23 apr. 2009

Aurel Cornea: Un profesor ar trebui să câştige cel puţin cât un ofiţer superior

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea a declarat la Realitatea FM că profesorii ar urma să fie extrem de dezavantajaţi de noua lege. Cornea este de părere că un profesor de liceu ar trebui să câştige cel puţin cât un ofiţer superior şi nu cât un plutonier adjutant.
"Nemulţumirea noastră este că fără acordul nostru s-a făcut o notă de către Ministerul Muncii în care s-a facut această echivalenţă pe orizontală între funcţii... Este vorba despre un profesor de liceu de gradul didactic I cu peste zece ani de vechime – acest profesor are masterat, examen de titularizare, de definitivat, de gradul II şi de gradul I...în perspectiva acestei echivalări, un profesor debutant va avea sub salariul unui soldat", a declarat Aurel Cornea.

Legea de salarizare unitară a lansat o serie de dispute în cadrul sindicatelor.

Astfel, un medic primar de clinică va câştiga cât un conferenţiar universitar, un căpitan de armată, un consilier superior în minister şi un artist liric de operă. În prezent, între salariile acestora există diferenţe şi de 1.500 de lei.
O altă variantă aşează la acelaşi nivel profesorul cu gradul I, cu o vechime de cel mult 10 ani şi sublocotenentul, muzeograful şi famacistul.
Cele două variante sunt criticate de sindicaliştii din educaţie. Ei cer ca un conferenţiar universitar să fie echivalentul unui colonel din armată, iar profesorul de gradul I să fie egal cu un căpitan.

Sursa: Realitatea TV

Niciun comentariu: