17 sept. 2008

400 de posturi din invatamintul preuniversitar, neocupate (detalii)

In anul scolar 2008- 2009 au fost incadrati, in invatamintul preuniversitar clujean, 135 de profesori necalificati si 180 de profesori pensionari. In ciuda eforturilor Inspectoratului Scolar General Cluj, si la aceasta ora mai exista inca 400 de posturi neocupate. "Cele 400 de posturi nu reprezinta, in general, catedre intregi. Este vorba de jumatati de norma sau chiar doar doua-trei ore pe la scoli din mediul rural. Pina la sfirsitul saptaminii viitoare, vom incerca sa ocupam toate aceste posturi ramase libere. In mediul rural vom apela la asa-numitele catedre mozaic, unde profesorii care au cel putin 30 la suta din ore pe calificarea lor vor mai primi citeva ore suplimentare, si la alte discipline", a precizat Marinela Marc, inspector general adjunct ISJ Cluj. Desi numarul de profesori necalificati si de posturi ramase inca libere este mare, Marinela Marc a precizat ca, fata de anul trecut, situatia este mult mai buna. "Anul acesta au intrat foarte multi tineri in sistemul de invatamint. Fata de anul trecut, numarul profesorilor pensionari care predau s-a redus cu mai mult de jumatate, si la fel s-a intimplat si cu profesorii necalificati", a mai spus ea.
Olimpici clujeni premiati
A doua saptamina de scoala din anul scolar 2008 - 2009 se va desfasura sub semnul excelentei. Cei 202 elevi clujeni cu rezultate bune la olimpiadele nationale si internationale, dar si profesorii care i-au pregatit, vor fi premiati de catre Prefectura Cluj. De asemenea, patru elevi care au luat premii la olimpiadele internationale de fizica, astronomie, matematica si biologie se vor deplasa la Bucuresti, unde vor fi premiati de de catre prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu.
Materia predata elevilor de gimnaziu, periata
Victoriana Boscaneanu, inspector general adjunct la ISJ Cluj, a precizat ca, incepind cu acest an scolar, materia predata elevilor din ciclul gimnazial a fost restructurata, in asa fel incit acestia sa primeasca informatii relevante. "Curricula elevilor de ciclu gimnazial a fost periata, selectata, in asa fel incit sa contina informatiile cele mai importante, care sa-i ajute pe copii sa dobindeasca competente relevante in viata de zi cu zi. Accentul se va pune pe calitate, si nu pe cantitate", a spus Victoriana Boscaneanu. O alta noutate care ii asteapta, anul acesta, pe elevii din ultimii doi ani de gimnaziu se refera la modalitatea de corectare a tezelor unice. Acestea vor fi corectate, in prima faza, chiar de catre profesorii de la clasa ai elevilor, urmind ca abia apoi sa fie trimise catre centrele de corectare. Tezele in cazul carora vor aparea diferente mari de punctaj intre prima si a doua corectare vor fi reevaluate.
Peste 3.000 de calculatoare noi in scolile clujene
Programul guvernamental "Un calculator pentru fiecare copil" a debutat, toamna aceasta, la nivel national, si isi propune sa aduca, pe banca fiecarui copil din invatamintul preunivesitar, cite un calculator. Primele 3.182 de calculatoare vor ajunge zilele acestea in judetul Cluj si vor fi distribuite catre 291 de scoli. "62 de scoli vor primi cite 26 de calculatoare fiecare, 18 scoli vor primi cite 16 calculatoare, in timp ce scolile mai mici vor primi intre unu si cinci calculatoare", a precizat Tunde Peter, inspector scolar general adjunct.

Maria GATEA
Sursa: http://www.ziarulfaclia.ro/400-de-posturi-din-invatamintul-preuniversitar-neocupate+16316

Video: http://www.realitateacluj.ro/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=9&Itemid=7

Niciun comentariu: