu în septembrie, conform Legii 218/2002 – de la 1 ianuarie 2010.
Astfel, oficialii Ministerului Muncii şi cei ai organizaţiilor pensionarilor au dezminţit zvonurile care au circulat luni dimineaţă, din surse PSD, conform cărora punctul de pensie ar putea creşte în două tranşe, iar pentru pensiile mai mari de 3 puncte, creşterea ar putea fi plafonată.
de Caterina NICOLAE, Melania MANDAS VERGU
Sursa: http://www.gandul.info/actualitatea/17-in-ianuarie-restul-in-octombrie-daca-nu-cade-economia.html?3927;3806652
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu