2 sept. 2008

Anul şcolar începe cu 30% din şcoli în şantier (detalii)


Lucrările demarate cu fonduri guvernamentale la şcolile din Cluj, pentru a asigura condiţii decente pentru elevi, vor fi finalizate în proporţie de 70%.
Aceasta este estimarea reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj după ce au controlat aproximativ 65% din şcolile din judeţ. ISJ a informat Prefectura că în 15 septembrie vor mai exista 135 de şcoli neautorizate, în principal pentru că nu sunt racordate la sisteme de alimentare cu apă.
“Noi am cerut date exacte cu privire la programele de investiţii care se derulează în şcolile clujene cu bani guvernamentali, dar şi asupra situaţiei în care se găsesc efectiv şcolile de la noi. La Cluj, în ultimii doi ani s-au alocat 90 de milioane de lei, dintre care jumătate s-au acordat anul acesta.
Ultimele sume s-au dat în luna august. Până în prezent, ISJ Cluj a verificat 65% din cele 583 de unităţi şcolare clujene. Datele atestă că doar 70% dintre lucrările de reabilitate şi reparaţii demarate se vor finaliza la începerea anului şcolar”, a explicat prefectul de Cluj, Călin Platon. Acesta a adăugat că a cerut ISJ să aplice sancţiuni în cazul în care vor identifica şcoli unde constructorii nu au respectat graficul de execuţie a lucrărilor de reparaţie la şcoli.
“Un caz l-am descoperit noi la Cuzdrioara, unde la o şcoală era executată jumătate din lucrare, deşi termenul de finalizare era 20 august. Au mai fost şi cazuri în care consiliile locale au renunţat la anumite investiţii, iar banii au fost redistribuiţi altor şcoli. Spre exemplu, la Cluj-Napoca, Primăria a renunţat la cele două milioane de lei pentru Campusul Ternic Preuniversitar, iar banii au mers la Şcoala Ioan Bob, dar şi la investiţiile de la grădiniţa Rază de Soare sau Şcoala pentru deficienţi de auz, fonduri care s-au redistibuit spre Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul Economic Iulian Pop. Am cerut şi verificări ale situaţiilor cu cheltuirea banilor redistribuiţi”, a subliniat Platon.
Per ansamblu, anul şcolar va începe fără probleme în toate cele 583 de unităţi şcolare din Cluj, cel puţin acestea sunt estimările transmise în scris Prefecturii de ISJ Cluj. în cazul celor 135 de şcoli care nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar, autorităţile comunelor respective au fost deja sesizate pentru a găsi soluţii alternative de a asigura apa potabilă, declarată principala problemă.
“Datele sunt deocamdată parţiale. După terminarea verificărilor, în 10 septembrie se va cunoaşte situaţia exactă. Autoritatea de Sănătate Publică a controlat până acum 245 de unităţi de învăţământ, dintre care 114 nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare. în cazul şcolilor de la sate care nu se pot autoriza deoarece clădirile sunt degradate, Consiliile locale au găsit alternative. Aşa s-a întâmplat la Sânpaul, Tureni sau chiar cu o grădiniţă din Turda”, a menţionat prefectul.
Luminiţa SILEA

Niciun comentariu: