16 ian. 2009

DECIZIE * Curtea Constitutionala a Romaniei a decis in favoarea cumulului

Pensia si salariul nu sunt incompatibile

324 de profesori pensionari, dar care inca predau in judetul Cluj pot rasufla usuratie. Ieri, Curtea Constitutionala (CCR) a declarat neconstitutionala Ordonanta care interzicea cumulul pensiei cu veniturile de la stat.

Lidera Sindicatului Liber din Invatamintul Preuniversitar Cluj (SLIPC), Lucia Cojocaru, a declarat pentru monitorul ca Ordonanta care interzicea cumulul pensiilor cu veniturile de la stat avea, oricum, foarte multe lacune. "Pe de o parte, aveam promisiuni ca Ministerul Educatiei va obtine pentru cadrele didactice anumite derogari. Din teritoriu veneau foarte multe nemultumiri, deoarece cadrele didactice pensionate, care trebuiau sa aleaga intre pensie si salariu, pierdeau foarte multe drepturi, ma refer la concediu si la sporuri. Pe de alta parte, cadrele nedidactice nu stiau cum o sa fie incadrate", a spus Cojocaru. Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, in urma ultimului concurs de titularizare din toamna au ramas vacante 440 de posturi. In Colegiul Medicilor Cluj se afla 150 de doctori care au solicitat drept de libera practica. In plus, alte citeva sute de asistente si moase se afla in dubla ipostaza. "Mi se pare normal sa fie declarata neconstitutionala Ordonanta, din moment ce ingradeste dreptul la munca", a spus ieri pentru monitorul Stefan Roman, liderul sindicatului Sanitas. In repetate rinduri, el a aratat ca, in conditiile in care Romania se confrunta cu un deficit de cadre medicale, Ordonanta ar fi fost absurda.
"Decizia CCR va fi respectata"
"Desi imi este greu sa accept si sa inteleg decizia CCR, ea va fi respectata. Ramin la parerea mea, ca nu am restrins dreptul la munca, ci dezmatul pe bani publici. (...) Guvernul este hotarit sa duca mai departe batalia impotriva salariilor si pensiilor de lux", a spus ieri premierul Emil Boc.
Educatia si Sanatatea mai asteapta
Sindicatele din Invatamint si Sanatate stau ca pe ghimpi. Surse oficiale citate de NewsIn au declarat ca se va reduce procentul alocat acestor doua ramuri. Pentru Educatie ar fi stabilit un procent de sub 6% din PIB, iar pentru Sanatate mai putin de 4%. "Nu ar fi nici o noutate, deoarece la nivel declarativ se spun multe. Noi avem deocamdata declaratia ministrului Ecaterina Andronescu ca vor fi puse in aplicare majorarile salariale cu 33% doar pentru sistemul preuniversitar", a declarat Lucia Cojocaru, presedinta SLIPC. "Ar fi dezastruos sa se dea mai putin de 4% pentru Sanatate. 4% e total insuficient", a declarat Stefan Roman, liderul Sanitas Cluj.

Sursa: http://www.monitorulcj.ro/cms/site/m_cj/news/pensia_si_salariul_nu_sint_incompatibile_56057.html

Niciun comentariu: