4 nov. 2008

Raportul comisiilor de muncă şi învăţământ din Senat, pe OUG privind majorările salariale, amânat până luni

Raportul comisiilor de muncă şi învăţământ din Senat, pe Ordonanţa de Urgenţă de amânare a majorării salariilor profesorilor a fost amânat până luni. Raportul comisiei va fi apoi votat de plenul Senatului. Şi procedura nu se opreşte aici. Ordonanţa trebuie să ajungă şi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, acolo unde decizia este finală.

Ordonanţa de amânare a majorării cu 50% a salariilor profesorilor a primit marţi, în unanimitate, raport de respingere din partea Comisiei de învăţământ a Senatului. Cvorumul de şedinţă a fost asigurat de cei şase senatori prezenţi: Irinel Popescu, Ivan Cismaru, Dan Sabău, Alexandru Athanasiu, Ion Solcanu şi Anghel Iordănescu.
Adoptarea raportului comun al comisiilor de muncă şi de învăţământ din Senat, privind OUG referitoare la majorarea salariilor din învăţământ, a fost amânată pentru 10 noiembrie, din lipsă de cvorum. Totodată, Comisia juridică a Senatului nu a reuşit marţi să dea un aviz cu privire la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind amânarea majorării salariilor profesorilor, pentru că votul a fost la egalitate, la şedinţa comisiei fiind prezenţi şase senatori.
"Nu am reuşit să dăm un aviz pentru că votul a fost la egalitate, au fost trei voturi în favoarea ordonanţei, trei voturi împotrivă", a declarat marţi preşedintele Comisiei juridice, Norica Nicolai. Aceasta a mai precizat că în Regulament nu mai există prevederea conform cărei preşedintele comisiei poate decide în caz de egalitate, ca atare, comisia juridică va înainta un raport ce va conţine ambele poziţii ale celor prezenţi la şedinţă.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a îndemnat senatorii să se gândească mai bine la deciziile pe care le vor lua. "Deocamdată nu putem sa facem speculaţii, aşteptăm, să vedem ce va fi, dar sper ca între timp, Senatul să se mai gândească şi să analizeze mai bine semnalele venite de la economie, de la Europa", a declarat premierul.
Alexandru Athanasiu anunţa astăzi că senatorii au hotărât ca dată pentru dezbaterea Ordonanţei Guvernului care blochează majorarea salariilor dascălilor ziua de 10 noiembrie.
"S-au cerut avize de la comisiile de muncă şi de finanţe, urmând ca în maxim trei zile să se întocmească rapoartele", a anunţat Athanasiu.
Pe 30 septembrie, deputaţii au votat în unanimitate legea care prevede lefuri mai mari cu 50% pentru dascăli. De atunci, a trecut însă mai bine de o lună şi profesorii au în portofele tot atâţia bani cît aveau şi înainte de votarea legii.
La mai puţin de o săptămână de la votul din Parlament, Guvernul le-a tăiat speranţele dascălilor. Legea a fost contestată la Curtea Constituţională. Peste alte două zile, Executivul mai dă un semnal de alarmă. Îl demite pe ministrul Educaţiei, cel care votase pentru creşterile salariale din învăţământ. După încă o săptămână de la contestaţia executivului, Curtea dă câştig de cauză profesorilor.
Chiar în ziua in care sindicaliştii protestau în stradă, legea votată de Parlament a fost declarată constituţională. Speranţele profesorilor că vor câştiga mai mult cresc şi sunt întărite de decizia şefului statului care a promulgat actul normativ. După încă patru zile, legea este publicată în Monitorul Oficial.
Momentul ar fi trebuit să însemne finalul emoţiilor pentru profesori, însă bucuria dascălilor s-a încheiat aici.
În aceeaşi zi, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă prin care a amânat până la 1 aprilie măririrea salariilor din invăţământ. Sindicatele au planificat deja calendarul protestelor, iar partidele, cu excepţia PNL, au promis că vor face tot posibilul ca ordonanţă Guvernului să fie anulată.

Sursa: Realitatea TV

Niciun comentariu: