27 oct. 2008

Tăriceanu a publicat astăzi pe site-ul Guvernului, scrisorile trimise lui Băsescu privind majorările salariale

Guvernul a publicat astăzi, pe pagina de internet a Executivului, scrisorile pe care i le-a trimis premierul Tăriceanu şefului statului, în 16 şi în 22 octombrie, cu privire la impactul majorării salariilor cadrelor didactice asupra economiei.

Astfel, în scrisoarea trimisă în data de 16 octombrie preşedintelui, Tăriceanu îi atrăgea atenţia şefului statului că sumele suplimentare generate de majorarea salariilor pentru profesori, pentru care iniţiatorii nu au prevăzut sursa de finanţare, sunt de 700 de milioane de lei, (reprezentând 0,14% din PIB) pentru anul 2008 şi de 4.300 milioane de lei (reprezentând 0,8% din PIB), pentru anul 2009.
"Discriminarea faţă de restul salariaţilor bugetari, care beneficiază în luna octombrie 2008 de creşteri salariale de maxim 5,5%, îi va determina pe aceştia să exercite presiuni şi acţiuni revendicative sub diferite forme pentru majorarea salariilor cu cel puţin 50%", se arată în document.
"Nivelul de salarizare a cadrelor didactice din învăţământul universitar, chiar fără această majorare, era superior faţă de cel al altor categorii, comparabil cu cel a personalului din sistemul judiciar", se mai arată în scrisoare.
Tăriceanu mai atrage atenţia că majorarea cheltuielilor aferente personalului din sectorul bugetar, în cazul în care, sub influenţa presiunilor sindicale va fi luată măsura creşterii cu 50% a salariilor tuturor celor 1,45 milioane de salariaţi din sectorul bugetar (reprezentând cca 30% din efectivul salariaţilor din economie), va duce la cheltuieli suplimentare, pentru anul 2009, de peste 21 miliarde lei, reprezentând echivalentul a 4 % PIB.
Potrivit documentului, pentru acoperirea acestor cheltuieli trebuie luate una dintre următoarele măsuri: majorarea deficitului bugetar la 6% din PIB, ceea ce va conduce la intrarea României în procedura de deficit excesiv deschisă de Comisia Europeană, păstrarea deficitului bugetar prin diminuarea cheltuielilor cu investiţiile şi renunţarea la orice investiţie nouă sau majorarea unor taxe şi impozite.
În plus, spun reprezentanţii Guvernului, punerea sectorului privat din România în faţa unei astfel de situaţii ar obliga la reducerea programelor investiţionale şi, pentru evitarea falimentelor, la disponibilizarea unui număr important de salariaţi, estimat la 300.000.
"Riscul de a ne reîntoarce în perioada de stagnare, caracteristică deceniului trecut, trebuie, în aceste condiţii, luat în mod serios în calcul, cu consecinţe dramatice asupra nivelului de trai al românilor, pe termen lung", conchide Tăriceanu.
În scrisoarea din 22 octombrie, Tăriceanu i-a trimis preşedintelui o sinteză cu privire la proiecţia bugetară pentru anul 2009 şi a proiectelor bugetare pe următorii trei ani, având la bază proiectul de buget pe anul 2009.

Nota informativa prezentata Presedintelui Traian Basescu poate fi accesata la adresa http://www.gov.ro/upload/articles/102872/2-adresa-presedinte-21-oct.doc

Sursa: http://www.realitatea.net/tariceanu-a-publicat-astazi-pe-site-ul-guvernului--scrisorile-trimise-lui-basescu-privind-majorarile-salariale_376781.html

Niciun comentariu: