24 oct. 2008

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea majorării salariilor profesorilor cu 50%

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat astăzi, în urma discuţiilor la întâlnirea de la Cotroceni cu sindicatele din învăţământ, că a promulgat legea majorării salariilor profesorilor cu 50%.

Traian Băsescu şi-a motivat decizia prin faptul că legea este constituţională şi respectă obligaţiile internaţionale asumate, încadrându-se în special în obiectivele Strategiei Lisabona. Traian Băsescu a amintit totodată de Pactul pentru Educaţie asupra căruia au convenit partidele şi la care s-au raliat şi sindicatele. Nepromulgarea legii ar fi putut fi interpretată ca o dezicere a preşedintelui de acest pact, consideră Băsescu.
"Cu actuala salarizare este imposibil ca în sistemul de educaţie românesc să intre dascăli care să pregătească tânăra generaţie pe IT, pe limba engleză, limba germană, fizică sau matematică. Niciun absolvent bun de facultate nu vine pentru 700 de lei în sistemul de educaţie", a explicat şeful statului.
Sindicatele şi-au asumat responsabilitatea strategiei de reformare a sistemului de educaţie simultan cu mărirera salariilor dascălilor, a precizat Băsescu. Astfel, se realizează un echilibru între bani contra reformă şi performanţă. Acesta este un alt motiv pentru care şeful statului a promulgat legea privind majorarea salariilor profesorilor.
"Ca preşedinte nu pot intra în acest joc, Logan contra profesor, ori cumpărăm Loganuri de 70.000 ori mărim salariile profesorilor", a spus preşedintele, amintind totodată de măririle salariale substanţiale pentru diplomaţi sau pentru judecători. El consideră, de asemenea, că dacă s-au putut găsi fonduri pentru administraţiilor locale, bani îndreptaţi în opinia şefului statului în mare către "clientela politică", se pot găsi bani şi pentru profesori.
Camelia Spătaru, purtător de cuvânt al Guvernului, a precizat că premierul Călin Popescu Tăriceanu aşteaptă publicarea legii în Monitorul Oficial pentru a face declaraţii referitoare la acest subiect.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat astăzi că nu a afirmat niciodată că Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă pentru blocarea legii care priveşte mărirea salariilor profesorilor cu 50%, afirmând că va astepta întâi publicarea sa în monitorul oficial.

Profesorii vor face grevă dacă legea salariilor, promulgată de Băsescu, va fi blocată de Guvern
Crin Antonescu: Guvernul are două soluţii, fie măreşte salariile, fie demisionează

Traian Băsescu s-a întâlnit astăzi cu patru federaţii sindicale din învăţământ
Patru federaţii sindicale au semnat astăzi, la Palatul Cotroceni, un acord prin care îşi asumă strategia de modernizare a educaţiei, elaborată de comisia prezidenţială condusă de Mircea Miclea, documentul urmând a fi transmis viitorului Parlament care să o transpună în legi.
În cadrul aceleaşi întruniri, liderii sindicali au expus motivele pentru care preşedinele României trebuie să promulge legea care prevede majorarea salariilor profesorilor cu 50%, subliniind importanţa învăţământului în economia de piaţă.
Convocarea liderilor sidicali din învăţământ la Palatul Prezidenţial a venit la două zile după ce şeful statului a primit din partea Guvernului o analiză privind impactul economico-financiar al majorărilor salariale, al majorării punctului de pensie pentru grupele I şi II de muncă şi al acordării indemnizaţiilor pentru mame, votate de Parlament, din datele furnizate reieşind că majorările promovate de Legislativ nu se susţin din punct de vedere economic.

Sursa: http://www.realitatea.net/presedintele-traian-basescu-a-promulgat-legea-majorarii-salariilor-profesorilor-cu-50prc-_374091.html

Niciun comentariu: