18 sept. 2008

Dascalii ameninta cu proteste (detalii)

Sindicatele din invatamint sint nemultumite de majorarea salariala de 9% anuntata marti de premierul Calin Popescu-Tariceanu si considera ca aceasta e de fapt un troc politic intre PNL si PSD.
„S-a facut un troc politic“

Lucia Cojocaru sustine ca daca salariile nu se vor majora cu 50% cadrele didactice vor declansa o serie de proteste. Majorarea salariilor cadrelor didactice, anuntata marti, nemultumeste sindicatele. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca salariile vor creste cu 9% de la 1 noiembrie 2008, asa cum era prevazut in programul de majorare a salariilor pe anul in curs. PSD ceruse initial o majorare de 50% si a declarat deja ca va face presiuni asupra guvernului pentru a obtine o noua majorare.
„Sintem nemultumiti de faptul ca s-a facut un troc politic si nu intelegem de ce s-a aminat cu o luna, pentru ca trebuia de la 1 octombrie. Cred ca de fapt au facut un schimb intre pensionari si invatamint, pentru ca noi trebuia sa fim in octombrie“, a declarat pentru monitorul Lucia Cojocaru, vicepresedinta Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI). Sindicatele din invatamint au amenintat ca ii vor „sanctiona“ pe politicieni la alegerile locale, daca salariile nu vor fi majorate cu 50%.
Vor protesta
Astazi va avea loc o intilnire a colegiilor liderilor sindicali, in care reprezentanttii profesorilor vor decide cum vor protesta fata de majorarea de doar 9%. „O sa protestam in mod sigur, dar asta vom hotari in cadrul intrunirii colegiului liderilor, la nivelul intregii tari“, a mai spus Lucia Cojocaru.
FSLI considera ca aceasta majorare e de fapt o miscare politica de intelegere intre PSD si PNL intrucit ea vine in contextul alegerilor. Si alte federatii, precum Federatia Educatiei Nationale si Federatia „Spiru Haret“, au declarat ca vor protesta, in cazul in care salariile nu vor fi majorate cu 50%. In luna aprilie, senatul a aprobat un proiect de lege propus de PSD, prin care salariile din invatamintul preuniversitar urmau sa creasca cu 54%, iar cele din cel universitar, cu 74%. De asemenea, aceasta majorare ar fi urmat sa fie aplicata retroactiv, incepind cu 1 ianuarie 2008.
Gabriela BADICA

Niciun comentariu: