9 sept. 2008

Comunicat S.L.I.P.C. - forme de protest la inceput de an scolar

Sindicatul Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean (S.L.I.P.C.) susţine fără rezerve iniţiativa legislativă a Partidului Social Democrat de majorare, în anul scolar 2008-2009, cu 50% a salariilor personalului didactic, aceasta fiind în opinia noastră singura soluţie prin care pot fi atraşi către învăţământ tineri cu vocaţie pentru meseria de dascăl şi de a stopa migrarea cadrelor didactice de valoare către alte domenii unde salariile sunt atractive.
În situaţia în care această iniţiativă legislativă mult aşteptată de salariaţii din învăţământ nu va primi un vot favorabil în Camera Deputaţilor, S.L.I.P.C. va consulta pe cei peste 5.000 de membri de sindicat şi, în funcţie de opţiunile acestora, se va stabili când şi sub ce formă vor fi demarate acţiunile de protest. Legea care prevede majorarea salariilor cadrelor didactice a fost adoptată în aprilie de senatori. Pentru a putea fi aplicată, ea are nevoie şi de votul Camerei Deputaţilor.
Ar fi o creştere semnificativă faţă de veniturile pe care le au acum dascălii. Un învăţător cu studii medii şi definitivat are un salariu de 627 de lei net pe lună. Ceva mai mult primeşte un profesor debutant cu studii superioare - 691 de lei net. Un profesor cu studii superioare şi grad didactic I are un salariu puţin mai mare decât salariul mediu pe economie, iar unul cu 18 ani la catedră pimeşte în mână cam 1.500 de lei lunar. Profesorii cu studii superioare de scurtă durată, grad didactic I şi vechime de peste 40 de ani câştigă puţin peste 1.600 de lei. F.S.L.I., federaţia la care suntem afiliaţi, a înaintat o scrisoare domnului Bogdan Olteanu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, prin care i-am solicitat supunerea spre dezbatere, în regim de urgenţă, a iniţiativei legislative mai sus menţionată.
Guvernul s-a opus iniţiativei parlamentarilor PSD, pe motiv că majorarea este prea mare şi ar însemna o cheltuială bugetară suplimentară de peste 4.500 de milioane de lei, adică 1 la sută din PIB, ceea ce justifică forma de protest a S.L.I.P.C. de astăzi.
Repetăm, opinia S.L.P.C. este că cifrele avansate în propunerea legislativă în discuţie sunt necesare şi probabil minime pentru redresarea învăţământului preuniversitar, pentru motivarea cadrelor didactice în efortul de reformă, în obţinerea mult trâmbiţatei « valori adăugate » în educaţie.
Forma noastră de protest la început de an şcolar este decentă, dar fermă. Membrii noştri de sindicat vor purta ecuson, îşi vor manifesta în mod public protestul, în faţa părinţilor şi a membrilor comunităţii, arătând că interesele dascălilor coincid cu cele ale beneficiarilor serviciilor din învăţământ şi că avem nevoie de solidaritate socială în această privinţă.


Prezidiul S.L .I.P.C.:
Preşedinte : Prof. Lucia Maria Cojocaru
Vicepreşedinţi : Inst. Vioara Temian
Prof. Grigore Tarţa

Un comentariu:

Anonim spunea...

BRAVO!!!!!!!!! CONTINUAM PROTESTELE!!!! E RUSINOS CA UN CADRU DIDACTIC TITULAR( EVIDENT CALIFICAT) SA NU SE POATA DESCURCA CU SALARIUL!!