2 nov. 2008

Zeci de mii de profesori suspendă orele

„Spiru Haret” este prima din cele patru federaţii din învăţământ care intră în grevă de avertisment
Restul dascălilor
vor suspenda cursurile în data 10 noiembrie


Profesorii înlocuiesc predarea cu supravegherea elevilor
Zeci de mii de cadre didactice din toată ţara se vor afla, astăzi, în grevă de avertisment. În unităţile de învăţământ în care există sindicate afiliate Federaţiei „Spiru Haret”, profesorii vor veni la şcoală, dar nu vor preda nici o lecţie. Numai în învăţământul bucureştean există aproximativ 7.500 de salariaţi care vor protesta azi prin încetarea activităţii.
Pentru prima dată în istoria grevelor care au afectat sistemul educaţional, profesorii nu revendică nimic. Nu vor decât să se aplice legea. O lege votată de Parlament, declarată constituţională de Curte, promulgată de preşedintele Băsescu, dar respinsă de cabinetul Tăriceanu. Executivul a atacat legea de majorarea a salariilor profesorilor, în medie cu 50%, în data de 28 octombrie a.c., când a emis o ordonanţă de urgenţă prin care aceste creşteri ale veniturilor sunt suspendate până la data de 1 aprilie 2009. O precizare extrem de importantă: nu toate cadrele didactice ar fi primit 50% în plus la leafă.
„Legea lui 50%”, aşa cum a fost numită în presă, este de fapt un act normativ prin care valoarea coeficientului de multiplicare salarială 1 creşte de la 299,9 lei, cât este în prezent, la 400 de lei.
Ce reprezintă acest coeficient, mai pe româneşte? Un fel de punctaj, acordat fiecărui dascăl, în funcţie de vechime, studii, grade didactice etc. Dacă un profesor debutant are coeficientul de multiplicare salarială 3,5 – de exemplu – acest coeficient se înmulţeşte cu 299, 9, pentru a se obţine salariul brut: adică 1049,65 lei. Or, prin aplicarea legii lui 50%, coeficientul se va înmulţi cu valoare de 400, debutantul urmând să primească un salariu brut de 1400 de lei. De unde rezultă o majorare cu aproximativ 350 de lei sau o creştere salarială cu 33,3%. (n.r. situaţia este pur explicativă).
(...)

Sursa: http://www.gandul.info/scoala/zeci-de-mii-de-profesori-suspenda-orele-video.html?3934;3418170

Niciun comentariu: