31 ian. 2009

In invatamint/ Salarii corelate cu performanta

Guvernul a hotarit ca salariile bugetarilor sa creasca cu 5 la suta, in raport cu rata inflatiei, majorare ce se va acorda in doua transe, in aprilie si in octombrie.

Prin urmare, salariile profesorilor vor creste tot cu 5 la suta, iar alte majorari vor depinde de performante. "Majorarile salariale trebuie, intr-adevar, sa fie corelate cu performantele profesorilor, acest aspect se regaseste in actul privind reforma in invatamint si in acest sens se lucreaza deja la nivelul ministerului (educatiei, n.red.). Sintem de acord ca in invatamint oamenii trebuie sa fie motivati, pe linga salariu, si in functie de criteriile de performanta. Criterii care se vor stabili numai impreuna cu noi, cu sindicatele", a declarat, pentru ziarul "Faclia", prof. Lucia Cojocaru, presedintele Sindicatului Liber din Invatamintul Preuniversitar clujean (S.L.I.P.C.). In ceea ce priveste legea privind majorarea salariala a cadrelor didactice din invatamintul preuniversitar, sindicalistii din invatamint se asteapta ca aceasta sa fie respectata in modul in care a fost aprobata inca de anul trecut. "Ramine sa avem o discutie la nivelul ministerului, impreuna cu ministrul Ecaterina Andronescu, in cadrul careia vom stabili exact care va fi formula cea mai avantajoasa pentru noi, pentru stabilirea majorarii salariale cu 33 la suta. Oricum, nu sintem de acord sa se efectueze in doua transe, legea trebuie aplicata asa cum e. In lege nu se specifica ca se majoreaza in transe, se spune ca se majoreaza", a subliniat presedintele S.L.I.P.C.
Se asteapta reactia membrilor de sindicat
Potrivit Luciei Cojocaru, cei care sint in masura sa decida daca se impune instituirea unor actiuni de protest sint membrii de sindicat. "Vom consulta membrii de sindicat si acestia vor decide daca sint multumiti sau nu. Sint singurii indreptatiti sa decida o forma de protest, ne vom supune hotaririi acestora", a mai spus presedintele S.L.I.P.C, prof. Lucia Cojocaru.
In acest an, bugetul pentru Educatie va fi, potrivit primului ministru Emil Boc, in jur de 6 la suta din PIB. "Din cei 6 la suta, 5,5 la suta vor fi alocati, iar 0,5 la suta vor proveni din venituri proprii, taxe si proiecte", a mentionat prof. Lucia Cojocaru. Se pare ca din procentul de 6 la suta s-ar putea acoperi majorarile de 33,4 la suta pentru cadrele didactice din invatamintul preuniversitar.
Ana-Maria VAIDA
Sursa: http://www.ziarulfaclia.ro/In-invatamint-Salarii-corelate-cu-performanta+22012

Niciun comentariu: