28 apr. 2009

Guvernul a îngheţat salariile tuturor bugetarilor până la sfârşitul lui 2009

Premierul Emil Boc a anunţat că Executivul a prelungit până la 31 decembrie 2009 actele normative care reglementează salarizarea în sectorul bugetar, dar a precizat că, în măsura în care vor exista resurse financiare, nu este exclusă majorarea salariilor mici.
"Asta înseamnă că actele normative care sunt astăzi în vigoare vor fi şi în perioada următoare în vigoare. În măsura în care Guvernul va avea resurse financiare, vom putea discuta despre majorări", a declarat Boc, precizând că se referă în special la majorarea salariilor şi pensiilor mici. Premierul nu a dorit să răspundă explicit dacă măsura decisă de Guvern presupune îngheţarea salariilor în 2009.
Boc a spus că, în 2009, cheltuielile cu salariile şi pensiile sunt mai mari decât în 2008 pentru că anul trecut au fost decise o serie de majorări ale pensiilor şi salariilor.
Astfel, cei afectaţi de îngheţarea salariilor sunt:
- personalul contractual din sectorul bugetar
- funcţionarii publici
- personalul contractual din unităţile sanitare publice
- personalul din sistemul sanitar-veterinar
- personalul militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională
- personalul civil din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională
personalul din justiţie
- controlorii financiari din cadrul Curţii de Conturi
- personalul din educaţie
Guvernul a amânat de două ori, anul acesta, termenul de aplicare a actelor normative, prima dată pentru 31 martie şi, ulterior, pentru sfârşitul lunii aprilie.
Premierul Emil Boc susţinea, în urmă cu doar două săptămâni, că vor fi îngheţate salariile bugetarilor de lux, dar promitea majorări pentru angajaţii de la stat care au salarii mici sau medii, de până la 1.700 de lei.
Prin OUG 1/2009, adoptată la începutul acestui an, Guvernul a decis prelungirea termenului de aplicabilitate a actelor normative care reglementează salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar până la 31 martie 2009. În urmă cu câteva săptămâni, Guvernul a decis prelungirea aplicabilităţii acestora cu încă o lună, până la finele lunii aprilie.
Prin OUG aflată marţi în discuţia Executivului, termenul de aplicare a acestor acte normative, care reglementează salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar, se prelungeşte până la finele anului 2009.

Un comentariu:

Justitiarul spunea...

Fratilor, stiu ca traim in Romania, tara tuturor minunilor imposibile, dar deciziile actualului Guvern reprezinta insasi a opta minune a lumii. Am citi pe site-ul agentiei de stiri POLITICA TV, http://www.politicatv.ro/cat/6_video/a_25-m_1-p_1/6625_fara-majorari-salariale-pana-in-2010.html, ca Executivul a mai luat inca o decizie care le ridica parul in cap tuturor bugetarilor. E si normal in conditiile in care acestia nu vor vedea un leut in plus in tot anul 2009. Explicatia e simpla: trebuie sa strangem cureau ca e criza. E Guvernul Boc demagog? Raspunsul se poate vedea din contextul situatiei: cand inca mai traia Cabinetul Tariceanu, toti pedelistii credeau ca in Romania curge numai lapte si miere iar majorarea lefurilor profesorilor este un fleac. Cand au venit la guvernare le-a ajuns cutitul la os: au amanat decizia majorarii pana s-au plictisit si ei, iar cand au ajuns la capatul prapastiei legislative au facut acelasi pas, valabil insa mai mult timp:inghetarea salariilor bugetarilor pana in 2010. Colac peste pupaza, Boc zice in briefingul de la Victoria sa stam linistiti ca imprumutul de la FMI nu afecteaza salariile si pensiile. Asta e chiar tare!!! OIri domnul Boc crede ca functia de premier e o joaca de copii retardati, ori traieste cu falsa impresie ca romanii sunt niste oameni orbi si nu vad cum sunt dusi cu zaharelul de “ipochimenele de tranzitie”. De fapt, s-ar putea sa aiba dreptate…Din moment ce Coalitia se bucura de votul milioane de romani…Ne-a facut-o cu mana noastra…Si de data asta.