Sindicatele de învăţământ se pregătesc de grevă generală. Deşi profesorii fac presiuni ca greva să fie declanşată de azi, cel mai probabil, protestele vor începe de luni. Sindicaliştii FSLI, Alma Mater şi Federaţia "Spiru Haret" se întâlnesc la această oră cu cu ministrul Educaţiei, Anton Anton pentru a discuta pe tema majorării salariilor.
Ministrul Anton Anton a declarat ieri că va fi vorba despre o simplă discuţie, iar profesorii susţin că nu au de ce să negocieze aplicarea unei legi votată de Parlament şi promulgată de preşedinte.
Indiferent de rezultatul discuţiilor de astăzi cu ministrul Educaţiei, cadrele didactice nu renunţă la proteste. 80 de lideri din ţară ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ se întâlnesc la această oră pentru a stabili data la care vor ieşi în stradă.
Federaţia Spiru Haret a iniţiat deja procedurile de declanşare a grevei generale, în numele celor 70.000 de cadre didactice pe care le reprezintă la nivel naţional. Tot Federaţia Spiru Haret a trimis o scrisoare deschisă Parlamentului. În document se cere adoptarea în regim de urgenţă a unei legi de respingere a ordonanţei de ieri a Guvernului, prin care majorarea salariilor a fost amânată pentru 1 aprilie.
''Cel mai probabil greva generală va începe luni, însă avem mari presiuni din teritoriu ca greva să înceapă chiar de mâine'', a declarat peşedintele Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor.
Liderul FSLI a anunţat şi el că în această săptămână se va întâlni cu reprezentanţi ai profesorilor din toată ţara şi, în funcţie şi de reacţiile celorlalte partide politice, PD-L şi PSD vor trece la proteste. "Programul acestora nu a fost stabilit, dar cel mai probabil săptămâna viitoare vom organiza pichete şi grevă de avertisment, iar dacă nu se iau măsuri vom trece la greva generală", a preconizat Cornea.
Invitaţia la negocieri, făcută sindicatelor de ministrul Educaţiei Anton Anton a stârnit şi primele tensiuni. Preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Cătălin Croitoru, este supărat pe Guvern pentru că nu a fost invitat şi el la discuţii.
Croitoru susţine că reprezentanţii Executivului se tem de sindicaliştii FEN, deoarece aceştia nu sunt dispuşi la compromisuri în dezavantajul cadrelor didactice şi nu ar accepta niciodată să negocieze legile votate de Parlament.
De cealalată parte, reprezentanţii guvernului susţin că nu au invitat decât trei din cele patru federaţii sindicale din învăţământ pentru că preşedintele FEN, Cătălin Croitoru, este membru PD-L şi va intra în campanie electorală pentru un mandat de parlamentar. Cu circa 45.000 de membri, Federaţia Educaţiei Naţionale este cea mai mică organizaţie sindicală din educaţie, în timp ce FSLI este cea mai importantă, cu aproape 191.000 de membri.
Tăriceanu: Grevele nu sunt o soluţie
Premierul Călin Popescu Tăriceanu crede că grevele nu sunt o soluţie în acest moment. "Am discutat cu ministrul Educaţiei şi i-am cerut să facă o discuţie cu sindicatele din Educaţie, un dialog care mi se pare util în această perioadă. Nu cred că grevele sunt cele care pot să rezolve aceste probleme. Invit pe toţi la dialog, la responsabilitate", spune Tăriceanu.
Primul-ministru susţine că "pe măsură ce dezvoltarea economică va continua, aspiraţiile şi dorinţele cetăţenilor către o viaţă mai bună vor putea fi fără îndoială îndeplinite".
Sursa: NewsIn
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu