Curtea Constituţională a declarat, joi, neconstituţională ordonanţa prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, CCR admiţând sesizarea Avocatului Poporului, pe motiv că se încalcă dreptul la muncă şi dreptul la pensie prevăzute de legea fundamentală.
"Cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepţia, constatând că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului este neconstituţională, deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie", se arată în decizia CCR.
Potrivit deciziei, OUG contravine articolului 115 alineatul 6 din Constituţie. Acesta prevede că ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.
Curtea Constituţională a fost sesizată de profesorul Ioan Muraru, Avocatul Poporului, care a susţinut că actul normativ încalcă drepturi date prin legea fundamentală.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate a OUG care interzicea cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a susţinut că interdicţia de a cumula pensia cu salariul ar echivala practic cu o expropriere.
Guvernul a susţinut, totuşi, că interdicţia cumulului pensiei cu salariul nu aduce atingere dreptului la muncă şi dreptului la pensie, drepturi prevăzute în Constituţie, deoarece pensionarii care vor să lucreze au la dispoziţie şi alte modalităţi de a-şi rotunji veniturile, printre care plata cu ora, încheierea convenţiilor civile sau salariul dobândit în sectorul privat.
"O persoană care este de exemplu profesor pensionar şi are o activitate didactică va putea în continuare pe bază de convenţie civilă să fie plătit pentru orele punctuale pe care le ţine la clasă. Un actor poate punctual fie pe baza unei convenţii civile, fie pe baza legii drepturilor de autor să joace într-o piesă. Şi în cazul medicilor pensionari punctual pentru orele pe care le prestează pot să facă acest lucru pe bază de convenţie civilă şi să fie plătiţi", a declarat premierul Emil Boc.
Mii de pensionari ar trebui să aleagă pensia sau salariul de la stat. Ar fi fost vorba de 600 de medici, peste 6.500 de profesori care deşi au ieşit la pensie predau încă în şcoli, 35.000 de asistenţi care îngrijesc persoane cu handicap, dar şi asistenţi maternali şi artişti care încă activează în teatre sau opere.
În tot acest timp premierul, Emil Boc, a explicat cum această ordonanţă se referă mai ales la pensionarii-salariaţi care cumulează venituri uriaşe cum se întâmplă în justiţie, apărare, interne sau diplomaţie. Premierul a dat exemplu unor persoane care au pensie de peste 15.000 de lei şi care primesc în acelaşi timp un salariu de peste 16.000 de lei.
Sursa: Realitatea.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu