Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, a declarat astăzi în urma discuţiilor cu reprezentanţii Executivului că legea votată de Parlament privind majorările salariale nu poate fi negociată. Apelul preşedintelui nu poate avea nici un efect, iar mişcările sindicale vor începe aşa cum a fost anunţat, a adăugat Nistor.
Peste 190.000 de cadre didactice afiliate FSLI intră în grevă generală pe 18 noiembrie. Protestele din învăţământ încep de luni, cu o grevă de avertisment a sindicaliştilor de la Spiru Haret. Peste o săptămână aceştia vor fi urmaţi de FSLI, federaţia cu cel mai mare număr de profesori. Profesorii universitari din Alma Mater vor declanşa la rândul lor o grevă de avertisment de două ore pe 10 noiembrie şi vor intra în grevă generală pe 18 noiembrie.
Aproape 90% dintre sindicaliştii FSLI au fost în favoarea declanşării grevei generale pe 18 noiembrie. Acesta nu este însă şi singura acţiune a sindicaliştilor.
''Vom trimite luni o petiţie Parlamentului European. De asemenea, vom picheta Senatul în momentul în care se va discuta Ordonanţa de urgenţă a Guvernului'', a precizat Simion Hăncescu, prim vicepreşedinte FSLI.
Nici discuţiile purtate joi cu ministrul Educaţiei, Anton Anton, nu i-au convins pe sindicalişti să renunţe la proteste. Ministrul a recunoscut că salarizarea cadrelor didactice este rigidă şi a propus introducerea unui salariu variabil, în funcţie de performanţele cadrelor didactice. Sindicaliştii au refuzat însă orice discuţii pe tema introducerii salariului variabil, până la majorarea salariilor actuale.
''Vrem ca legea majorării salariilor să fie aplicată. Vrem ca Ministerul Educaţiei să îşi retragă semnătura de acceptare a Ordonanţei de urgenţă care amână majorarea salarială. (...) Vom ataca decizia Guvernului la Curtea de Strasbourg'', a precizat Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.
Federaţia Spiru Haret a iniţiat deja procedurile de declanşare a grevei generale, în numele celor 70.000 de cadre didactice pe care le reprezintă la nivel naţional. De asemenea, Gheorghe Isvoranu a anunţat joi că Federaţia Spiru Haret a trimis o scrisoare deschisă Parlamentului. În document se cere adoptarea în regim de urgenţă a unei legi de respingere a ordonanţei de ieri a Guvernului, prin care majorarea salariilor a fost amânată pentru 1 aprilie 2009.
Invitaţia la negocieri, făcută sindicatelor de ministrul Educaţiei Anton Anton a stârnit şi primele tensiuni. Preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Cătălin Croitoru, este supărat pe Guvern pentru că nu a fost invitat şi el la discuţii. Croitoru susţine că reprezentanţii Executivului se tem de sindicaliştii FEN, deoarece aceştia nu sunt dispuşi la compromisuri în dezavantajul cadrelor didactice şi nu ar accepta niciodată să negocieze legile votate de Parlament.
De cealalată parte, reprezentanţii guvernului susţin că nu au invitat decât trei din cele patru federaţii sindicale din învăţământ pentru că preşedintele FEN, Cătălin Croitoru, este membru PD-L şi va intra în campanie electorală pentru un mandat de parlamentar. Cu circa 45.000 de membri, Federaţia Educaţiei Naţionale este cea mai mică organizaţie sindicală din educaţie, în timp ce FSLI este cea mai importantă, cu aproape 191.000 de membri.
Tăriceanu: Grevele nu sunt o soluţie
Premierul Călin Popescu Tăriceanu crede că grevele nu sunt o soluţie în acest moment. "Am discutat cu ministrul Educaţiei şi i-am cerut să facă o discuţie cu sindicatele din Educaţie, un dialog care mi se pare util în această perioadă. Nu cred că grevele sunt cele care pot să rezolve aceste probleme. Invit pe toţi la dialog, la responsabilitate", spune Tăriceanu.
Primul-ministru susţine că "pe măsură ce dezvoltarea economică va continua, aspiraţiile şi dorinţele cetăţenilor către o viaţă mai bună vor putea fi fără îndoială îndeplinite".
Sursa: Realitatea.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu