4 mar. 2010

Profesorii ar putea ramane fara salarii

Bugetul alocat in acest an pentru plata salariilor din scolile clujene nu este suficient. Astfel, directorii mai multor scoli s-au trezit ca au un deficit care ajunge chiar pana la 50% pentru plata salariilor pentru luna februarie.

Se apeleaza la banii de pe trimestrul 4
“Pe an calendaristic, fondurile alocate in functie de numarul de elevi nu ne ajung. S-a aprobat ieri un transfer de fonduri din trimestrul IV pentru trimestrul I, ca sa se poata plati integral salariile”, a declarat Florica Criste, directorul Scolii cu clasele I-VIII din Negreni.Aceasta solutie a fost adoptata si la alte scoli cu probleme, insa este una temporara, riscand sa se ajunga in trimestrul IV si sa nu existe fonduri deloc pentru plata salariilor.“Am avut si noi probleme, dar din ultimele informatii s-au aprobat virari de credite de pe trimestrul IV pentru a putea plati salariile. Exista riscul ne trezim fara bani in trimestrul IV, dar speram ca pana atunci sa se suplimenteze fondurile”, a declarat si Fodor Zoltan, directorul Scolii Fizesu Gherlii.
Presedintele Sindicatului Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean (SLIPC), Lucia Cojocaru, a afirmat ca nemultumirile profesorilor sunt mari si ca cel mai probabil vor urma actiuni de protest.“Avem semnale deocamdata din mediul rural, pentru ca acolo se dau salariile mai repede decat in municipiu, ca exista deficite in asigurarea fondurilor pentru salariile din februarie chiar si de peste 50%. Avem informatii ca sunt probleme si in alte judete. In Salaj, de exemplu, exista un deficit de aproximativ 15%. Marti si miercuri vom avea sedinta la Bucuresti si atunci vom stabili calendarul eventualelor actiuni de protest”, sustine Lucian Cojocaru.

Semne de intrebare si la Cluj-Napoca
Potrivit unor surse, aceeasi problema se intalneste si in cazul scolilor din municipiu, unde directorii au fost sunati de reprezentanti ai Primariei Cluj-Napoca cerand sa li se comunice suma necesara pentru salariile din februarie spre a evita neplata. Cu toate acestea, reprezentantii Primariei spun ca nu exista probleme cu fondurile.“Bugetul de la scoli e avizat de Primarie si e acoperit. Se mai poate intampla sa isi mai realoce fonduri de la un capitol la altul in bugetele fiecarei scoli, dar atat. Probleme de genul asta nu au fost si nu sunt pentru ca fiecare scoala isi intocmeste bugetul si se respecta planul de buget de catre Primarie”, a declarat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei.

Elza Almasi
Alexandra Pacurar

Niciun comentariu: